Kozonoha hostcová: Pozitíva tejto pohromy záhrad musíš poznať!

Kozonoha hostcová: Pozitíva tejto pohromy záhrad musíš poznať!

Koniec zimných depresií, prichádza... jarná únava! Je to paradox – zatiaľ, čo všetko naokolo kvitne a prebúdza sa, nás láme únava. My sme však zistili, ktorá rastlinka si s touto malátnosťou dokáže hravo poradiť. Kozonoha hostcová – a nebojte sa, reč nie je o nohe kozy Rózy od susedov – je to úžasná rastlinka, ktorej treba venovať pozornosť predovšetkým teraz, na jar. Prečo? Čítajte a dozviete sa všetko potrebné!

Postrach pre záhradkárov, pomoc pri bolesti nôh

Ak ste sa pri slove kozonoha s hrôzou chytili za hlavu, potom ste zrejme milovníčky záhradkárčenia a viete o tejto byline svoje. Lenže, aj keď sa vám a priori spája s nezničiteľnou burinou, netreba ju úplne zatracovať. Viete, prečo? Kozonoha hostcová, známa aj pod českým názvom kozia noha alebo bršlice, latinsky aegopodium podagraria, dorastá do výšky pol metra až meter a kvitne v máji až septembri.

Ide o mimoriadne vytrvalú bylinu s hlbokými koreňmi, preto nie je medzi záhradkármi obzvlášť obľúbená. Ale po tom, čo vám prezradíme, na čo všetko je kozonoha dobrá a prospešná, zmení sa aj váš uhol pohľadu na túto rastlinku.

Prečítaj si: Nie je to len burina: Toto sú skryté vlastnosti petržlenovej vňate

bršlice kozí noha

Zdroj: Shutterstock®

Ako kozia noha do zabudnutia upadla...

Kozonoha hostcová vám možno spôsobí niekoľko vrások, keď sa stále znova a znova vracia do vašej záhrady, aj keď ste už proti nej použili všetko možné aj nemožné. Na druhej strane vám však tieto starosti vykompenzuje tým, že uľaví od bolesti nôh a kĺbov a najmä teraz, po zime, dokonale odkyslí a detoxikuje váš organizmus. Ak dáte kozonohe šancu, pomôže vám zabojovať proti jarnej únave.

Koziu nohu však postihol až rozprávkový osud. Pre svoje blahodarné účinky sa kedysi cielene pestovala v kláštorných záhradách. Listy sa využívali na šalát, mladé stonky jedli ľudia surové a korene využívali ako zeleninu do polievky. A potom sa na ňu akosi zabudlo. A to je škoda.

liečivá burina

Zdroj: Shutterstock®

Skvelé na kozonohe je, že naozaj výborne chutí a pripomína niečo medzi zelerom, mrkvou a petržlenom. Takisto má typickú korenistú arómu, takže vám vie výborne poslúžiť ako dochucovadlo polievok a šalátov. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a liečivých látok. Vďaka nim podporuje metabolizmus a látkovú výmenu a zároveň má močopudný účinok.

Ako vidíte, kozonoha je bio, je zdravá a je zadarmo. Môžete si vyrobiť nálev z kozonohy a užívať ho pri reume alebo ťažkostiach s močovými cestami. Čerstvé listy sa takisto používajú ako obklad pri bolesti dolných končatín, ale pokojne nimi môžete nahradiť aj špenát a pripraviť skvelý prívarok.

Neprehliadni: Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

aegopodium podagraria

Zdroj: Shutterstock®

Kozonoha rastie v polotieni alebo tieni, na vlhkých miestach pod kríkmi alebo stromami a svoje, nie veľmi poetické meno, dostala podľa tvaru lístkov, pripomínajúcich kozie kopýtko. Nerastie len v záhradách, ale aj v lesoch, na okrajoch polí či bežne popri plotoch, cestách a potokoch. Je jednoducho všade. Pre niekoho žiaľ, pre niekoho našťastie.  Kozia noha sa rozmnožuje neuveriteľne rýchlo. Kvety tejto bylinky sú biele, ojedinele aj ružovkasté.

kozia noha v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si pesto z kozej nohy!

Pesto z medvedieho cesnaku už poznáme všetci. Ale čo tak dopriať si túto sezónu zmenu a vyskúšať pripraviť pesto z kozonohy? Je to veľmi jednoduché a mimoriadne zdravé, tak poďte do toho! Nazbierajte si mladé lístky, teraz na jar (okolo mája). Na pesto budete potrebovať asi dve až tri prepláchnuté hrste lístkov z kozonohy. Rozmixujte ich spolu s olúpanými mandľami, pridajte asi deci a pol oleja (odporúčame avokádový alebo bodliakový), štipku soli a poriadne rozmixujte do krémovej konzistencie. Môžete pridať aj trochu parmezánu, ale nemusíte. Takéto pesto z kozej nohy je vynikajúce s čerstvým pečivom, ale aj v šaláte či na cestovinách.

Odporúčame: Zaraď baklažán do jedálnička už dnes! Takto to ovplyvní tvoje zdravie

kozonoha a gastronómia

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

POČULI STE UŽ O KOZONOHE HOSTCOVEJ?

Odpovedalo 517 ľudí  

Áno, mám jej plnú záhradu!
37%
Áno, ale nevedel/a som, že môže byť aj prospešná
30%
Nie, je to pre mňa novinka
33%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní