Ekológia na vysokých podpätkoch si podmaní Aupark Bratislava

Ekológia na vysokých podpätkoch si podmaní Aupark Bratislava

Koniec októbra bude v bratislavskom nákupnom centre Aupark patriť zelenému kobercu. Green Carpet je módne podujatie výnimočné najmä svojou myšlienkou. Ukazuje, že ekológia a trvalá udržateľnosť si nájdu miesto aj v šatníku a rozhodne môže ísť aj o často nosené kúsky. Presvedčte sa o tom od 26. do 29. októbra 2017.

V rámci podujatia sú pre verejnosť pripravené kreatívne workshopy ale aj Fashion talk v spolupráci s Fashion LIVE!, ktorý sa uskutoční v priestoroch reštaurácie KUBU, 27.10. o 18:30 hod. na tému  recyklovanej módy. Diskusia je prístupná verejnosti, a to bezplatne. Korunku programu nasadí výstava dizajnérskych výtvorov Nosené, Maje Božović či značky Bartinki, ktorá pobeží počas celého podujatia.

Bratislavský Aupark kráča s dobou. Nielen najnovšie podujatie Green Carpet, ale aj jeho dlhodobé aktivity dokazujú, že neustále hľadá nové cesty, ako sa zlepšiť vo vzťahu k životnému prostrediu,“ hovorí Petra Foltýnová, marketingová manažérka Auparku Bratislava. 

Ohľaduplnosť k prostrediu sa nosí

Green Carpet nie je zďaleka jediným projektom, ktorým Aupark kladie dôraz na zelenú budúcnosť. Aktivity s ekologickým podtónom nie sú v priestoroch bratislavského nákupného centra žiadnou neznámou.

Od tohtoročnej jari Aupark posúva komfort a služby pre návštevníkov na novú úroveň, a to prevádzkovaním čerpacej stanice budúcnosti. Na jeho vonkajšej parkovacej ploche sa nachádza nabíjačka pre elektromobily, ktorá je výsledkom spolupráce s výrobcom elektrických vozidiel Tesla. 

Ďalšou oblasťou, v ktorou chce byť Aupark vzorom pre verejnosť je recyklácia odpadu. V súčasnosti predstavuje recyklované množstvo až 37 % celkového odpadového materiálu z nákupného centra, pričom toto číslo sa neustále zvyšuje a čoskoro by sa malo priblížiť k polovici.

Pozri aj: Paradajková šťava ako liek na mnohé neduhy? O tom musíš vedieť!

fashion show

Zdroj: Shutterstock®

Energia nákupného centra je zelená

K modernému nákupnému centru podľa zelených pravidiel patrí aj efektívne využívanie elektrickej energie. 100 % elektriny, ktorú Aupark spotrebuje, pochádza z obnoviteľných zdrojov. Budova pri kúrení a chladení tiež využíva technológie, ktoré životné prostredie zaťažujú minimálne. 

Voda je vzácna a hospodárenie s ňou si vyžaduje premyslený prístup. Ekologickou vychytávkou, ktorá ho zabezpečuje, sú nainštalované zberné nádoby na dažďovú vodu. Tá sa v nich zachytáva a následne využíva na zavlažovanie okolitej zelene.

Nielen nákupné centrum, ale aj jeho značky

Príslušnosť k trvalej udržateľnosti sa podčiarkuje aj vo vzťahu s jednotlivými značkami. Vstupu prevádzky do nákupného centra predchádza tzv. Zelená klauzula, podchytávajúca štandardy týkajúce sa trvalej udržateľnosti, ku ktorým sa značka príchodom do Auparku zaväzuje. Mnohé značky majú navyše v súčasnosti i vlastné programy a iniciatívy na podporu „zelenej myšlienky“.

Do recyklácie oblečenia sa aktívne zapájajú značky ako Intimissimi, Calzedonia alebo H&M. Predajňa MANGO naopak ponúka novú kolekciu Mango COMITTED a značka C&A je napríklad najväčší svetový používateľ certifikovanej organickej bavlny. Podľa odhadu organizácie Textil Exchange spoločnosť C&A tak ušetrila predajom výrobkov z certifikovanej bavlny 136,8 miliardy litrov vody či zabránila použitiu 125 976 kilogramov pesticídov.

Zaujme ťa:  Zájdené kuchynské utierky – skús tieto lacné triky, ktoré im prinavrátia žiarivosť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 25.10.17 15:52

MM
karma
100.00

projekt je síce super, ale realita je iná

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.10.17 21:06

KK
karma
105.00

do Auparku nechodím,bola som tak tak maximáne 3x, pripadá mi to tam hlučné

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 26.10.17 09:22

SK
karma
86.00

vtáčik v klietke....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 09:55

SK
karma
114.00

krásne predstavy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní