Hľadáte prírodný liek na vysoký tlak? Bylinkári odporúčajú túto rastlinu!

Hľadáte prírodný liek na vysoký tlak? Bylinkári odporúčajú túto rastlinu!

Poznáte hloh obyčajný? Ide o rozkonárený listnatý strom, respektíve ker z čeľade ružovité, ktorý nesie latinský názov Crataegus laevigata. Dorastá do výšky okolo 2,5 až 5 metrov. Rozšírený je prakticky po celej Európe, pričom sa vyskytuje od nížin až po podhorské oblasti.

Vetvičky hlohu sú typicky pokryté tŕňmi. Rastlina je okrem toho charakteristická svojimi viaclaločnatými listami a zvyčajne bielymi kvetmi, ktoré sú zoskupené v chocholíkoch.

Plodom sú dužinaté červené malvičky, ktoré majú guľovitý až vajcovitý tvar. Rôzne časti hlohu sa na liečebné účely využívajú už od nepamäti. Údajne už v staroveku ním ľudia liečili rozličné problémy s kardiovaskulárnym systémom. 

I dnes je hloh považovaný za účinný prírodný liek na vysoký tlak, ktorý zároveň vplýva na správnu srdcovú činnosť. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako vie hloh obyčajný človeku pomôcť k pevnejšiemu zdraviu a ako ho používať.

Odporúčame: Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?

použitie hlohu obyčajného

Zdroj: Shutterstock®

Kedy a kde zbierať hloh obyčajný?

Na liečebné účely sa z hlohu obyčajného zberajú listy, kvety aj červené plody. Počas neskorej jari a leta sa zbierajú listy s kvetmi a plody zase o niečo neskôr, a to najmä na jeseň až do prvých mrazov. Hloh je aj u nás značne rozšírený, pričom rastie v listnatých lesoch, krovinách, na skalnatých stráňach aj popri cestách.

Obľubuje skôr tienisté a suchšie stanovištia. V prípade, že nemáte v obľube zber bylín, sušené kvety s listom aj plody zoženiete na internete, v lekárni aj predajniach so zdravými potravinami.

Sušená droga hlohu obyčajného je ideálna na prípravu záparu na vnútorné použitie. Na šálku horúcej vody postačí jedna lyžička sušených kvetov, listov, prípadne plodov. Nápoj nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne ho po ochladnutí podľa chuti doslaďte. Počas ťažkostí je ideálne dopriať si 1 až 2 šálky hlohového čaju denne.

účinky hlohu obyčajného

Zdroj: Shutterstock®

Poradí si nielen s vysokým tlakom!

Liečivá droga z hlohu obyčajného v sebe ukrýva triesloviny, glykozidy, vitamín C aj vitamíny skupiny B či flavonoidy. Pôsobí antibakteriálne a antioxidačne a výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu. Kvety s listami i plody majú veľmi podobné účinky na telo.

Hloh je v prvom rade známy svojím blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém človeka. Plody výrazne prispievajú k stabilizácii hladiny krvného tlaku. Okrem toho hloh pomáha upraviť srdcovú činnosť a zlepšuje krvný obeh.

Má priaznivý vplyv na stav ciev aj srdca. Okrem toho môže pomôcť i s vysokými hladinami cholesterolu v krvi. Vďaka svojim vlastnostiam hloh výrazne prispieva k prevencii vážnych srdcovo-cievnych ochorení.

Táto rastlina sa navyše osvedčila aj ako účinný prostriedok na upokojenie a potlačenie stresu a nervozity. Môže pomôcť zlepšiť spánok a eliminovať psychické napätie. Pôsobí ako prírodné antidepresívum.

Má hloh obyčajný nežiaduce účinky?

Doposiaľ nie sú známe žiadne vedľajšie účinky, pri ktorých je potrebné mať sa na pozore. Ak sa užíva správne a v primeranom množstvo, môže organizmu človek len a len prospievať. Na druhej strane, o vhodnosti jeho užívania by ste sa mali poradiť s ošetrujúcim lekárom, a to v prípade tehotenstva alebo ak ho chcete „naordinovať" aj deťom. 

Tip: Tinktúra z hlohu obyčajného

Na prípravu tinktúry potrebujete kvalitný bieli alkohol a hloh. Hlohom (kvetmi a plodmi) naplňte sklenenú fľašu, zalejte alkohol, dobre uzavrite a nechajte odstáť 2 týždne. Počas lúhovania fľašu každý deň pretrpávajte. Po dvoch týždňoch tinktúru preceďte. Užívajte 1 lyžičku 2-krát denne. 

Pozri aj: TOP zaujímavosti o očiach: Tieto fakty vás prekvapia!

Aktualizovaný článok: 12.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní