Hrnčekové pečenie: Tento recept na čerešňovú bublaninu si zamiluješ!

Hrnčekové pečenie: Tento recept na čerešňovú bublaninu si zamiluješ!

Počas čerešňovej sezóny by bolo hriechom nepochutnať si aj na výbornom koláčiku, akým je čerešňová bublanina. Je to tá najväčšia lahôdka, akú si môžete dopriať, takmer bez akýchkoľvek výčitiek. Navyše, recept je univerzálny, preto čerešne môžete nahradiť ľubovoľným ovocím.

O čerešniach sa hovorí ako o dezertnom ovocí, práve preto sa najviac využívajú pri pečení alebo sa z nich pripravujú džemy či kompóty. Avšak, čerešne nie sú obyčajným ovocím. Sú totiž bohaté na antioxidanty, sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov (hlavne vitamín A) a minerálov (draslík, vápnik,...) , ale aj kyseliny listovej a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Nebudeme však dlhšie zdržiavať – poďte si s nami vychutnať výbornú nadýchanú bublaninu!

Ochutnaj tiež: Najlepšie jablkové pité od babičky

ako sa pripravuje čerešňová bublanina

Zdroj: Shutterstock®

Na čerešňovú bublaninu budete potrebovať:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálku kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 šálku mlieka
  • ½ šálky oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • vykôstkované čerešne

Príprava čerešňovej bublaniny je taká jednoduchá, že ju zvládne aj začínajúca gazdinka. V zásade platí, že zmiešame všetky suroviny a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Poprípade, ak máte chuť sa pri pečení trošku zabaviť, tak si môžete oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s cukrom, postupne pridajte všetky ingrediencie a na záver do cesta vmiešajte vyšľahané bielka, vďaka ktorým bude cesto nadýchanejšie.

Následne na cesto nasypte vykôstkované čerešne – množstvo už necháme na vás. Niektoré navyše môžete namočiť do múky, aby vám neklesli na dno, ale pekne ozdobili aj vrch bublaniny. Bublaninu pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. Počas pečenia však neotvárajte rúru, aby bublanina „nespľasla“. Ak si myslíte, že je bublanina upečená, tak si spravte ešte skúšku špáradlom – ak na ňom neostane nalepené cesto, bublanina je hotová.

Na záver ju už len bohato posypte práškovým cukrom a vychutnávajte.

jednoduchá čerešňová bublanina

Zdroj: Shutterstock®

Prajeme príjemné pochutnávanie na čerešňovej bublanine!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Marta Bujdošová 03.07.18 13:04

MB
karma
98.00

Ceresnova bublanina je najlepsia na svete.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.07.18 21:43

karma
109.00

Ked dozrejú čerešne,bublanina nesmie chýbať.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 05.07.18 16:18

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 06.07.18 14:12

LM
karma
-1.00

Super rýchle a vynikajúce i s iným ovocím, klasika je najlepšia...

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.07.18 15:31

PV
karma
113.00

Juuuuuj ,ale ste mi narobili chute .. Milujem túto bublaninu .. A na čerešne sa tak teším po zime.. No vôbec som netušila ,že majú toľko prospešných zložiek pre organizmus .. Super :-)

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.07.18 15:31

PV
karma
113.00

Juuuuuj ,ale ste mi narobili chute .. Milujem túto bublaninu .. A na čerešne sa tak teším po zime.. No vôbec som netušila ,že majú toľko prospešných zložiek pre organizmus .. Super :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Kim Gughova 09.07.18 09:39

karma
100.00

Pre zdravšiu variantu treba nahradiť muku obyčajnú za špaldovú a cukor za hnedý a vanilkový cukor tam ani netreba čerešničky sú predsa sladučké a keď sa zdržíte ukončenia bublaniny zásypom práškové cukru vaše telo sa vám poďakuje.

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 10.07.18 18:04

JU
karma
103.00

niet nad klasickú bublaninu, je to vďačný koláčik

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 24.07.18 13:04

DB
karma
117.00

tento koláčik je veľmi vďačný, stačí meniť ovocie podľa dostupnosti

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 25.07.18 22:39

TS
karma
107.00

Z domácich koláčov toho veľa nezjem, ale takýto môžem kedykoľvek :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 31.07.18 10:59

ĽK
karma
106.00

Hrnčekové recepty sú najlepšie :-)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 20.11.20 14:25

JK
karma
100.00

Mňam hneď by som si dal

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní