Ako si poradiť so slnečnými lúčmi? Pre ktoré interiérové tienenie sa rozhodnúť?

Ako si poradiť so slnečnými lúčmi? Pre ktoré interiérové tienenie sa rozhodnúť?
  • 20.06.2022
  • Michaela Kožáková

V dnešnej dobe interiérové tienenie nemá len praktický význam. Tieniaca technika spĺňa omnoho viac úloh ako v minulosti. Okrem tej základnej funkcie, ktorou je ochrana pred silným slnečným žiarením, má i zopár ďalších.

Jednou z nich je i úspora energie. Ďalšími funkciami tieniacej techniky je zvýšenie bezpečnosti, zabezpečenie súkromia a komfortu. Moderné materiály, systémy a technológie umožňujú tiež izoláciu zvuku.

Dnes rôzne spoločnosti a špecializované predajne ponúkajú množstvo variácií tienenia. I ten najnáročnejší klient so svojimi požiadavkami na estetiku, ovládanie a materiálové vlastnosti si môže vyberať hneď z niekoľkých možností. 

Aké prevedenia interiérového tienenia existujú? Pre ktoré z nich sa rozhodnúť?

Neprehliadni: Čaká vás rekonštrukcia domu alebo bytu? Myslite pri nej i na detaily!

Rolety

Zdroj: INSTAGRAM/interiorgoodsdirect

Rolety

Pamätáte sa na tie neatraktívne, ťažké a vyskakovacie rolety? Tak tým už dávno odzvonilo, ale nahradili ich nové. Vkusné a z hľadiska údržby aj mimoriadne praktické rolety, ktoré budú i dekoratívnym doplnkom každého interiéru. 

Plánujete miestnosť iba zatieniť? Chcete ju úplne zatemniť alebo iba jemne zmierniť intenzitu svetla? Na základe týchto kritérií vyberajte druh textílie. Je vhodné, aby látka rolety mala antistatický povrch, ktorý odpudzuje prach. Takisto sa menej špiní, je nehorľavý a tiež sa dá pomerne ľahko čistiť. Pogumované rolety zase môžete jednoducho umývať. 

Závesy a záclony

Zdroj: INSTAGRAM/interiorgoodsdirect

Záclony a závesy

Ďalšou možnosťou tienenia v interiéri sú klasické záclony a závesy. Tie pôsobia zrejme najviac esteticky, pretože máte pri nich na výber najviac rozmanité materiály, farby, veľkosti a vzory. 

Prakticky sa však nedokážu vyrovnať izolácii svetla a ani odolnosti a funkčnosti pevného interiérového tienenia. Na druhej strane sú veľmi jednoduché na údržbu – stačí ich oprať v práčke.

Závesy a záclony zachytávajú rozvírený prach v interiéri, a preto nie sú veľmi vhodné do domácnosti, kde žijú alergici. 

Roletožalázie

Zdroj: INSTAGRAM/interiorgoodsdirect

Roletožalúzie

Roletožalúzie, ktoré sa nazývajú aj rolety deň a noc, kombinujú v sebe princíp rolety s funkčnosťou žalúzie, a tak ponúkajú široké využitie – od veľkých sklenených plôch v kanceláriách cez obývaciu izbu, kuchyňu až po kúpeľňu. Obzvlášť elegantné sú na francúzskych oknách.

Látka je tkaná v pásoch s rôznou hustotou, systémom striedania nepriehľadných a transparentných pruhov. 

Roleta deň a noc môže ovplyvňovať úroveň zatienenia voľbou materiálu. Čím svetlejšiu farbu zvolíte, tým menej svetla dokáže zachytiť. Takisto hrúbka materiálu rozhoduje o úrovni zatienenia. Farby roliet sa dajú kombinovať a ich škála je naozaj široká. Rovnako aj krycí profil nemusí byť iba plastový, ale aj kovový. Ovládať sa dajú ako ručne, tak elektricky.

Roleta deň a noc môže tieniť len časť plochy okna aj pri plnom zatiahnutí. Zatiaľ čo obyčajnú roletu tvorí jeden kus látky, ktorý možno stiahnuť do polovice okna alebo až úplne dole, pri rolete deň a noc môžete nechať miestnosť čiastočne presvetlenú.

Zaujme ťa aj: Najkrajšie kvitnúce kríky: Ozdobte svoju záhradu týmito kráskami

Naturálne bambusové rolety

Zdroj: INSTAGRAM/oursplitlevelstyle

Naturálne bambusové rolety

Naturálne bambusové rolety pôsobia nielen veľmi dekoratívne, ale i pokojne a harmonicky. Svetlo, ktoré cez ne preniká je mierne tlmené a vytvára príjemný efekt. 

Bambusové rolety oživia každú izbu a dodajú interiéru prírodný nádych. Vďaka rôznym typom a množstvu prevedení tkanín je veľmi ľahké nájsť tú vhodnú roletu pre akékoľvek využitie. 

Tento typ zatienenia nájde svoje využitie i v exteriéri. Bambusové rolety sa skvele hodia na zatienenie balkónov, lodžií a zimných záhrad. Sú obľúbené najmä pre svoju jednoduchú montáž, ľahkosť a eleganciu. 

Ďalšou možnosťou zatienenia interiéru sú tiež bambusové žalúzie s lamelami z prírodného materiálu. Horizontálne bambusové žalúzie sú odolné voči slnku aj vlhkosti, majú výborný tieniaci účinok a sú  skutočne originálnym doplnkom. 

Horizontálne žalúzie

Zdroj: INSTAGRAM/our_1930srenovation_story

Horizontálne žalúzie

Hliníkové žalúzie sú overenou klasikou, ktorú má doma väčšina z nás. Horizontálne žalúzie sú najčastejším a najdostupnejším riešením na reguláciu intenzity svetla v interiéri. Veľkej obľube sa tešia najmä pre svoju cenovú dostupnosť, jednoduchú montáž a možnosť regulácie svetla vstupujúceho do miestnosti prostredníctvom preklápania lamiel. 

Nevýhodou horizontálnych hliníkových žalúzií je problematickejšie čistenie lamiel od prachu. Pri ovládaní si treba dávať pozor, aby ste nepoškodili hriadeľ alebo guľôčkovú retiazku.

Horizontálne žalúzie sa okrem hliníka vyrábajú i z dreva.

Vertikálne a horizontálne žalúzie

Zdroj: INSTAGRAM/ interiorgoodsdirect

Vertikálne žalúzie

Pre veľké zasklené priestory a tvarované plochy sú skvelým riešením vertikálne žalúzie. Skladajú sa z jednotlivých textilných lamiel, ktoré sú naspodku spojené retiazkou. 

Lamely existujú v rôznych farebných prevedeniach. Vyberať si môžete i podľa stupňa zatienenia či materiálu – v ponuke sú napríklad tkaniny s nehorľavou úpravou. V poslednej dobe rastie záujem o prírodné materiály, ktoré sú veľmi príjemné na pohľad aj na dotyk. Týmto druhom žalúzií môžete i predeliť priestor.

Odporúčame aj: Práčka v kuchyni: Všetko, čo potrebujete vedieť!

Rímske rolety

Zdroj: INSTAGRAM/material_concepts

Rímske rolety

Rímske rolety sú veľmi estetickým typom vnútorného tienenia, ktoré sa svojim vzhľadom hodia najmä do klasických a romantických interiérov. Pri rímskych roletách je látka rozdelená na rovnaké horizontálne pruhy pomocou ušitých tunelíkov, v ktorých sú skryté výstuže. 

Vybrať si môžete z rôznych druhov, vzorov či farieb látok – od mäkkých záclonových tkanín až po ťažšie a hustejšie látky, ktoré pôsobia podobne ako závesy a umožňujú rôzne stupne zatienenia.

Rímske rolety sú pre komplikované krajčírske spracovanie finančne náročnejším typom interiérového tienenia. Ich nevýhodou je tiež, že sa nehodia do každého interiéru. 

Japonské steny

Zdroj: INSTAGRAM/abdulhaq.blinds_munther.sons

Japonské steny

Počuli ste už o japonských stenách? Ide o výrazný dekoračný prvok, ktorý krásne zapadne do moderných priestorov. Japonské steny sú vlastne posuvné panelové steny tvorené voľne visiacimi pásmi látky, ktoré sa čiastočne prekrývajú. 

Japonským stenám pristanú skôr väčšie plochy. Väčšinou sa osádzajú nielen pred okno, ale tak, aby prekryli celú stenu. Predstavujú tiež výborné predelenie miestnosti.

Látka je v profile japonskej steny uchytená suchým zipsom. Po vybratí závaží ju možno vyprať, vyžehliť alebo vymeniť za inú.

Japonské steny možno ovládať motoricky aj ručne, a to všetky naraz alebo samostatne, pomocou šnúrky, tyče alebo ťahom za panel. 

Duette

Zdroj: INSTAGRAM/luxaflex_no

Duette a Plisé

Duette sú nové dvojito plisované rolety, ktoré v sebe spájajú elegantný vzhľad plisovanej rolety s tepelno-izolačnými výhodami hliníkovej fólie. Plisé predstavuje látkové dekoratívne tienenie s typickými skladmi, ktoré sú univerzálnou ochranou interiéru pred slnkom a nežiadúcimi pohľadmi.

Rozdiel medzi duette a plisé je v textílii a spôsobe šitia. Duette má vďaka vzduchovým komorám medzi jednotlivými pruhmi látky zlepšenú tepelnú a tiež hlukovú izoláciu. Mechanika pri oboch druhoch roliet je rovnaká. Ich nezanedbateľnou prednosťou je možnosť vyťahovať a sťahovať ich smerom hore aj dole.

Pozri aj: Ako uplatniť feng šuej v praxi: Čo zmeniť či upraviť v domácnosti? 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní