Hroznový džús: Čo všetko v sebe ukrýva? Je to neuveriteľné!

Hroznový džús: Čo všetko v sebe ukrýva? Je to neuveriteľné!

Hrozno má neoceniteľnú hodnotu nielen v gastronómii, ale aj v tradičnej medicíne. Nie je to len preto, že má všestranné využitie, ale hlavne kvôli obsahu živín, ktoré prinášajú úžitok celému telu. Preto piť hroznový džús, poprípade hrozno konzumovať, je skvelým spôsobom, ako tieto živiny dostať do tela.

Toto ovocie obsahuje resveratrol a polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré pôsobia proti oxidatívnemu stresu, čím znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Okrem toho, obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré spolu s vitamínmi a minerálmi majú čistiace a protizápalové účinky.

Hrozno je najlepšie konzumovať, avšak odporúča sa ho z času na čas odšťaviť, aby ste vyťažili z jeho vlastností čo najviac. Prečo teda piť hroznový džús? 

Pozri aj: Ako využiť staré tričko? Určite ho nevyhadzuj, ale inšpiruj sa!

cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

Znižuje hladinu cholesterolu

Vďaka významnému obsahu vlákniny, vody a polyfenolov, podporuje hroznová šťava zdravie kardiovaskulárneho systému. Resveratrol zasa zabraňuje oxidácii zlého cholesterolu (LDL) v tepnách, čím zabraňuje jeho usádzaniu v tepnách a ich upchávaniu. Takže, ak sa chcete vyhnúť zdravotným problémom, akým je upchávanie tepien, a s tým spojené ďalšie množstvo zdravotných problémov, doprajte si hroznovú šťavu aspoň 2-krát týždenne. 

hrozno

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha detoxikovať krv

Hroznová šťava je významným zdrojom vitamínu C, draslíka a už spomínaných polyfenolov, ktoré sú potrebné na stimuláciu detoxikácie krvi. Tieto zložky podporujú správne fungovanie lymfatického systému, ktorý je zodpovedný za filtrovanie a odstraňovanie toxínov a ťažkých kovov z krvi. Navyše, hroznová šťava upokojuje podráždenie žalúdočnej sliznice a pomáha obnoviť prirodzené pH krvi. 

Neprehliadni: Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

zápal močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

Bojuje s infekciou močových ciest

Vďaka svojim účinkom je tento prírodný nápoj skvelým doplnkom neutralizácie vplyvu vírusov a baktérií, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest.

Keďže obsahuje protizápalové látky, ktoré obnovujú zdravie tkanív, minimalizuje tak príznaky ako je bolesť, či pálenie pri močení. Vďaka svojim diuretickým vlastnostiam prispieva k podpore produkcie moču, čo uľahčuje elimináciu baktérii, ktoré spôsobujú zápal močových ciest. A navyše, resveratrol, pôsobí ako prirodzené antibiotikum, preto celková liečba močových ciest sa pri jeho pravidelnom užívaní skráti. 

Zaujme ťa: Čo majú spoločné vitariánstvo a surová strava? Prezradíme ti to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Kusá 14.02.18 10:54

KK
karma
90.00

jeden rok sme mali tak veľa červeného hrozna že som ho odšťavovala a bolo to výborné, ešte k tomu tam trošku bolo cítiť aj kôstky z hrozna tak šťava mala takú drevitú chuť

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 14.02.18 14:44

MB
karma
98.00

Must je vyborny, najviac chuti pri oberacke

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.02.18 22:29

karma
109.00

hrozno mám veľmi rada a som rada,že má toľko vynikajúcich vlastností.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.02.18 18:02

ĽŠ
karma
100.00

Skvelý a zdravý, čo dodať...

  • 0
Odpovedať

Erika Golhová 16.02.18 07:11

EG
karma
93.00

Hroznová šťava má neuveriteľné liečivé účinky, vedeli to už naši predkovia. Máme rodinný vinohrad a hroznovú šťavu nám dávali počas sezóny piť ako deťom naši rodičia i prarodičia. Potom ju konzervovali. To isté robíme aj my pre svoje deti a vnúčatá. Ale dobrý a zdravý je i vykvasený mušt, tzv.burčiak.

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 02.03.18 09:03

LM
karma
82.00

Must z hrozna je vynikajuci

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 05.03.18 11:16

DB
karma
114.00

hrozno je veľmi zdravé ovocie,nemusíme ho ano odšťavovať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní