TOP rastliny do spálne – pre lepší spánok a pokojnú atmosféru

TOP rastliny do spálne – pre lepší spánok a pokojnú atmosféru

Spálňa je miestom, kde čerpáme novú energiu, či už spíme alebo relaxujeme. Atmosféra spálne, dizajn nábytku, farby, vetranie miestnosti – to všetko je dôležité, aby sme sa v nej cítili dobre, eliminovali stres a kvalitne si oddýchli. Niečo však medzi vymenovanými ešte chýba. Sú to rastliny!

Tiež ste sa stretli s názorom, že rastliny do spálne nepatria, pretože počas noci prispievajú k vydýchanému vzduchu? Zdá sa však, že to tak úplne pravdou nebude. Pri niektorých druhoch je to práve naopak a u iných, pokiaľ si zo spálne nevytvoríte džungľu, ide o naozaj malú spotrebu kyslíka za noc. Správne zvolené rastliny spálňu nielen skrášlia, ale dokonca aj prospejú spánku. V článku spomenieme výhody zelene v spálni a k tomu sme pre vás vybrali tri rastliny, ktoré sú pre túto lokalizáciu ako stvorené.

Prečo sú rastliny v spálni dobrou voľbou?

Najskôr si upresníme, aké benefity sa vo všeobecnosti spájajú s umiestnením rastlín v spálni, a to teda okrem spomínanej estetickej funkcie. V prvom rade sa podieľajú na zvyšovaní vlhkosti vzduchu, ale aj na znižovaní koncentrácie chemických škodlivín, prachu a plesní. Rastliny dokážu pohltiť škodlivé častice zo vzduchu v čase, keď vylučujú oxid uhličitý.

Za prečisťujúci účinok sú dokonca zodpovedné aj mikroorganizmy, ktoré sú prítomné v pôde kvetináča. Takto zvýšená kvalita ovzdušia sa premieta aj do príjemnej vône v miestnosti. Zo zdravotných benefitov možno spomenúť: zlepšenie nálady, zníženie úzkosti, stresu aj bolestí hlavy, zmiernenie problémov s dýchaním či kvalitnejší spánok.

Pozri aj: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

aloe vera v spálni

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vera – produkuje kyslík, kým spíte

Aloe vera patrí práve medzi tie rastlinky, ktoré fungujú tak trochu opačne, teda produkujú kyslík počas noci. Podľa NASA (výskum bol zameraný na spôsoby čistenia vzduchu v kozmických staniciach) je dokonca jednou z najlepších rastlín, ktoré vedia výrazne zvýšiť kvalitu vzduchu v interiéri. Preto si ich môžete dopriať v miestnosti aj viac.

Aloe prečisťuje vzduch a dokáže bojovať aj s benzénom či formaldehydom, ktoré sa nachádzajú v náteroch, nábytku, syntetických vláknach, čistiacich prostriedkoch či podlahových povrchoch. Svojou prítomnosťou prospeje aj ľuďom, ktorí trpia alergiami. Jej výhodou je okrem iného nenáročnosť a tiež to, že listy možno využiť v rámci domáceho ošetrenia pri rôznych zdravotných problémom, ale aj pri kozmetických procedúrach.

brečtan v spálni

Zdroj: Shutterstock®

Brečtan – uľaví od problémov s dýchaním

Pokiaľ preferujete brečtan len v exteriéri, tak robíte veľkú chybu. Okrem toho, že ide o nenáročnú rastlinku na pestovanie a svojimi listami oživí aj ponurejšiu spálňu (nepotrebuje veľa svetla), dokáže pomôcť aj pri problémoch s dýchaním. Astmatici by sa teda pri výbere rastliny do spálne mali zamerať práve na brečtan, ktorý je skvelým špecialistom na pohlcovanie plesní.

Okrem výraznej eliminácie plesní dokáže bojovať aj proti benzénu, formaldehydu či trichlóretylénu. Posledná zo spomínaných škodlivých látok sa nachádza napríklad vo farbách, glazúrach, lepidlách či v tlačiarenskom atramente.

Vybrali sme: Filodendron druhy a pestovanie: Kam ho v interiéri umiestniť?

lopatkovec v spálni

Zdroj: Shutterstock®

Lopatkovec – výkonná čistička vzduchu

Ide o pomerne obľúbenú izbovú rastlinu, ktorej biele kvety pôsobia jemne a sviežo. Prečo si ju ale dať do spálne? Spomedzi rastlín, ktoré boli skúmané NASA, dokázal lopatkovec v ovzduší neutralizovať až šesť nebezpečných látok, a to – benzol, formaldehyd, trichlóretylén, xylén, toluén a amoniak. Xylén sa dostáva do ovzdušia prostredníctvom výfukových plynov, ale nachádza sa napríklad aj v tabakovom dyme.

S amoniakom sa možno stretnúť v prostriedkoch na čistenie okien a toluén je súčasťou rozpúšťadiel, leštidiel aj lepidiel. Okrem týchto škodlivín lopatkovec výrazne eliminuje aj spóry plesní. Z tohto dôvodu ho označujeme za veľmi efektívnu čističku vzduchu a práve čistý a zdravý vzduch je kľúčom ku kvalitnému spánku. Lopatkovec je taktiež nenáročný a keď ho niekedy zabudnete poliať, nebude mu to vadiť.

Tak ako? Skúsite využiť účinky spomínaných rastlín aj vo vašej spálni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní