FOTORECEPT na najlepšie domáce utopence: Delikatesa k pivu!

FOTORECEPT na najlepšie domáce utopence: Delikatesa k pivu!

Určite ste si už niekedy v pivárni objednali utopence. Dá sa povedať, že ide o špekáčiky v octe a neexistuje lepšia delikatesa, ktorú by ste si k zlatému moku mohli dať. V reštaurácii však neviete, čo do utopencov dávajú a povedzme si narovinu, že špekáčik vždy nemá príliš veľa mäsa v zložení.

Urobte si tie najlepšie domáce utopence vo vlastnej kuchyni, z kvalitných surovín a podľa vlastnej chuti. Zamilujete si ich vy aj vaša rodina a v krčme si ich už nikdy neobjednáte!

Ingrediencie

Na 6 menších zaváraninových pohárov budeme potrebovať:

  • 2 kg špekáčikov (my sme použili rakúsku značku Berger)
  • 800 ml octu
  • 1200 ml vody
  • 1 kg cibule (bielu, červenú alebo mix)
  • soľ podľa chuti
  • 2 – 3 ks bobkového listu
  • 20 ks guličkového čierneho korenia
  • 10 ks nového korenia alebo trojfarebného korenia
  • 2 - 4 PL kryštálového cukru
  • 5 ks malých sušených feferóniek (voliteľné)

Poznámka: Utopence plníme podľa fantázie, my sme použili kyslé uhorky a zaváranú kápiu a trošku plnotučnej horčice.

Bude sa ti páčiť: Slováci chcú zdravšie varianty slaných snackov

ingrediencie na domáce utopence

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Najprv si poriadne vymyjeme a vytrieme poháre. Nemusíte ich obvárať, utopence zmiznú skôr, než poviete slovo utopenec.

poháre na utopence

Zdroj: Shutterstock®

Pripravíme si nálev. Do hrnca dáme ocot, vodu, lyžičku soli, asi 20 guličiek čierneho korenia, nové korenie, cukor podľa chuti, bobkové listy a feferónky. Pozor na intenzitu, ak máte silné domáce sušené feferónky, pridajte len jednu! Nálev necháme zovrieť, ochutnáme a odstavíme. Ak mu niečo chýba, dochutíme koreninami.

Špekáčiky ošúpeme a prerežeme pozdĺžne, asi do trištvrte, aby sme ich neprepolili. Každé vnútro potrieme plnotučnou horčicou, dáme doň zaváranú uhorku na štvrťky a slíž zaváranej kápie. Zároveň si cibuľu pokrájame na kolieska.

Zaujme ťa aj: Takto zistíš, či ťa potrápi alergia na pleťový krém!

utopence plníme uhorkami a kápiou

Zdroj: Shutterstock®

Začneme plniť poháre. Dáme do nich cibuľu naspodok, potom utopence natesno a znova cibuľu. Ak použijete jeden veľký pohár, potom striedajte a vrstvite až do vrchu. Zalejeme ešte teplým nálevom tak, aby bolo všetko zaliate.

plnenie pohárov

Zdroj: Shutterstock®

Potom na chvíľu zavreté poháre otočíme, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky aspoň na týždeň.

utopence necháme vychladnúť

Zdroj: Shutterstock®

hotové domáce utopence

Zdroj: Shutterstock®

Po týždni podávame s chlebíkom a s pivkom alebo bez. Želáme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 24.04.18 09:37

ĽŠ
karma
100.00

Určite stojí za vyskúšanie!

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:37

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:37

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 24.04.18 12:08

ZP
karma
100.00

Až sa mi slinky zbehli. Tak toto môžem hocikedy. Základom je určite nápad, ale bez kvalitných špekáčiek by to nebolo ono. Poznám to, verte :)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 02.05.18 16:10

karma
113.00

vaše recepty se mi hodně krát osvědčily, tito utopenci vypadají moc chutně

  • 0
Odpovedať

Marta Mihoková 22.06.18 15:20

MM
karma
106.00

AJ my tak robime utopence su výborné

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 28.09.18 23:10

PP
karma
96.00

Výborná pochúťka, ktorú za starých časoch v Čechách ponúkali v každej obyčajnej krčme. Hneď mi mysľou prebehli spomienky na vojenčinu.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 16.10.18 16:12

JK
karma
103.00

robievam ich často troška inak ale sú skvelé

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní