Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť?

Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť?
  • 24.11.2022
  • Michaela Kožáková

Domáca vírivka alebo vírivý bazén už dávno nie je len luxusným doplnkom a zbytočným rozmarom, ktorý si nemôže dovoliť úplne každý. Vedeli ste, že vírivka môže mať i liečebné a relaxačné účinky, ktoré ocenia seniori, ale aj deti?

Možno aj vy premýšľate nad tým, že si zaobstaráte jacuzzi, aby ste nemuseli zakaždým chodiť do wellness zariadení či kúpeľov. Predtým, ako si vírivku zakúpite, mali by ste si ujasniť niekoľko skutočností. Ako vybrať vírivku a na čo si dať pri kúpe pozor?

Neprehliadni: Voľne stojaca vaňa: Čo by ste mali pred jej kúpou vedieť?

vonkajšia vírivka

Zdroj: Redakcia

Čo zvážiť pred kúpou vírivky?

Vírivka predstavuje skvelý spôsob, ako uvoľniť myseľ i telo. Masáž v teplej vírivej vode uľavuje od bolestí kĺbov a svalov. Pomáha tiež upravovať krvný tlak. Vírivka je vhodná i na rehabilitáciu po zranení a zlepšuje imunitu. Ponorenie sa do bublinkujúcej vody s jemným prúdom padne určite vhod po dlhom a únavnom dni v práci. 

Pred kúpou vírivky si zvážte niekoľko dôležitých faktov, ktoré vám pomôžu pri výbere tej správnej. 

Počet osôb

Ponuka vírivých bazénov je skutočne bohatá. Na trhu môžete nájsť vírivky určené pre dve osoby, ale aj pre sedem a viac ľudí. Najbežnejšie sú tie pre štyri až päť osôb. Od veľkosti vírivky sa odvíja aj cena a prevádzkové náklady.

Pri výbere vírivky myslite i na starších členov rodiny alebo deti, pretože nie všetky modely víriviek z hľadiska bezpečnosti vyhovujú i týmto špecifickým skupinám. 

Umiestnenie vírivky

Vašu vírivku môžete umiestniť buď do interiéru – kúpeľne, alebo do exteriéru – do záhrady či na terasu. Pri umiestnení vírivky vonku zabezpečte, aby nestála priamo na zemi. V prípade nafukovacej vírivky je ideálne, aby ste si zaobstarali podložku, ktorá ochráni gumu pred ostrými kamienkami či ďalšími predmetmi, ktoré by ju mohli poškodiť. 

Vonkajšie vírivky určené na celoročnú prevádzku by mali byť umiestnené v relatívnej blízkosti domu, aby ste to nemali v mraze ďaleko. Myslite aj na prístup pre servisných technikov, napríklad k odtokovému ventilu, k elektrickej skrinke či k čerpadlám.

Pri vnútornom umiestnení je dôležitá hmotnosť. Pevná vírivka (vstavaná alebo voľne stojaca) by mala stáť na vodorovnom a jednoliatom povrchu s vysokou nosnosťou. 

Ak vírivku umiestnenú v exteriéri plánujete používať celoročne, nezabudnite i na prístrešok alebo termokryt, ktorý vírivku ochráni pred nepriazňou počasia.

Typy víriviek

Pokiaľ bude vírivka stáť iba na jednom mieste, ako napríklad v kúpeľni či na terase, zakúpte si pevný typ vírivky, ktorý má kvalitnejšie spracovanie, luxusnejší dizajn a, prirodzene, i vyššiu cenu. Na výber máte samostatne stojaci alebo zapustený variant. Oba typy ponúkajú rýchly ohrev vody a možnosť celoročnej prevádzky. Klasická vírivka sa vyrába v tvare štvorca, obdĺžnika alebo kruhu.

Mobilná, nafukovacia vírivka je predovšetkým lacnejšou možnosťou. Jej hlavnou prednosťou je možnosť zloženia a ľahká manipulácia. Hmotnosť vypusteného bazéna je približne 30 až 50 kilogramov. Okrem životnosti ponúka i spoľahlivú náhradu klasických typov víriviek. Obsahuje filtráciu, trysky na masáž a ohrev.

Pozri aj: Pripravte sa na prácu v chladných podmienkach už teraz

Vírivka

Zdroj: Redakcia

Materiál víriviek

Vírivky sa vyrábajú zo štyroch druhov materiálov. Rhino Tech materiál, zvyčajne pozostávajúci zo šiestich vrstiev, je pevný, odolný proti UV žiareniu a zvládne aj menší mráz. Vírivky z neho vyrobené si môžete zakúpiť za rozumnú cenu.

Akrylát predstavuje základný materiál pre výrobu škrupiny klasických víriviek. Vyberajte si však vírivky z akrylátu, ktorý bol vyrobený v USA. Ten je totižto kvalitnejší ako ten pochádzajúci z Číny. Pod laminovaným PVC sa rozumie materiál z 3 vrstiev s ochranou proti UV žiareniu. I-beam je zase patentovaná štruktúra vystužujúca materiál pomocou vzduchových komôr.

Funkcie víriviek

Niektoré vírivky disponujú možnosťou rôznofarebného osvetlenia a inštalácie podvodných reflektorov. Takisto umožňujú regulovať prúd vody a jeho intenzitu. Vaša vírivka vám môže poslúžiť i ako forma aromaterapie tak, že do vody pridáte špeciálne oleje, ktoré nezanášajú filter ani odtoky.

Príslušenstvo k vírivkám

Účelom filtrácie je odstrániť z vody nečistoty na hladine, pod ňou a tiež z dna vírivky. Existujú dva druhy filtrácií – piesková a kartušová. K filtrácii je možné pripojiť aj tepelné čerpadlo alebo solárny ohrev.

Nevyhnutným príslušenstvom na udržiavanie kvality vody je bazénová chémia, ktorú si môžete zvoliť chlórovú alebo bezchlórovú. K vírivke si môžete tiež zaobstarať schodíky, kryt, ktorý ju chráni pred nečistotami a hmyzom, plávajúci stolík či vysávač do vírivky. 

Čistenie a výmena vody vo vírivke

Ak používate vírivku len na súkromné účely, stačí vodu meniť dva až štyrikrát ročne. Samozrejme, ak sa vám voda zdá znečistená, tak ju jednoducho vymeňte. O kvalitu vody sa zase postará chémia.

Na čistenie víriviek sú určené produkty, ktoré sčasti prečistia vírivku pred samotným vypustením. Po ich aplikácii už do vody nevstupujte. Zapnite čerpadlo a nechajte ho chvíľu pracovať. Následne vodu vypustite a vírivku ručne vyčistite. Potom ju znova napustite.

- Vonkajšia vírivka
1 z 8
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk
Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť? - Tvojdomazahrada.sk

Zdroj: Redakcia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní