Najhorší a najlepší šéfovia podľa zverokruhu: Aký je ten tvoj?

Najhorší a najlepší šéfovia podľa zverokruhu: Aký je ten tvoj?

Mať dobrého šéfa je asi snom každého zamestnanca. Bohužiaľ, nie vždy sa naplní. Máte aj vy pocit, že sa na adresu šéfov registrujete predsa len viac kritiky ako pochvaly? A aký je ten váš? O vašom nadriadenom napovie mnohé aj znamenie, v ktorom sa narodil. Poďte sa teda pozrieť na to, ktorí sú tí najlepší aj najhorší šéfovia podľa zverokruhu.

Šéfovia, ktorých budete mať radi

Zamestnanci dávajú svoju priazeň a budujú si lojalitu predovšetkým k tým šéfom, ktorí sa nad nich nepovyšujú, sú spravodliví, dokážu podriadených adekvátne oceniť (a to nielen slovom), zachovávajú si za každých okolností úroveň, za dobrým zamestnancom sú ochotní stáť, nevyžívajú sa v ostrej kritike či konfrontácii a dokážu pochopiť aj situácie, keď jednoducho podriadený nemôže ísť na 100 % (napr. v dôsledku choroby, rodinných problémov a pod.).

Väčšinu zo spomínaného spĺňa šéf v znamení Váh, ktorého možno umiestniť na prvé miesto v kategórii najlepší a najobľúbenejší nadriadený. Je pre neho dôležité, aby na pracovisku vládla pohodová a priateľská atmosféra. Konflikty medzi zamestnancami rieši pokojnou cestou už v ich zárodku a rozhodne „neprilieva do ohňa“ nejakými zákulisnými intrigami a nenechá priestor ani takzvaným pätolízačom. Spravodlivosť a aj spravodlivé ohodnotenie je u neho na prvom mieste. Okrem toho je rozvážny, dáva priestor aj na zaujímavé nápady svojich zamestnancov, nechá si od nich poradiť. Podporuje ich kreativitu a pri drobných zakopnutiach im nerobí zo života peklo. Má ľudský, slušný a priateľský prístup ku každému, a to bez výnimky.

Pozri aj: Najinteligentnejšie znamenia zverokruhu: Patríš k nim aj ty?

ideálny šéf

Zdroj: Shutterstock®

Šéf v znamení Leva s prehľadom obsadzuje druhé miesto medzi najlepšími nadriadenými podľa zverokruhu. So schopnosťou viesť ľudí sa už takpovediac narodil, má prirodzenú charizmu, sebavedomie a jeho vzťahy na pracovisku charakterizuje aj korektnosť. Má profesionálne vystupovanie, dokáže sa so svojimi zamestnancami podeliť o skúsenosti, poznatky, ale ich aj účinne povzbudiť a jeho záujem o nich nie je len povrchný.  Treba si však pri ňom dávať pozor na spochybňovanie jeho názorov, čo neberie úplne najlepšie. Ak je k nemu zamestnanec lojálny, nepofľakuje sa a rád si vo svojej oblasti iniciatívne rozširuje vedomosti, Lev to určite ocení. A treba povedať, že dokáže byť naozaj štedrý.

dobrý šéf

Zdroj: Shutterstock®

Na treťom mieste sa ako super šéf nachádza nadriadený v znamení Býka. Má síce pár „múch“, ale tie sa mu dajú odpustiť, pretože si vás získa svojou rozvahou, serióznym vystupovaním a istým druhom zmierlivosti. Keď totiž vidí, že sa zamestnanec snaží, dá mu šancu, a to aj v prípade zásadnejších pochybení. Chce z každého „vydolovať“ to najlepšie a necháva podriadeným priestor na to, aby ukázali, čo v nich je. Väčšinou sú jeho projekty či podnikanie mimoriadne úspešné, čo znamená aj dobrú výplatu pre jeho zamestnancov či podriadených. Uvedomuje si, že v kolektíve je sila, preto sa o svojich podriadených stará a ak sa dá, poskytuje im zaujímavé benefity.

zlý šéf

Zdroj: Shutterstock®

Šéfovia, ktorí vám urobia zo života peklo

Zamestnanci väčšinou nemajú v obľube šéfov, ktorí takpovediac nad nimi „držia bič“, majú veľmi vysoké požiadavky, nedávajú priestor na sebarealizáciu a aby to nebolo málo, snahu svojich zamestnancov nevedia finančne oceniť, resp. na nich výrazne šetria, a to aj napriek úsiliu a možno aj času navyše, ktorý podriadení venujú svojej práci.

Vyššie spomínanú charakteristiku vo všetkých bodoch spĺňa šéf v znamení Kozorožca, ktorý v tejto nelichotivej kategórii najhorších zamestnávateľov získava aj prvé miesto. Ku cti mu však treba pripísať to, že aj sám na seba má vysoké nároky, jeho zmysel pre povinnosť asi netromfne žiadne iné zo znamení, no a pracuje na 1000 %. Toto takmer nezdravé nasadenie vyžaduje aj od ostatných, nepozerá na nič postranné, k čomu možno radiť zdravie, záujmy či napríklad zhoršenú rodinnú situáciu jeho podriadených. Zaujíma ho len výkon a výsledky. Jednoducho povedané – Kozorožec je „mašina“, no a to chce urobiť aj z vás, pokiaľ ste pod jeho velením. A tento vojenský termín pasuje úplne dokonale, pretože absolútna disciplína a takmer slepá poslušnosť je to, čo vyžaduje na prvom mieste.

Zaujme ťa: Toto sú tie najťažšie zamestnania na svete: Stojí to však za to riziko?

nahnevaný šéf

Zdroj: Shutterstock®

Druhé miesto medzi najhoršími šéfmi získavajú tí, ktorí sa narodili v znamení Barana. No treba zdôrazniť, že Baran, na rozdiel od šéfa Kozorožca, dokáže aspoň snahu svojich podriadených, od ktorých vyžaduje dokonalý výkon bez jedinej chybičky, kráľovsky odmeniť. Slovnú pochvalu od neho veľmi nečakajte, ale jeho spokojnosť s vami určite zaznamenáte na výplatnej páske, čo je koniec-koncov asi najviac vypovedajúce. Jeho podriadení si však musia výplatu naozaj zaslúžiť a dať zo seba nielen maximum, ale takpovediac „vypľuť dušu“. Pokiaľ idú na menej ako 100 %, nebodaj sa im čosi-kdesi niečo úplne nepodarí, môžu očakávať priam dramatický výstup svojho šéfa, po ktorom sa slabšie povahy budú triasť ešte po príchode domov. Jeho prudká povaha, nevyberané spôsoby jednania či „nebranie si servítky pred ústa“ je asi aj najčastejším dôvodom vysokej fluktuácie jeho zamestnancov.

Na treťom mieste sa, možno pre niekoho nečakane, umiestňuje šéf v znamení Panny. Pomerne rezervovaná a utiahnutá Panna sa totiž po pridelení moci a s ňou aj podriadených dokáže veľmi rýchlo zmeniť a prejaví sa odvrátená stránka jej povahy. Na svojich zamestnancov je nielen mimoriadne náročná, ale neunikne jej ani ten najmenší detail. Už len pár minútové meškanie do práce vám poriadne osladí. Väčšinou zamestnancom nedovolí zaviesť ich inovácie, resp. celkovo nie je otvorená kreatívnym nápadom z ich strany. Jej kritiku, ktorou dokáže znechutiť aj toho najväčšieho optimistu, si len tak niekto „nestrčí za klobúk“.

Vybrali sme: Najstrašidelnejšie hotely na svete: Tu by si noc stráviť nechcela!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní