Čokoládové zákusky milujú všetci a zhrešia pri nich často aj tie najzarytejšie maniačky posadnuté najrôznejšími diétami.
Takéto hnedé koláčiky sa dajú pripraviť naozaj na milión spôsobov a môžeme ich oživiť o nejakú zaujímavú ingredienciu, ktorá z nich spraví nezabudnuteľný recept.
Tak tomu bude aj v tomto prípade, a asi nemusíme hovoriť, akú prísadu bude jednoduchý recept na acidkový koláč obsahovať.
Bude sa ti páčiť: Nasaď si okuliare: Swarovski fén na vlasy ťa oslní!
Ingrediencie
Na klasický veľký plech vynikajúceho acidkového koláča budeme potrebovať:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky kryštáľového cukru
- 1 šálku oleja
- 500 ml acidka bez príchute
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 balenie vanilkového cukru
- 4 lyžice lyžice kakaa
- 2 vajcia
Na potretie a polevu:
- ľubovoľný lekvár alebo džem (odporúčame pikantnejší, napríklad marhuľový alebo ríbezľový)
- 1-2 horké čokolády
- maslo podľa potreby
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Najprv si vyšľaháme vajíčka s kryštáľovým a vanilkovým cukrom do peny.
- V druhej mise si zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Do vajíčok najprv vmiešame acidko, potom postupne suchú zmes.
- Cesto miesime ručne alebo metličkami, až kým nevznikne hmota bez hrudiek.
- Plech vytrieme maslom a vysypeme múkou.
- Na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
- Pečieme asi 45 minút.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme si vo vodnom kúpeli polevu. Masla pridáme tak akurát, aby bola čokoládová poleva riedka, no zároveň nie veľa, aby nám dobre stuhla, zväčša stačí približne 50 gramov.
- Keď je koláč upečený, potrieme jeho celý povrch džemom a polejeme čokoládou. Necháme stuhnúť.
Zaujme ťa: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?
Acidkový koláčik je vynikajúci! Šťavnatý, vláčny a lahodný, vhodný ku kávičke, alebo ako pohostenie pre priateľov a návštevy.
Želáme vám príjemné mlsanie!