Je cestovanie lietadlom bezpečné? Pre naše nohy určite nie!

Je cestovanie lietadlom bezpečné? Pre naše nohy určite nie!
  • 03.08.2018
  • Simona Kostková

Chystáte sa na dovolenku lietadlom a celé dni riešite iba to, čo si zbaliť do príručnej batožiny a ako uskladniť tekutiny? Pozor, to nie je to jediné, čo by vás malo zaujímať! Dlhá cesta hocijakým dopravným prostriedkom neprospieva nášmu telu, či už chrbtici alebo nohám. To platí aj pri cestovaní lietadlom.

Pri dlhom lete najviac trpia naše nohy, z čoho môže po určitej dobe vzniknúť pomerne nepríjemné ochorenie. Žilová trombóza vzniká najčastejšie po cestovaní lietadlom. Nebezpečné na tom je to, že príznaky nie sú vždy viditeľné a neliečená trombóza môže skončiť život ohrozujúcim stavom. Zistite, ako sa dá voči nej brániť a čo všetko treba pred cestou aj počas nej spraviť! Dodržte tieto rady a doleťte do cieľa v zdraví.

Trombóza vedie ku vzniku kŕčových žíl, ale aj naopak

Cestovanie na dovolenku predstavuje malý krôčik, ktorý je nutný, aby sme mohli byť pár dní spokojní a šťastní. Niekedy nás čaká naozaj dlhá a únavná cesta, ktorú sme však ochotní podstúpiť za vidinou vysnenej dovolenky. Cesta lietadlom predstavuje väčšinou najmenšie zlo, pretože počas nej nemusíme dávať na nič pozor a môžeme si viac-menej v pokoji užiť výhľad aj spánok. Problém nastáva, ak cestujete do vzdialenej destinácie niekoľko hodín. Lekári varujú, že práve takáto cesta môže viesť ku vzniku žilovej trombózy. O čo presne ide?

Upchaté cievy predstavujú problém už niekoľko desiatok rokov. Postihujú hlavne dolné končatiny a v neliečenom akútnom štádiu môžu viesť k pľúcnej embólii, ktorá predstavuje život ohrozujúci stav. Pre nás je známy hlavne následok tejto trombózy – kŕčové žily, ktoré v podstate môžu viesť ku vzniku ďalšej trombózy. Krvná zrazenina, ktorá upchá cievu, sa môže časom rozpustiť, avšak u asi 15 % pacientov môže viesť k hlbokej žilovej trombóze. Prejavy tohto ochorenia pritom nemusia byť na prvý pohľad vôbec zjavné. Ako s tým súvisí lietadlo?

Neprehliadni: Vieš, čo spôsobuje kŕče v nohách? Toto ťa rozhodne prekvapí!

syndróm ekonomickej triedy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo práve lietadlo?

Určite si poviete, ako môže práve lietadlo zapríčiňovať vznik trombózy, keď mnoho pacientov s týmto problémom nikdy necestovalo lietadlom. Samozrejme, príčin vzniku trombózy aj kŕčových žíl je hneď niekoľko, no udáva sa, že práve počas dlhšieho letu je vznik tohto ochorenia veľmi vysoký a častý. V kabíne lietadla je totiž nižšia hladina kyslíka a nízka vlhkosť vzduchu, čo vedie k rozšíreniu ciev a spomaleniu prúdu krvi v žilovom riečišti. Navyše sedačky v lietadle sú konštruované do bezpečnostnej polohy, v ktorej sú podkolenné žily zatláčané. A ak si k tomu prirátame málo priestoru v lietadle, niet sa ani čomu diviť.

Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré sa žilová trombóza nazýva aj syndróm ekonomickej triedy. Ako sa dá s týmto bojovať? Ako prvé by ste nemali cestu lietadlom prespať! Odborníci odporúčajú si odpočinúť pred letom, pretože pospávanie v sede vedie k poklesu svalového napätia dolných končatín, čo spomaľuje prúdenie krvi žilami. Okrem vyššie spomenutých dôvodov, prečo práve lietanie spôsobuje trombózu žíl, k tomu musíme prirátať aj ďalšie faktory. Tými je napríklad fajčenie, nadváha, operácia panvy a dolných končatín, ale aj taká hormonálna antikoncepcia. Pokiaľ sa vás niektorá z týchto vecí týka, navštívte svojho lekára pred cestou a poraďte sa s ním.

ako vznikajú kŕčové žily

Zdroj: Shutterstock®

Mám tú trombózu alebo nie?

Ako sme spomenuli, príznaky žilovej trombózy nemusia byť vždy jednoznačné. Našťastie existuje pár príznakov, ktoré vám pomôžu odhaliť ju. Bolesť a teplo v dolnej končatine, pálenie lýtka alebo stehna, opuchnutý členok alebo náhla bolesť na hrudi a pocit nedostatku vzduchu sú najtypickejšie príznaky, ktoré by vás mali okamžite prinútiť ísť k lekárovi. Pociťovať ich môžete buď tesne po ceste, ale aj o pár týždňov neskôr.

Lekár pri akútnych a silných bolestiach aplikuje lieky na riedenie krvi priamo do postihnutej žily, čím sa dosiahne rozpustenie zrazeniny a uvoľní sa prietok krvi. Vo vážnejších prípadoch sa rozšírenie rieši chirurgicky, pomocou implantátu. Zaujímavosťou je, že najviac žilových trombóz vraj vzniká, ak sedíte pri okne. Je to nielen kvôli nedostatku priestoru, ale ľudia, sediaci pri okne, aj menej vstávajú a prechádzajú sa.

ako odstrániť kŕčové žily

Zdroj: Shutterstock®

Takto sa pripravte na cestu:

Ako prvé by ste mali myslieť na to, či nepatríte do rizikovej skupiny, či ste už v minulosti nemali problém s trombózou alebo kŕčovými žilami, poprípade či nemáte genetické predispozície na vznik tohto ochorenia. V takýchto prípadoch je vhodné sa vždy vopred poradiť s lekárom.

Ak ste v poriadku, tak dodržte týchto 6 pravidiel a vaša cesta bude príjemná a bezbolestná:

  • Pite veľa vody, ideálne jeden pohár každé dve hodiny

  • Vyhnite sa, naopak, konzumácii alkoholu a kávy

  • Počas cesty sa pravidelne hýbte, naťahujte nohy a prechádzajte sa

  • Nedávajte si počas cesty lieky na spanie alebo upokojenie

  • Rozopnite si nohavice alebo inak uvoľnite oblasť panvy

  • Kúpte si kompresné pančuchy, ktoré sú pomerne účinnou prevenciou

Odpadneš: Kŕčové žily - tieto prírodné prostriedky ťa ich nadobro zbavia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 05.08.18 20:41

karma
109.00

Veľkým lietadlom som zatiaľ neletela,len vyhliadkovým zo Žiliny ponad Vysoké Tatry - cca 2hod.Kŕčové žily som zdedila po mojom otcovi a po prečítaní článku by som sa aj bála ísť na dovolenku letecky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní