Ig Nobelove ceny za rok 2019: Ocenená štúdia o exkrementoch v tvare kocky!

Ig Nobelove ceny za rok 2019: Ocenená štúdia o exkrementoch v tvare kocky!
  • 29.09.2019
  • Michaela Kožáková

Dvanásteho septembra sa počas galavečera s názvom Ig Nobel Prices konal dvadsiaty deviaty ročník udeľovania Nobelových cien za výskum a prínos v desiatich oblastiach. Nie, nemáme na mysli to klasické udeľovanie cien. Aj počas tejto udalosti boli prítomní oblečení v oblekoch a večerných róbach a netrpezlivo čakali, či to budú práve oni, ktorých ocenia. 

Fiktívny brat Alfreda Nobela

Snáď všetci poznáme švédskeho filantropa, chemika, vynálezcu, podnikateľa a zakladateľa ocenenia s názvom Nobelova cena. Počuli ste však o jeho fiktívnom bratovi Ignacovi Nobelovi? Už len táto skutočnosť naznačuje, že nepôjde o len tak obyčajné udeľovanie cien. Ig Nobel Prices (ignoble v preklade znamená hanobný, prostý, neurodzený) je satirické udeľovanie cien pre desať neobvyklých alebo triviálnych úspechov vo vedeckom výskume, ktorej cieľom je „oceniť úspechy, ktoré ľudí najskôr rozosmejú a potom ich prinútia rozmýšľať.“

S myšlienkou prišiel v roku 1991 Marc Abrahams – americký redaktor a spoluzakladateľ časopisu Annals of Improbable Research (Kronika zvláštneho výskumu). Ceny boli v tom čase udelené za objavy, ktoré sa nemôžu alebo nemali reprodukovať.

Neprehliadni: Najkrutejší vodcovia v dejinách ľudstva: Pozri sa, čo spôsobili!

Nobelové ceny

Zdroj: pinterest.com

Vtipkovanie a papierové lietadielka

Udeľovanie týchto špeciálnych Nobelových cien sa každoročne koná v divadle Sanders v priestoroch prestížnej univerzity Harvard v anglickom meste Cambridge. Podujatie je sprevádzané vtipkovaním a prerušovaním prejavov malým dievčatkom, ktoré kričí, že sa nudí, ak osoba na pódiu rozpráva príliš dlho. Dlhoročnou tradíciou je hádzanie papierových lietadiel. Udalosť sa uzatvára so slovami – ak ste nezískali žiadnu cenu alebo ak ste aj cenu získali, budúci rok veľa šťastia.

Ceremónia je financovaná vedeckými a výskumnými spoločnosťami Harvard Computer Society, Harvard – Radcliffe Science Fiction Association a Harvard – Radcliffe Society of Physics.

nobelové ceny

Zdroj: pinterest.com

A ocenenie získava...

Ig Nobelove ceny sú oslavou neobvyklých ocenení vynaliezavosti a inovatívnych myšlienok v desiatich kategóriach. Kto získal ocenenie tento rok?

Cena za medicínu: Taliansko, Holandsko. Silvano Gallus a jeho tím zistili, že populárne jedlo pizza môže skutočne znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a infarktu. Je tu iba jeden háčik – pizza sa musí vyrábať a jesť v Taliansku.

Cena v oblasti lekárskeho vzdelávania: USA. Karen Pryor a Theresa McKeon prišli na to, že technika „klikania“, ktorá je populárna u trénerov psov, môže byť efektívnejšia ako vyučovanie pomocou demonštrácie. Študenti medicíny vyškolení pomocou klikacieho tréningu v dvoch ortopedických a chirurgických oblastiach pracovali presnejšie (aj keď pomalšie) ako skupina, ktorá bola učená iba demonštráciu. 

Cena za biológiu: Singapur, Čína, Nemecko, Austrália, Poľsko, USA, Bulharsko. Je dobre známe, že vtáky môžu snímať magnetické pole, ale touto schopnosť sa môže pochváliť aj rôzny hmyz, vrátane švába. Medzinárodný tím zistil, že živé a mŕtve šváby vykazujú rôzne magnetické vlastnosti.

Cena za anatómiu: Francúzsko. Je bežné, že jeden semenník je väčší ako druhý. Roger Mieusset a Bourras Bengoudifa skúmali vzťah asymetrie a teploty mužských mieškov u ochotných nahých a oblečených poštárov a vodičov autobusu vo Francúzsku.

Cena za chémiu: Japonsko. Vychovávanie detí môže byť niekedy poriadna veda. Už ste niekedy premýšľali nad tým, koľko slín vyprodukuje také 5-ročné dieťa? Tím japonských vedcov sa rozhodol na to prísť. Do štúdie boli zaradení chlapci aj dievčatá, pričom sa zistilo, že odhadovaný objem slín za deň bol asi 500 ml.

Cena za prínos v oblasti inžinierstva: Irán. Iman Farahbakhsh bol ocenený za vynález stroja, ktorý mení plienku deťom. Prístroj vyzerá ako pec, do ktorej sa dieťa posadí. Iman si chce nechať svoj objav i patentovať.

Cena za ekonómiu: Turecko, Holandsko, Nemecko. Peniaze sú jednou z najčastejšie používaných položiek na planéte a papierové peniaze dokážu zachytiť všetky druhy baktérií. Nie všetky bankovky sú však vytvorené rovnako. Medzinárodný tím skúmal, ktoré papierové bankovky sú najhorším prenášačom baktérií. Jeden z víťazov je rumunský Lei vyrobený z polymérov.

Cena za mier: Veľká Británia, Saudská Arábia, Singapur, USA. Celkom zaujímavá kategória, v ktorej bol ocenený medzinárodný tím za meranie potešenia zo škrabkania miesta, ktoré človeka svrbí. 

Cena za psychológiu: Nemecko. Fritz Strack študoval, ako výraz tváre môže ovplyvniť emocionálne zážitky. Prišiel na to, že držanie pera v ústach vytvára úsmev, a tak robí človeka šťastnejším. Potom neskôr zistil, že to tak vlastne nie je. Aj za to bol ocenený.

Cena za fyziku: USA, Taiwan, Austrália, Nový Zéland, Švédsko, Spojené kráľovstvo. Poznáte zvieratko vombat? Tím vedcov bol ocenený za štúdiu, ako a prečo toto chlpaté stvorenie dokáže vylučovať exkrementy v tvare kocky. 


 


 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 29.09.19 07:10

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, o fiktívnom bratovi Ignacovi Nobelovi som ešte nepočula!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní