Infekčná detská choroba: Ako sa prejavuje šarlach a čo ho spôsobuje?

Infekčná detská choroba: Ako sa prejavuje šarlach a čo ho spôsobuje?

Pod pojmom infekčné choroby rozumieme ochorenia, ktoré sú vyvolané nejakým mikroorganizmom. Rôzne druhy patogénov spôsobujú po vstupe do organizmu infekciu a následne vyvolávajú rozličné zdravotné ťažkosti. Môže ísť o vírusy, huby, parazity a, samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na baktérie. Medzi ochorenia spôsobené baktériami patrí napríklad salmonelóza, týfus, čierny kašeľ, taktiež pohlavne prenosné choroby syfilis či kvapavka. Vymenovávať by sme mohli ešte veľmi dlho. Do tejto kategórie patrí aj takzvaný šarlach, ktorý postihuje hlavne malé deti. Čo ho spôsobuje a ako sa prejavuje?

Čo je šarlach?

Šarlach, latinsky scarlatina, je závažné infekčné ochorenie, ktoré má bakteriálny pôvod. Jeho pôvodcom sú baktérie z rodu streptokokov. V mnohých prípadoch ide o baktériu Streptoccocus pyogenes skupiny A. Konkrétne streptokoky po vstupe do organizmu produkujú toxíny a poškodzujú sliznice či cievy pod pokožkou. Nákaza sa pritom šíri spravidla kvapôčkovou infekciou, teda vzduchom pri kýchaní, kašli či rozprávaní.

Človek sa môže nakaziť pri kontakte s chorou osobou, alebo aj bacilonosičom, u ktorého nie sú prítomné príznaky ochorenia. Menej často nastáva prenos prostredníctvom kontaminovaných predmetov. V niektorých prípadoch môže byť vstupnou bránou pre infekciou porušená pokožka, respektíve otvorená rana. Šarlach postihuje najmä deti, a to prevažne vo veku od 4 do asi 12 rokov. Ochorenie má vyšší výskyt počas zimy a na jar.

Pozri aj: Čo môže spôsobovať bolesť prsníka? Príčinou býva i toto ochorenie!

príznaky šarlachu

Zdroj: Shutterstock®

Ako rozpoznať infekciu?

Inkubačný čas, čiže doba od nakazenia po prejavenie ochorenia, je spravidla okolo 2 až 5 dní, prípadne až jeden týždeň. Baktérie produkujú v tele špecifické toxíny, čo prispieva k rozvoju charakteristických sprievodných prejavov danej choroby. Šarlach má spravidla pomerne rýchly nástup, pričom v začiatkoch sa podobá na angínu. Objavuje sa zvýšená teplota až horúčka, bolesti hlavy, bolesť v krku, nadmerná únava. Pridať sa môže zimnica či zvracanie. V krku je možné pozorovať prítomnosť bielych hnisavých čapíkov. 

Pacient môže mať problémy s prehĺtaním. Pri šarlachu sa objavuje aj takzvaný malinový jazyk, čo je charakteristický príznak. Jazyk je sýtej ružovočervenej farby s vystupujúcimi papilami. Jeho povrch vyzerá ako povrch maliny. Typické sú aj zmeny na pokožke. Krátko po prepuknutí choroby sa po tele pacienta začínajú objavovať drobné červené vyrážky, a to hlavne v spodnej časti brucha, zvnútra stehien, prípadne aj na hrudníku či v podpazuší. Po pár dňoch postupne miznú, koža spravidla zostáva drsná a olupuje sa.

liečba šarlachu

Zdroj: Shutterstock®

Ako šarlach liečiť?

Šarlach sa lieči pomerne dobre, no dôležitá je správna liečba. V opačnom prípade môže totiž dôjsť aj k rozvoju niektorých komplikácií, pričom medzi tie najzávažnejšie môžeme zaradiť zápal obličiek či reumatickú horúčku. Diagnostika prebieha spravidla na základe rozpoznania charakteristických príznakov choroby. Pomôcť môžu výtery z hrdla a ďalšie vyšetrenia pre potvrdenie prítomnosti daných baktérií. Pri liečbe sa podávajú antibiotiká a je nevyhnutná izolácia pacienta, kedže ide o značne nákazlivé ochorenie.

Liečba je tiež symptomatická, čiže je potrebné tlmiť sprievodné príznaky ochorenia, ako je napríklad horúčka. Pri olupovaní pokožky je možná aplikácia špeciálnych krémov. Pacientovi by mal byť poskytnutý dostatok tekutín a oddych na lôžku. Liečba môže celkovo trvať okolo desať dní, no môže byť potrebná o niečo dlhšia izolácia. Ak sa šarlach vyskytol v kolektíve, napríklad v škôlke, môže byť potrebné i preliečenie ostatných, prípadne odobranie výteru z hrdla pre zistenie prítomnosti streptokoka.

Odporúčame: Trápi ťa bolesť obličiek? Čo všetko okrem rakoviny ju spôsobuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní