Je pre nás častá konzumácia kelu nebezpečná? Odhalili sme pravdu

Je pre nás častá konzumácia kelu nebezpečná? Odhalili sme pravdu

Dusenie, pečenie, mixovanie. Kel si v našich rukách prechádza mnohými úpravami. Je však častá konzumácia kelu bezpečná? Ak by sme vytvorili rebríček zdravej zeleniny, kel by jednoznačne obsadil jednu z prvých priečok.

Je bratrancom kapusty, karfiolu a brokolice. Jedna šálka kelu obsahuje 35 kalórií a 2,5 g vlákniny. Okrem toho je bohatý na vitamín C, K, antioxidanty a beta karotén. Je tiež dobrým rastlinným zdrojom vápnika, draslíka a horčíka. Výskumníci tiež zistili, že fytochemikálie v keli pomáhajú znižovať rast rakovinových buniek. Ako často ho však môžeme konzumovať?

Odporúčame: Para orechy: To pravé orechové pre naše cievy aj tráviaci trakt!

varený kel

Zdroj: Shutterstock®

Liek aj nepriateľ v jednom?

Pred niekoľkými rokmi bol svet zahltený správami o tom, že nadmerná konzumácia kelu môže byť nebezpečená pre naše zdravie. Ľudia sa obávali, že kel obsahuje príliš veľa olova, tália a iných ťažkých kovov nachádzajúcich sa v pôde. Tieto správy však boli opäť len výplodom fantázie. Museli by ste zjesť naozaj veľké množstvo takejto zeleniny, a samozrejme, nie každá pôda na celom svete obsahuje nadmerné množstvá nebezpečných kovov.

Na jednu vec si však musíme dávať pozor. Keďže je kel veľmi dobrým zdrojom vlákniny, treba naozaj zvážiť jeho konzumáciu najmä v prípade, ak sa vláknina nachádza aj v iných potravinách, ktoré konzumujete. Príliš veľa vlákniny by vám totiž mohlo spôsobiť hnačku, plynatosť či zápchu a dokonca aj nesprávnu absorpciu iných živín.

Pozri aj: Horké potraviny: Aké účinky majú na organizmus? Sú vôbec zdravé?

koľko kalórií má kel

Zdroj: Shutterstock®

Kel teda môžete pokojne jesť každý deň, no netreba to prehánať. Odprúča sa jedna až dve dávky denne, čo ponecháva priestor aj pre iné chutné a zdravé potraviny, ktoré vám poskytnú široký sortiment živín. Pokiaľ holdujete tmavej listovej zelenine, kombinujte ju s potravinami bohatými na mastné kyseliny, ako napríklad s olejmi, či orechmi, aby ste zvýšili príjem vitamínov rozpustných v tukoch. Kel sa rovnako odporúča kombinovať napríklad aj s ovocím bohatým na vitamín C. Vyskúšajte si pripraviť smoothie s kelom a jahodami či citrusovým ovocím.

Bude sa ti páčiť: Čo je to diéta mysle? Takto tvoj mozog omladne o vyše 7 rokov!

kelové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

CHUTÍ VÁM KEL?

Odpovedalo 48 ľudí  

Áno, kel mám veľmi rád/a.
94%
Nie, kel mi vôbec nechutí.
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Helena Povalova 14.01.18 17:08

HP
karma
107.00

Zaujímavý článok. Ďakujem Vám zaň.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.01.18 20:54

karma
109.00

kel mám veľmi rada a často ho zaraďujem do svojho jedálnička...tak isto všetky jedlá z kapusty.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 17.01.18 09:04

SK
karma
86.00

myslím si že z ničím netreba prehánať a potom bude všetko v poriadku...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní