Nápaditá domáca knižnica: Kreatívne a štýlové tipy ako si uložiť knihy

Nápaditá domáca knižnica: Kreatívne a štýlové tipy ako si uložiť knihy
  • 06.02.2023
  • Michaela Kožáková

Knihy môžu priniesť kultúru a nádych intelektu do každej miestnosti. Ako povedal rímsky štátnik, rečník a filozof, autor početných spisov Cicero: „Izba bez kníh je ako telo bez duše." Nielen to, ale letmý pohľad na výber titulov a spôsob, akým sú usporiadané, často prezrádza záujmy a charakter majiteľa.

Niektorí z nás majú knihy na ozdobu alebo ako doplnok, iní si zase nevedia predstaviť večer bez prečítaných niekoľkých kapitol obľúbenej knižky. Tak či onak, vďaka čistému a usporiadanému priestoru sa cítime menej zaprataní a máme jasnú myseľ. Existuje veľa kreatívnych a funkčných spôsobov, ako uložiť alebo vystaviť svoje knihy. Či už máte rozsiahlu zbierku kníh s obmedzeným úložným priestorom alebo príbytok veľkorysých rozmerov, prinášame vám zopár tipov, ako uložiť svoje knihy. 

Neprehliadni: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

pod schodami

Zdroj: PINTEREST/Ifigenia Michael

Domáca knižnica pod schodami

Ak vaša rodina rada číta knihy a nikdy neodoláte kúpe ďalšej novej, keď prechádzate okolo kníhkupectva, určite potrebujete viac miesta na ich uloženie. Výborným riešením je knižnica pod schodmi. Takýmto šikovným spôsobom využijete priestor, ktorý by ste inak zapratali nejakými zbytočnosťami. Vašu knižnicu môžete ešte vylepšiť vkusnou taburetkou, veľkými vankúšmi a peknou lampou. 

Detská knižnica

Zdroj: PINTEREST/sunset.com, PINTEREST/wayfair.com

Detská knižnica

Do detskej izby okrem hračiek jednoznačne patria aj knižky. Prebuďte v deťoch ešte viac fantázie a radosti kreatívnymi detskými knižnicami v tvare robota, rozkonáreného stromu, žirafy či slona. Tento druh detského nábytku je praktický, hravý a dokonale zapadne do priestoru. Ak máte trochu času a radi majstrujete, môžete si knižnicu do detskej izby vyrobiť i sami. Zapojte do projektu aj svoje deti a nechajte ich svoju novú knižnicu napríklad namaľovať alebo ozdobiť.

Rohová knižnica

Zdroj: PINTEREST/keystoinspiration.com, PINTEREST/theinspiredroom.net

Rohová knižnica

Rohová knižnica môže byť skvelým doplnkom do vašej obývačky. Ak ste milovníkmi kníh a zbožňujete prenikavú vôňu papiera, zaobstarajte si i vy modernú knižnicu. Nemusí ísť len o policový regál na knihy. Môžete si nechať na mieru vyrobiť krásnu dizajnovú knižnicu. Veľmi zaujímavo vyzerá i knižnica tvorená hrubým kmeňom stromu s prírodnými policami. 

police

Zdroj: PINTEREST/witanddelight.com, PINTEREST/daskleineb.de

Police na knihy

Police na knihy predstavujú klasiku, ktorou nikdy nič nepokazíte. Ak hľadáte niečo modernejšie alebo štýlovejšie, stavte na atypické police, ktoré sa stanú dominantným prvkom vašej obývačky či spálne. Dnes na trhu nájdete nespočetné množstvo rôznych políc, ktorými môžete ozdobiť priestory vašej domácnosti. 

Pozri aj: Upcyklácia: Zariaďte si interiér originálnym spôsobom!

Stojany na knihy

Zdroj: PINTEREST/bloglovin.com, PINTEREST/

Stojany na knihy

Ak máte radi prvky minimalistického štýlu alebo sa vám jednoducho nepáčia priestory, ktoré sú preplnené obrovskými knižnicami, zaobstarajte si vkusné stojany na knihy. Toto praktické a zároveň moderné riešenie pre všetkých milovníkov kníh šetrí priestor a môžete ho ľahko podľa potreby presúvať. Vyberať si môžete z rôznej výšky stojanov a z množstva farebných prevedení.

DIY

Zdroj: PINTEREST/thehoneycombhome.com, PINTEREST/burkatron.com

DIY knižnice

Hľadáte nezvyčajnú alebo originálnu domácu knižnicu, ktorú vám budú závidieť všetci známi? Vyrobte si ju sami! Nemusíte byť vyučeným stolárom či umeleckým rezbárom. Stačí vám len trochu zručnosti a času. A čo tak recyklovať? Máte doma starý rebrík? Premeňte ho na vkusnú rustikálnu knižnicu, ktorú môžete doplniť i rastlinami. 

Krásnu knižnicu si môžete vyrobiť i z niekoľkých kusov drevených debničiek, ktoré jednoducho naskladáte na seba do požadovaného tvaru. Môžete ich i namaľovať a prispôsobiť celkovému dizajnu miestnosti.

Zdroj foto: úvodná koláž - PINTEREST/viralhomes.com, PINTEREST.com/Emma No, PINTEREST/hello-hello.fr  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní