Jačmenný slad: Naozaj to je zdravšia náhrada cukru? Zisti pravdu!

Jačmenný slad: Naozaj to je zdravšia náhrada cukru? Zisti pravdu!

V dnešnej dobe pomaly z každej strany počúvame o negatívnych účinkoch rafinovaného bieleho cukruAj práve kvôli tomu mnohí prešli na iné formy sladidiel. Tie sa však často tvária zdravšie, no niekedy je opak pravdou. 

Jačmenný slad môžeme taktiež zaradiť medzi prírodné náhrady cukru, ktoré dostali nálepku zdravé. Aká je však pravda? V článku vám prezradíme všetky dôležité informácie o tomto sladidle.

Čo je jačmenný slad?

Jačmenný slad, ktorý sa často nazýva aj sladenka, je v podstate výťažok z jačmeňa. Pri máčaní a klíčení obilných zŕn dochádza k aktivácii enzýmov, ktoré fermentujú cukor, výsledkom čoho je práve slad. Jačmenný slad má tmavohnedú farbu a výraznú, nie však príliš sladkú chuť. Na sladenie sa používal už v minulosti. 

Hustotou sa podobá medu a je nízkokalorický. Jeho glykemický index je pomerne nízky. Pohybuje sa od 50 do 60, čo je menej, ako v prípade bieleho cukru.

Kde sa dá kúpiť jačmenný slad?

Zoženiete ho vo väčších obchodoch, špecializovaných predajniach so zdravou výživou či na internete. Päťstogramové balenie stojí od 3 eur. Pri nákupe tohto produktu je však dôležité sledovať etiketu. V ideálnom prípade by ste v zložení mali nájsť uvedené len 2 ingrediencie, a to slad a pitnú vodu. V kvalitnom jačmennom slade by sa nemali nachádzať žiadne ďalšie pridané látky či farbivá.   

Pozri aj: Vyskúšaj tento domáci píling na nohy - budú vyzerať ako z katalógu!

zloženie jačmenného sladu

Zdroj: Shutterstock®

Aké má jačmenný slad účinky?

Jačmenný slad sa skutočne považuje za zdravšiu formu sladidla a vhodnú alternatívu bieleho cukru. Slady sú vo všeobecnosti pre telo prospešné. Obsahujú totiž vyšší podiel zložených cukrov, ktoré predstavujú hlavný zdroj energie i vlákniny.

Taktiež obsahujú cenné vitamíny, minerálne látky i stopové prvky. Jačmenný slad v sebe skrýva mnohé z vitamínov skupiny B. Bohatý je najmä na vitamín B6 aj niacín. Rovnako telu doplní vápnik, sodík, horčík či meď.

Keďže je glykemický index tohto sladidla nižší, jeho konzumáciou nie je zaťažovaný pankreas. V porovnaní s klasickým cukrom má aj vyššie pH. Vďaka tomu neprekysľuje organizmus a nedochádza tak k zvýšenému vyplavovaniu niektorých minerálov z tela. Jačmenný slad taktiež pozitívne ovplyvňuje metabolizmus či imunitu jedinca. V primeranom množstve je toto sladidlo vhodné dokonca pre diabetikov.

Odporúčame: Recept na lasagne s párkami: Vyskúšaj ich netradične!

použitie jačmenného sladu

Zdroj: Shutterstock®

Ako jačmenný slad používať?

Jačmenný slad môžete využívať podobne ako med. Bez problémov ním osladíte koláče, zákusky či dezerty, pudingy aj kaše. Taktiež ho môžete vyskúšať použiť ako nátierku na čerstvé pečivo. Vhodný je ako sladidlo do kávy alebo čaju. V obchodoch či na internete sa môžete poobzerať aj po jačmennom sirupe, ktorý sa vyrába práve z jačmenného sladu. Sirupy sú v porovnaní so sladom redšie, majú menej výraznú farbu a zvyčajne sú o niečo málo sladšie.

Jačmenný sirup je vhodný najmä na pečenie, no pridať ho môžete i do jogurtov či nápojov. Alternatívou k jačmennému sladu sú aj ďalšie iné druhy sladov alebo sirupov, napríklad ryžový sirup. Ten má na telo taktiež množstvo pozitívnych účinkov. Jednotlivé druhy sladov i sirupov sú však rôzne sladké, takže ich pred použitím do jedál a nápojov najskôr odskúšajte.

Recept na datľové sušienky s jačmenným sladom

Ingrediencie: 

  • 100 g špaldovej hladkej múky

  • 80 g ovsenej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 160 g masla
  • 2 PL jačmenného sladu
  • 160 g datlí (sušených nesírených)
  • 1 vajce
  • štvrť malej lyžičky škorice
  • soľ
  • štipka sódy bikarbóny
  • sezamové semienka na posypanie

Postup: Zmäknuté maslo si zamiešame s jačmenným sladom, vajíčkom, škoricou a nakrájanými datľami. Následne prisypeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a soľou. Vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladu aspoň na hodinu. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme sušienky. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, posypeme sezamom a pečieme pri teplote 170 °C asi 15 minút. 

Aktualizovaný článok: 5.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marie Gutmannová 17.05.18 20:25

MG
karma
104.00

...zaujímavé čítanie, ďakujem

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 14.06.18 16:18

DB
karma
117.00

dobrý tip, rada ho vyskúšam, ak naň natrafím...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní