Registrácia Prihlásenie

Exotická uhorka kiwano: Dôkaz, že nie je uhorka ako uhorka!


Africká a ešte k tomu rohatá – to neznie dvakrát idylicky, avšak práve taká táto uhorka skutočne je. Ktože to teda šliape na päty našim uhorkám? Jej názov je uhorka kiwano, chutí ako spojenie uhorky, banánu, kiwi a limetky (nie, nekrčte nosom, výsledok je naozaj chutný) a obsahuje také množstvo vitamínu C a železa, že sa pomaly, ale isto stáva veľkou konkurenciou našich domácich uhoriek. Nech sa páči, dnes predstavujeme uhorku, pochádzajúcu z ďalekej Afriky!

Nájdete ho aj v slovenských obchodoch

Výnimočne, no predsa je možné kiwano objaviť aj na pultoch slovenských obchodov. Dováža sa k nám najčastejšie z Izraela, Strednej Ameriky a Nového Zélandu. Nabudúce sa už teda nebudete musieť s nedôverou prizerať tomu napohľad zvláštnemu plodu s rohatou šupkou, pripomínajúcemu všetko, len nie uhorku. Zrelé kiwano meria približne desať až pätnásť centimetrov.

Po prekrojení tejto uhorky nás čaká ďalšie prekvapenie – dužina má veľmi špecifický výzor. Farebne je dužina ostrozelená a obsahuje biele semená, tiež konzumovateľné.

Otestuj: Ako na sviežu pleť? Vďaka týmto tipom budeš žiariť počas celého leta!

exotická uhorka

Zdroj: Shutterstock®

Ako chutí?

Pokiaľ ide konzistenciu, vnútro kiwana pripomína želatínu. Chuť kiwana sme spomenuli už v úvode, všetko to však podčiarkuje špecifická kyslosť, pod ktorú sa podpisuje veľký obsah vitamínu C, takže sme ochotné mu to odpustiť. :-) Celkovo kiwano chutí veľmi osviežujúco. Je to teda oválny žlto-oranžový plod, zaujímavý tiež svojím obsahom. Nájdu sa tu bielkoviny, tuky aj sacharidy, no pre nás sú zaujímavé predovšetkým minerály, ako draslík, vápnik, veľa železa, fosfor a horčík.

Zástupcom vitamínov v kiwane je spomínaný vitamín C – v sto gramoch nájdete štyridsať percent odporúčanej dennej dávky. Obsahuje aj kyselinu listovú. Čoho má kiwano naozaj málo, to sú kalórie, čiže pokojne po ňom siahnite aj počas redukčnej diéty.

dužina kiwana

Zdroj: Shutterstock®

Tak zelenina alebo ovocie?

Kiwano nesie názov aj africký melón. V tejto súvislosti je zaujímavé, že hoci ide o zeleninu, v obchodoch sa umiestňuje prevažne medzi ovocie. Za zmienku stojí, že kiwano môžeme pokojne pestovať aj v našich podmienkach, pretože pokiaľ ide o jeho náročnosť, v ničom sa neodlišuje od našich klasických uhoriek. Nepotrebuje nič, len teplo, slnko, vodu a živiny.

Pestuje sa teda buď vo voľnej pôde (vysieva sa v máji) alebo v skleníku či fóliovníku (výsev je vo februári). Semená tejto uhorky zoženiete bez problémov.

Priprav si: Zelenina a ovocie s vysokým podielom vody: Doplň si pitný režim!

africký melón

Zdroj: Shutterstock®

Ich pestovanie nie je žiadna veda

Pred samotným výsevom ich namočte zhruba na 12 až 24 hodín do teplej vody. Následne ich vysievajte aspoň jeden meter od seba. Ako naše uhorky, aj kiwano kvitne žltými kvetmi a plody sa zbierajú na jeseň, keď sú mierne oranžové. Hoci, ako sme už spomenuli, ide o zeleninu, kiwano je vynikajúce v ovocných šalátoch alebo sa konzumuje len také samotné, avšak možno s troškou cukru. Vynikajúco ozvláštni aj pikantné zeleninové šaláty.

- Anketa

JEDLI STE UŽ KIWANO?

Odpovedalo 11 ľudí  

Áno
18%
Nie, ale ochutnal/a by som
82%
Nie, nevyzerá pre mňa vôbec lákavo
0%

Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Soňa Horáčková 21.08.18 14:20

SH
karma
97.00

zaujímavý článok... Kiwano som ešte nejedla...

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 21.08.18 14:53

HZŠ
karma
100.00

Veruže som sa doposiaľ na neho pozerala s nedôverou.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 21.08.18 17:10

ĽŠ
karma
115.00

Veľmi špecifická a zaujímavá, ešte som sa s ňou nestretla.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 21.08.18 18:46

MM
karma
96.00

ja dávam prednosť plodom, ktoré sú príznačné pre naše pásmo

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 10:51

AS
karma
115.00

Kiwano sa mi páči, určite ochutnám. Ešte by ma zaujímalo, čie je to ťahavá rastlinka a či sa šupa má dať dole pred konzumovaním?

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 10.09.18 13:14

karma
100.00

Áno, kiwano je popínavá rastlina, ktorá sa pestuje rovnako ako klasické uhorky. Konzumuje sa len dužina so semenami - vydlabe sa zo šupky.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Už si skúsila sirup z medovky lekárskej? Ten si zamiluje každý!
Inšpirácie

Už si skúsila sirup z medovky lekárskej? Ten si zamiluje každý!

  • 68
  • 6
  • 29.07.2019
Čo spôsobuje zlyhanie obličiek? Príčinou môže byť aj toto ochorenie!
Zdravie

Čo spôsobuje zlyhanie obličiek? Príčinou môže byť aj toto ochorenie!

  • 53
  • 5
  • 17.05.2019
Mliečne zúbky u detí: Čo všetko o nich musíš ako rodič vedieť?
Zdravie

Mliečne zúbky u detí: Čo všetko o nich musíš ako rodič vedieť?

  • 1
  • 0
  • 09.07.2019