Koktanie: Chcem rozprávať plynulo a bez strachu!

Koktanie: Chcem rozprávať plynulo a bez strachu!
  • 23.08.2017
  • Nikola Benkovská

Poznáme o nich množstvo vtipov, ktoré bez rozmyslu roznášame ďalej a ak práve nie sú na smiech, tak v nás vyvolávajú prílišný súcit. Ľudia trpiaci koktaním alebo balbutizmom si uvedomujú svoje postavenie v spoločnosti, a preto sa veľa z nich radšej skrýva len medzi múrmi svojho domova.

Strach, hanba a (ne)sebavedomie sú ich vernými spoločníkmi pri každodennom boji s týmto ochorením. Čo zapríčiňuje ich koktanie? Vieme balbutikom pomôcť? A ako sa dokážu začleniť do „normálneho“ života?

Čo je koktanie?

Koktanie alebo balbutizmus je neúmyselné opakovanie, predlžovanie alebo blokáda slov, ich častí alebo slabík. Ľudia, ktorí majú problém so zajakávaním, netrpia žiadnou inou psychickou či mentálnou vadou. Ich myšlienkové pochody a inteligencia sú na rovnakej úrovni ako u ľudí, ktorí koktaním netrpia. 

Odporúčame: Váš pitný režim je v troskách!? 5 spôsobov, ako to celé napravíte!

balbutik

Zdroj: Shutterstock®

Čo ho spôsobuje?

Ochorenie je čisto rečový problém, ktorý môže vzniknúť v rannom detstve alebo v priebehu života rôznou formou šoku, či psychickou traumou. Stres, či genetický faktor sú len akýmsi štartérom. Zatiaľ čo u detí sa jedná o následky silného emocionálneho stresu, u dospelých je skôr psychotraumatická príčina.


Zajakávaním trpia poväčšine muži. Je to spôsobené ľavou mozgovou hemisférou, ktorá sa špecializuje na ľudskú reč, zabezpečuje schopnosť vysloviť slovo. Ľavá hemisféra je u dievčat vyvíjaná prednostne. Preto koktá viac chlapov, u ktorých sa prednostne vyvíja viac pravá hemisféra.

zajakávanie

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa liečiť?

Rizikovým obdobím pre vznik koktavosti je druhý až piaty rok dieťaťa, vo fáze osvojovania si reči a jazyka. Po dvanástom roku života „len tak“ nezačne koktať takmer nikto. Väčšinou je koktanie po tomto období spôsobené silným šokom alebo rôznou psychickou traumou. Liečbou koktavosti sa zaoberajú logopédovia, psychológovia i foniatrovia.  Pri tomto ochorení sa však nedá hovoriť o vyliečení zo dňa na deň. V rannom detstve je veľmi dôležitá prítomnosť a trpezlivosť rodiča.

Koktavé dieťa sa rodič musí snažiť vypočuť i keď je to niekedy časovo náročné. Dieťa nesmie mať pocit stresu alebo neistoty. Pomôže tiež správna technika dýchania, autogénny tréning, či zosúladenie práce tela s dychom. 

Bude vás zaujímať:Kozmetické procedúry: Viete, ktoré sú ilegálne?

balbutizmus

Zdroj: Shutterstock®

Logopédi učia pacientov, ako si poradiť s nečakaným rečovým blokom napríklad takto:

  • zrušenie – v momente zajakania „zrušiť“ slovo a povedať ho odznovu
     
  • vytiahnutie – v momente zajakania pokračovať a snažiť sa „vytiahnuť“ plynulosť
     
  • prípravné nastavenie – pred daným slovom sa pripraviť tak, že k neplynulosti nedôjde

Odporúčame: Bradavice alebo fibrómy: Ako ich bezbolestne odstrániť?

porucha reči

Zdroj: Shutterstock®

Balbutizmom trpeli aj slávni

Aj významné osobnosti trpeli týmto ochorením. Tento handicap však dokázali silou vôle, priaznivým okolím a cvičením premôcť.

  • Isaac Newton
  • Charles Darwin
  • Winston Churchill
  • Marilyn Monroe
  • Bruce Willis
  • Napoleon Bonaparte
postraumatické ochorenie

Zdroj: Shutterstock®

Ako im pomôcť?

Dôležité je nesprávať sa k balbutikom ako k mentálne retardovaným ľuďom. Treba si uvedomiť, že ich mozog je plne funkčný a ochorenie zasahuje iba rečovú stránku. Skúsme sa k nim chovať plnohodnotne, bez posmeškov a urážok.

Trpezlivosť, úcta a pochopenie je pre koktajúcich ľudí najlepšie včlenenie sa do spoločnosti. Dajme im priestor.

Pozri aj: Strihanie vlasov: Ako často treba navštevovať kaderníka?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Kelemenová 23.08.17 08:32

SK
karma
86.00

poznám tento problém.... moja sesternica keď bola malinká tak sa veľmi zľakla, zhltla malé korálky a a začala s dusiť... a odvtedy začala koktať....

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 23.08.17 13:17

karma
87.00

musí to byť zlé na psychiku :(

  • 4
Odpovedať

Soňa Krátka 16.12.17 12:13

SK
karma
114.00

nepríjemné, hlavne, keď okolie reaguje neprimerane

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní