Nápoj, ktorý každému dopĺňa energiu a dokáže nás prebrať k životu. Mnohí si bez nej nevedia predstaviť život, a preto s určitosťou môžeme povedať, že by bolo pre nich ťažké vzdať sa jej. Okrem toho, že dokáže dodať energiu, tak sa o nej hovorí aj ako o zázračnom nápoji, ktorý dokáže predĺžiť život. Čiastočne je to pravdivé tvrdenie, no je dôležité vedieť si kávu správne pripraviť. Pretože len v prípade, že si ju pripravíte správnym spôsobom, tak z nej vyťažíte všetky jej pozitívne účinky.
Kávu je možné pripraviť na množstvo spôsobov. V kaviarňach si vychutnávame predovšetkým espresso, ktoré je pripravované strojovo. V dnešnej dobe si vďaka kávovarom túto kávu môžeme vychutnávať aj v pohodlí domova. Okrem toho niektorí nedajú dopustiť na turka či kapučíno. Vedci však šokujú, pretože prišli so štúdiou, v ktorej zisťovali, aký spôsob prípravy kávy je najzdravší. Teda zisťovali, pri akej príprave je káva najzdravšia. Tak ako to je? Ako si ju pripravovať?
Pozri aj: Najlepšie jahodoviská, kde prebieha samozber jahôd 2020: Aká je ich aktuálna cena?
Štúdia z Göteborgskej univerzity
V tomto prípade môžeme hovoriť o obsiahlej štúdii, ktorá bola vykonávaná neuveriteľných 20 rokov. Vedci pritom sledovali návyky viac ako pol milióna mužov a žien z Nórska, u ktorých sledovali zdravotný stav pri pití rôznych druhov kávy.
Dôsledným skúmaním a sledovaním všetkých zdravotných problémov u účastníkov štúdie a rovnako aj celkového zdravotného stavu, prišli vedci k jasnému výsledku. Najzdravším spôsobom prípravy kávy je jej filtrácia. Filtrovaná alebo aj prekvapkávaná káva patria medzi najzdravšie a dokonca môžu podporovať dlhovekosť a byť zdraviu prospešné. Podľa štúdie u účastníkoch, ktorí pili len filtrovanú kávu bolo až 15-percentné nižšie nebezpečenstvo úmrtia. Hovoriť môžeme predovšetkým o nižšom riziku úmrtia na kardiovaskulárne choroby u mužov a žien, ktorí pili len jednu až štyri šálky filtrovanej kávy denne.
Bude ťa zaujímať
Vedci neodporúčajú „turka“ ani espresso
Štúdiou tiež zistili, že najnezdravším typom kávy je práve nefiltrovaná, pri ktorej je káva vystavovaná horúcej vody. V takto pripravovanej káve sa nachádza veľké množstvo cafestolu a kahweolu – látok, ktoré môžete nájsť ako v káve tak aj v sedimente. Tieto zložky prispievajú k zvýšeniu hladiny zlého cholesterolu (LDL) v organizme, čo má za následok vyššie riziko vzniku srdcových chorôb.
Ak sa teda nechcete vzdať svojej milovanej kávy, tak by ste mali začať piť filtrovanú alebo prekvapkávanú kávu. Zdá sa, že filter dokáže kávu „očistiť“ od škodlivých zložiek, ktoré môžu prispieť k rozvoju viacerých zdravotných problémov.
Zaujme ťa: Čo pomáha na kŕčové žily? Toto je prvá pomoc, ktorú treba poznať!