Keď ťa úplne zradia svaly: Zisti, čo je kataplexia a čo s ňou robiť

Keď ťa úplne zradia svaly: Zisti, čo je kataplexia a čo s ňou robiť

Stalo sa vám niekedy, že vaše svaly bez varovania vypovedali službu? Zo sekundy na sekundu jednoducho ochabli či extrémne zoslabli a vy ste nemohli pohnúť brvou, rukou, nohou alebo inou časťou tela? Také niečo dokáže človeka naozaj vydesiť. Pravdou je, že ak máte s niečím podobným skúsenosť, mali by ste pátrať po príčine. Zistite, čo je kataplexia, kedy vzniká a čo sa s ňou dá robiť.

Mávajú ju narkoleptici

V prvom rade si povieme, čo to teda kataplexia je. Keby sme to mali voľne preložiť, ide o úplné alebo čiastočné ochabnutie svalstva. Nemusí ísť naraz o svalstvo celého tela, niekedy ochabne alebo extrémne oslabne len určitá skupina svalov. Výsledkom je nehybná časť vášho tela, napríklad tvár, ktorá stráca mimiku, ruka, ktorá stráca schopnosť zdvihnúť sa, prípadne nohy, ktoré nedokážu chodiť.

Kataplexia je často spájaná s narkolepsiou, čo je porucha spánku, ktorá trápi približne 1 z 2 000 ľudí na svete. Môžeme tak konštatovať, že je to porucha zriedkavá, no veľmi nebezpečná. Pri narkolepsii človeka trápi extrémna únava, ktorá sa môže prejavovať mikrospánkom počas dňa, a to počas vykonávania rôznych činností, napríklad šoférovania, konverzovania či športovania. Kataplexia je teda ešte zriedkavejšia ako narkolepsia.

Viac o narkolepsii sa dozvieš tu: Narkolepsia ako život ohrozujúca porucha! Rozpoznaj jej príznaky včas

symptómy kataplexie

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky a spúšťače

Kataplexia sa niekedy nesprávne zamieňa za mŕtvicu. Pri kataplexii si však človek všetko pamätá, no pri mŕtvici dochádza aj k strate vedomia. K ochabnutiu svalstva dochádza na niekoľko sekúnd alebo aj niekoľko minút a medzi príznaky patrí:

  • padanie viečok,
  • padanie sánky,
  • padanie hlavy na stranu,
  • nehybnosť a pád na zem,
  • zášklby svalstva po celom tele.

A čo kataplexiu spúšťa? Väčšinou je to silne emocionálny zážitok, napríklad radosť, vzrušenie, stres, strach, ale aj smiech či hnev. Ak však kataplexiu vyvolá smiech v jednej situácii, neznamená to, že ju vyvolá u daného človeka smiech za každých okolností.

spúšťače kataplexie

Zdroj: Shutterstock®

Život s kataplexiou

V určitých prípadoch môže byť kataplexia dedičná, inokedy môže byť následkom poranenia hlavy, prasacej chrípky, autoimúnnych alebo nádorových ochorení. Ak ste na sebe spozorovali príznaky kataplexie, mali by ste sa o tom určite zmieniť svojmu lekárovi, ktorý vám dokáže pomôcť prostredníctvom vhodných liekov.

Život s kataplexiou nie je jednoduchý, no dá sa zvládnuť. Ak je to práve váš prípad, vaši blízki by mali o diagnóze vedieť, podporiť vás a pomôcť v prípade núdze. Nemali by ste príliš šoférovať (ak je to možné, tak vôbec) a mali by ste byť opatrnejší, a to najmä v situáciách, ktoré môžu byť spúšťačom kataplexie. Dávajte si pozor na to, pri čom a kde stojíte, aby ste si počas prejavu kataplexie neublížili. Napokon sa snažte spať čo najviac. A ak je to možné, do programu zaraďte aj poobedný šlofík.

Inšpiruj sa: Nápadité inšpirácie do záhrady: Posvieť si na ňu s TOP nápadmi!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 22.09.19 08:31

ĽŠ
karma
100.00

Desivé a veľmi nepríjemné!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní