Dvojča petržlenovej vňate: Vieš, čo je trebuľka a čo dokáže liečiť?

Dvojča petržlenovej vňate: Vieš, čo je trebuľka a čo dokáže liečiť?

Bylinky sú už odpradávna vernými pomocníkmi ľudí nielen v gastronómii, ale skôr v liečiteľstve. Babičky bylinkárky by určite vedeli hovoriť o tom, čo je trebuľka a čo všetko dokáže liečiť. Aj keď sa pre vzhľad zvykne nazývať aj francúzskou petržlenovou vňaťkou, ich chuť je diametrálne odlišná. Iné sú aj ich benefity na ľudské zdravie, o ktorých si v našom článku povieme viac.

Bohatá na minerály

Ak vám v tele chýbajú nejaké dôležité minerály, je pravdepodobné, že trebuľka vám ich dokáže doplniť. Je bohatá na zinok, mangán, draslík, vápnik, horčík aj železo. A to nie je všetko. Je zdrojom silných antioxidantov a vitamínov A, C a E, podobne z nej vaše telo môže získať aj zdraviu prospešné flavonoidy. 

Pozri aj: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

čo s trebuľkou

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity trebuľky

Nutričný profil tejto bylinky je naozaj obdivuhodný. Ako však dokážu vitamíny, minerály a stopové prvky zaúčinkovať v praxi, ak by ste trebuľku konzumovali pravidelne?

  • Zdravé srdce. Trebuľka dokáže vďaka vysokému obsahu draslíka podporovať zdravie srdca a tiež krvný obeh. To všetko vedie k zdravšiemu kardiovaskulárnemu systému.
  • Lepšie trávenie. Ak trpíte na zápchu alebo nafukovanie, skúste trebuľku. Dokáže dopomôcť k lepšiemu tráveniu a zdravšiemu tráviacemu systému.
  • Telo bez oxidačného stresu. Množstvo antioxidantov, ktoré trebuľka obsahuje, dokáže bojovať proti oxidačnému stresu, chronickému zápalu a v konečnom dôsledku aj proti vážnym ochoreniam, napríklad rakovine či Alzheimerovi.
  • Strata hmotnosti. K trebuľke sa môžu uchýliť aj ľudia, ktorí potrebujú zhodiť z telesnej váhy. Má málo kalórií, no obsahuje veľa zdravej vlákniny podporujúcej trávenie a oddiaľujúcej chuť na ďalšie jedlo. 
  • Liek na kožné problémy. Šťava z trebuľky sa už dlhodobo využíva na kožné problémy, akými sú psoriáza či ekzém. Ak nimi trpíte a nič nezaberá, môžete ju otestovať.
  • Detox a odvodnenie tela. Trebuľka je prirodzené diuretikum, teda je močopudná. Preto sa využíva aj ako detoxikačná bylinka.
ako pripraviť trebuľku

Zdroj: Shutterstock®

Do vajíčok aj omáčok

Trebuľka nie je ani zďaleka tak dostupná ako jej dvojníčka petržlenová vňať, no po celý rok ju dostať v sušenej forme. Ak však túžite po čerstvej trebuľke, počkajte si na jarné mesiace, kedy rastie doslova ako burina. Vypestovať si ju môžete prirodzene aj sami. 

A ako ju konzumovať? Francúzi ju jedia najmä k vajciam, zamiešať ju teda môžete do vašej omelety či praženice. Používať ju môžete aj na dochutenie polievok, omáčok alebo ako posyp na jedlá z cestovín či na mäso na ozdobu. Pozor, najprv si trebuľku dobre preverte, čo sa chuti týka. Prirovnávajú ju totiž k estragónu, anízu či k sladkému drievku.

Inšpiruj sa: Nevieš, čo s ňou? Tu je 5 spôsobov, ako si vychutnať tekvicu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Margaret Zimova 06.11.19 18:19

karma
106.00

Veľmi ste ma týmto článkom potešili. Trebuľku pestujeme a často ju využívam aj do nátierok. Vedela som, že je zdravá, ako každá bylinka, no až týmto článkom som sa dozvedela, aký to je poklad pre zdravie. Ďakujem veľmi pekne.

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 07.11.19 12:34

DR
karma
104.00

Vdaka za tip, doteraz som trebulku nepestovala, buduci rok to skusim :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní