Inkontinencia: Nepríjemný problém, o ktorom však netreba mlčať

Inkontinencia: Nepríjemný problém, o ktorom však netreba mlčať

Inkontinencia alebo únik moču je chúlostivý problém, o ktorom je ťažké hovoriť. Ťažké, ale nevyhnutné. Inkontinencia postihuje predovšetkým ľudí v zrelom a staršom veku, častejšie ženy. Preto, ak trápi aj vás, čítajte ďalej a zistite, ako vzniká, prečo nie je správne inkontinenciu zamlčovať a akým spôsobom je možné ju liečiť, prípadne jej predísť, kým je čas.

Inkontinencia (únik moču) dokáže mimoriadne strpčiť život. Ako rozpoznáte, že sa tento problém týka aj vás? V zásade ide o únik moču bez toho, aby ste boli schopní to ovládať. Niekedy ide o dočasné pomočovanie, spojené s konkrétnym zdravotným stavom. Tým býva zápal močových ciest, zápcha, chronický kašeľ či hormonálna nerovnováha.

Vedeli ste však, že inkontinenciou trpí až každá tretia dospelá žena? Pomerne bežná býva táto komplikácia aj v tehotenstve a po pôrode, často postihuje ženy, ktoré rodili viackrát, ale bežne sa objavuje aj počas menopauzy.

Odporúčame: Brušné tance pomôžu pri bolestiach

ako sa prejavuje inkontinencia

Zdroj: Shutterstock®

Inkontinencia môže vzniknúť aj po úraze a pomerne častá je u vrcholových športovkýň. K samotnému úniku moču ale môže dôjsť doslova kedykoľvek – pri smiechu, tanci, športe, kýchnutí alebo zakašľaní. Ide o akýkoľvek pohyb, zvyšujúci vnútrobrušný tlak, ale k úniku moču môže dôjsť aj pri dlhšom sedení. K príčinám inkontinencie patrí genetická predispozícia, ochabnutie svalov panvového dna, ale aj obezita. Vzniká narušením funkcie uzáverového mechanizmu močového mechúra, kvôli oslabeniu zvierača močovej rúry.

ako sa lieči inkontinencia

Zdroj: Shutterstock®

Samostatnou kapitolou je takzvaná enuréza, čiže nočné pomočovanie, no zároveň existuje aj fekálna inkontinencia, čo znamená, ako si asi dokážete domyslieť, nechcený únik stolice. Nech už sa vás týka ktorýkoľvek symptóm, v žiadnom prípade sa s ním neuspokojte a riešte ho! Gynekológ či urológ vie pomôcť, nasmerovať a nájsť riešenie. Nikto vás nebude súdiť za akúsi „nehodu“ alebo sa na vás pozerať cez prsty. Inkontinencia je liečiteľná v každom veku a príznaky je možné odstrániť aj natrvalo. Preto zahoďte rozpaky a nechajte si pomôcť čo najskôr!

Neprehliadni: Hrušky: Prečo konzumovať toto sladké ovocie oveľa častejšie?

pomočovanie sa

Zdroj: Shutterstock®

Čo pomáha?

  • Posilňovanie svalstva panvového dna – cvičenia, ktorými sťahujete a uvoľňujete svalstvo panvového dna.
  • Vylúčenie korenistých jedál, kofeínu, umelých sladidiel a alkoholu. Naopak, posilniť treba pohyb, šport, ale aj pitný režim, ktorý býva pri inkontinencii často vedome potláčaný.
  • Dôležitá je prevencia – veľa vlákniny, ovocia a zeleniny, udržiavanie si optimálnej hmotnosti, vylúčenie cigariet.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 23.04.18 07:21

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemná záležitosť, Kegelove cviky vedia byť veľmi nápomocné.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 23.04.18 21:37

karma
109.00

Fúúha,dúfam,že ma to nikdy nepostihne,musí to byť ozaj nepríjemné.Ale dobrá správa je,že sa to dá liečiť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní