Josta - kríženec egreša a ríbezle: Zachovala si to najlepšie z oboch?

Josta - kríženec egreša a ríbezle: Zachovala si to najlepšie z oboch?

Josta je jedinečný ovocný kríženec, ktorý je buď ako stvorený pre všetkých, ktorí milujú egreše aj ríbezle alebo ako stvorený pre všetkých, ktorí tieto dva druhy bobuľového ovocia až tak nepreferujú. Ako je to možné? Josta je jednoducho ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Prečo? V čom spočíva tajomstvo jeho úspechu? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Potomok s ideálnym genofondom

Josta (lat. Ribes nidigrolaria, angl. jostaberry) alebo takzvaný ríbezľoegreš je dedičom toho najlepšieho z oboch druhov ovocia. A to bez preháňania. Tí z vás, ktorým na ríbezliach vadí ich kyslosť a na egrešoch zase „chlpatý“ povrch, budú josty milovať, pretože z ríbezlí si vzali ich výzor a z egrešov zase chuť. To všetko dokonale dopĺňa výrazná aróma tohto ovocia, ktorej sa nedá odolať.

Josta je teda kríženec egreša a čiernej ríbezle. Rozhodne nepatrí medzi ovocných „harcovníkov“, práve naopak, vyšľachtená bola len koncom 20. storočia v Nemecku.

Vyskúšaj: Ako ošúpať granátové jablko bez kuchyne ako po zabíjačke? Takto!

ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Vypestujte si ju samy!

Vypestovať si jostu je mimoriadne jednoduché, koniec koncov platí to isté, čo pri pestovaní jej ovocných „rodičov“. Vyhovuje jej slnko až polotieň a krík, narozdiel od egrešov, nemá nepríjemné tŕne. Bez problémov zvláda aj mrazy. Dokonca krík josty nenapádajú ani žiadni škodcovia a choroby, narozdiel od egrešov a ríbezlí. Ak si však chcete vysadiť viacero kríčkov, doprajte im aspoň dvojmetrové rozostupy, pričom pokiaľ ide o úrodu, jeden krík vám dokáže dopriať aj viac, ako desať kilogramov úrody.

kríženec egreša a ríbezle

Zdroj: Shutterstock®

Josta sa vysádza buď od marca do mája alebo potom od októbra do novembra. Z chutných plodov sa následne môžete tešiť v júli. Výborne vám poslúži na priamy konzum, do koláčov, ale tiež na prípravu džemov, kompótov či sirupov, ako aj na zamrazenie. Pred dozretím sú josty zelené, po dozretí tmavofialové až čierne. Josta obsahuje veľké množstvo vitamínov (predovšetkým C a P, ale aj A a B), bioflavonoidov a minerálov (vápnik a železo).

Ak využijete sezónu tohto chutného a zdravého ovocia naplno a doprajete ho svojmu telu v dostatočnom množstve, výrazne si posilníte imunitu, cievny systém a detoxikujete organizmus – dokonale sa o to postará najmä kombinácia vitamínov C a P. Josty by mali konzumovať hlavne ľudia, trpiaci kŕčovými žilami, ktorí potrebujú vitamín P ako soľ a práve toto ovocie ho ponúka v nemalom množstve.

- Anketa

POZNÁTE JOSTY?

Odpovedalo 405 ľudí  

Áno, pestujem ich
77%
Áno, už som ich jedla / jedol
11%
Nie, je to pre mňa novinka
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Milka Damašková 17.07.18 01:00

MD
karma
132.00

Strašne rada by som vyskúšala, ako to chutí. Ja totiž neznášam ani chuť čiernych ríbezlí, ani egreša. Červené a žlté ríbezle však zbožňujem...

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 17.07.18 07:42

MM
karma
100.00

určite zdravé, mali sme aj na záhrade, veľký úspech však nemali, nakoniec krík napadla aj nejaká choroba

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 17.07.18 09:48

karma
110.00

Mám 1 kríček, ktorý mi zarodí len za hrsť ovocia, ale vždy si na ňom pochutím.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 17.07.18 13:47

MC
karma
109.00

už som ochutnala ,ale moc mi nechutila.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 17.07.18 18:55

DB
karma
114.00

máme jostu,len neviem či je to nevydarený kríženec,lebo je kyslá a hodí sa len na spracovanie.pri priamom konzume by si na nej nikto nepochutil.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.07.18 22:28

karma
109.00

Jostu nepoznám,čítam o nej prvýkrát.Ríbezle aj egreše mám rada,tak by som ju rada vyskúšala ako chutí.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.07.18 19:57

IM
karma
100.00

ešte som o tom nepočula, ale možno aj doma zasadíme

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 09.08.18 08:38

MB
karma
98.00

Je vyborna, mama ju ma v zahrade.

  • 1
Odpovedať

Anna Podmanická 12.08.18 19:35

AP
karma
106.00

Podľa môjho názoru je to veľmi vydarené dielo nemeckého šľachtiteľa Dr. Bauera ešte z čias súdruhov.
Toto ovocie pestujeme aj v našej záhrade a odporúčam každému. Je veľmi chutné a hlavne bez chorôb, ktoré egreše a ríbezle postihujú.

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 10:21

karma
127.00

My sme ich zasadili pred dvomi rokmi, vlani sme mali prvé plogy, myslim, že v nadchádzajúcej sezóne budeme mať konečne väčšiu úrodu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní