Je Vincentka morskou vodou, alebo nie je?

Je Vincentka morskou vodou, alebo nie je?
  • 10.04.2017
  • PR článok

Tak je Vincentka morskou vodou, alebo nie je? Mladá farmaceutka v Prahe v lekárni vedľa „Václaváku“ tvrdila, že nie je. Na internete sa zase píše, že je. Tak ako je to teda: Je, alebo nie je? Odpoveď poznal už Miloš Kopecký, ako Chytrý princ v rozprávke Bol raz jeden kráľ a tá znie: „Príde nato.“

Vincentka svojím pôvodom JE MORSKOU VODOU. Avšak svojím zložením, obohatením ďalšími minerálnymi prvkami, oxidom uhličitým a zriedením podzemnou vodou viac ako trojnásobne, SA OD MORSKEJ VODY LÍŠI. Morská voda má cca 35 g solí na liter, Vincentka cca 10 g/l.

Navyše to more, z ktorého Vincentka pochádza, je treťohorné, teda z čias praveku, kedy sa ešte do morí nedostávali umelé hnojivá, pesticídy, odpadové vody z chemičiek, čističiek, ani latrín, či iných vymožeností, ktorými človek – „obohatil“ prírodu. Pretože v čase treťohôr ešte žiadny človek nebol. Zato v krištáľovo čistom plytkom mori v Luhačoviciach sa zhruba pred 33 miliónmi rokov (stredný eocén) preháňali žraloky, raje, ryby, do piesku na dne so zavrtávali numulity a tí všetci v kvalite bio, pretože iná kvalita ani nebola. A nebolo ani gurmánov, ktorí by si ju vychutnali. Preto si môžu dnešní gurmáni pochutnať na Vincentke, ktorá je čisto prírodným produktom. Existujú stovky dôvodov, prečo je minerálna voda Vincentka, vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice, jednou z najlepších a najžiadanejších minerálok v Čechách a na Slovensku. Vincentka si svoju slávu a obdiv naozaj zaslúži.

Odporúčame prečítať: Zvyšovanie miezd v Luhačoviciach - odmena a motivácia pre zamestnancov

Je Vincentka morskou vodou, alebo nie je?

Zdroj: Shutterstock®

Voda prameniaca v centre mesta

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s. vysvetľuje: „Geologické podložie širokého okolia Luhačovíc tvoria flyše (račanská jednotka magurského flyšu). Sú charakteristické striedajúcimi sa vrstvami pieskovcov, zlepencov a ílovcov. Tie sú značne nepriestupné pre vodu, vďaka čomu došlo v hĺbke k uchovaniu zvyškovej vody treťohorného (pleistocénneho) mora. Tektonické poruchy v nepriestupných horninách (nezdenický zlom v širšom okolí Luhačovíc) umožňujú výstup vôd k povrchu. Najznámejším z nich je Vincentka, ľudovo Slanica, kedysi známa tiež ako Hlavný prameň. V Kúpeľoch Luhačovice sa používa na pitnú liečbu a inhalácie. Vincentka pramení v centre mesta uprostred kolonády na brehu riečky Šťávnice. Pôvodom je to vlastne zvyšková morská voda z pravekého treťohorného mora, ktorá zostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami. Z hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody.

Odporúčame prečítať: Na uvoľnenie dýchania pri alergickej nádche skúste Vincentku

Je Vincentka morskou vodou, alebo nie je?

Zdroj: Shutterstock®

Liek našich babičiek

Žartom sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitan-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované.

Vincentka je označovaná tiež ako „liek našich babičiek“. Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus, chronickej pankreatitíde.    

Viac informácií je na www.vincentka.cz.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní