História zásnubných prsteňov: Čo sa nosilo pred diamantmi?

História zásnubných prsteňov: Čo sa nosilo pred diamantmi?

Mnohé ženy dnes čakajú, ako pred nich ich vyvolený pokľakne s diamantovým prsteňom. Avšak, vedeli ste, že k boomu diamantov došlo až na konci 19. storočia v Afrike? Predtým boli v móde zásnubné prstene z kože, slonoviny alebo rákosia. Nahliadnite s nami do histórie zásnubných prsteňov.

V Egypte bolo populárne rákosie

Rákosie uviazané do krúžku. Tak vyzerali prvé zásnubné prstene, ktoré sa používali v starovekom Egypte pred takmer 5-tisíc rokmi. Kruh, ktorý nemal začiatok ani koniec, bol pre nich symbolom večnosti. Avšak so životnosťou materiálu to bolo zložitejšie.

Zaujme ťa: Aké si vybrať obrúčky? Ktoré sú lacnejšie, ktoré odolnejšie a luxusnejšie?

zásnubný prsteň

Zdroj: Shutterstock®

Jeden doma, druhý na von

Časom sa trvanlivosť prstienkov zlepšila, pretože sa vyrábali z kože, kostí a slonoviny. Rimania neskôr prešli na železo a zlato. Železné prstene nosili ženy na doma a tie zlaté na verejnosť. Často na nich boli vyryté osobné odkazy a niektoré mali na sebe aj mini kľúčik, s ktorým sa dala otvoriť šperkovnica so zásnubným darom. V minulosti zásnubný prsteň predstavoval cenu nevesty a postavenie ženícha.

Už Rimania nasadzovali prstienok na ľavý prstenník, pretože verili, že ním prechádza žila lásky. Tá mala spájať prst so srdcom. Dnes môžu byť ženy za tento zvyk šťastné. Je totiž dokázané, že prstenník na ľavej ruke, teda okrem malíčka, je najmenej namáhaným prstom. Prstienku tak hrozí oveľa menšie riziko poškodenia.

Smaragd pre pokojný domov, rubín pre vášeň

Šperky, na ktorých si výrobcovia dávali záležať, zdobili rôznymi výrezmi, ako napríklad holubicami či spojenými rukami. Kombinácia vzácneho kovu a drahých kameňov sa objavila v 15. storočí. Šľachtici kládli veľký dôraz na význam kameňov. Smaragd znamenal pokojný domov, rubín vášnivú lásku a diamanty nekonečnú vernosť. Prstene dopĺňali rytiny s tajnými posolstvami a odkazmi. Zaujímavé tiež je, že zásnubný prsteň sa dal rozdeliť na dve časti, aby každý zo snúbencov mohol až do svadby nosiť svoju polovicu.

zásnuby

Zdroj: Shutterstock®

Diamantová horúčka

Podobu dnešných zásnubných prsteňov však získali tieto šperky až v 19. storočí. Za ten najvzácnejší bol však považovaný prsteň s perlou. Prvý zásnubný prsteň s diamantom venoval v roku 1477 Maximilián Habsburský Márii Burgundskej. 20. storočie je venované skúmaniu a vývoju najrôznejších techník opracovania a osádzania diamantov. Vášeň pre tento drahokam je opodstatnená. Diamanty nádherne odrážajú svetlo a majú najväčšie žiarenie.

Odporúčame: Svadobné prípravy: 7 vecí, ktoré nepotrebuješ, ale chceš (veľmi)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ivana Šurániová 07.12.19 18:46

karma
100.00

nemusi byt diamant hlavne,ze je od srdca

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní