Borákový olej – čo všetko dokáže? Budeš sa čudovať!

Borákový olej – čo všetko dokáže? Budeš sa čudovať!

Ľanový olej si poradí so zápchou aj vysokým tlakom či cholesterolom a jahodový olej sa zase postará o krásny vzhľad pokožky. Málo známy olej z melónových jadier vás očarí svojimi účinkami pri vonkajšom i vnútornom použití. A ďalšieho všestranného pomocníka o zdravie i krásu z kategórie olejov vám predstavíme aj v nasledujúcom článku. Borákový olej je skutočným pokladom, ktorý v sebe ukrýva množstvo účinných látok. Má blahodarný vplyv na pokožku tela pri kožných ochoreniach a dokonca môže byť nápomocný aj pri sprievodných príznakoch menštruácie či menopauzy. V nasledujúcom článku vám prezradíme, z čoho sa borákový olej vyrába a aké sú jeho vlastnosti pri vonkajšom i vnútornom použití.

Poznáte borákový olej?

Borákový olej sa pripravuje zo semien kvetov boráka lekárskeho lisovaním za studena. Borák lekársky, latinsky Borago officinalis, je jednoročná rastlina z čeľade borákovité. Jeho domovinou je najmä oblasť Stredomoria. V súčasnosti rastie na rôznych miestach Európy, pričom medzi jeho obľúbené stanovištia patria najmä teplé nížiny. Objavuje sa aj na poliach či rumoviskách. Borák dorastá do výšky okolo 30 až 80 centimetrov a je charakteristický vláknitým koreňom, rozkonárenou stonkou s ochlpenými lístkami a najmä krásnymi modrými kvetmi, ktoré tvarom pripomínajú hviezdu. Na lekárske účely sa zbiera kvitnúca vňať boráka, a to v priebehu mája až septembra.

Olej, ktorý sa zo semien boráka pripravuje, je určený na vonkajšie i vnútorné užívanie. Je typický svojou žltou farbou s veľmi jemným zelenkastým odtieňom. Nájdete ho v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravými potravinami alebo prírodnou kozmetikou. Je plný cenných látok, a to vrátane zdravých tukov. Obsahuje dôležité mastné kyseliny, napríklad i kyselinu gama-linolénovú a ďalej vitamíny aj viaceré minerálne látky a stopové prvky, a to najmä železo, vápnik, horčík či draslík.

Odporúčame: Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka

vonkajšie použitie borákového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Poradí si s aknóznou aj suchou pleťou

Borákový olej je v prvom rade skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pleť a pokožku tela. Má výrazné protizápalové účinky a podporuje hojenie kože. Práve preto je veľmi vhodný na ošetrenie aknóznej pleti či pokožky postihnutej nejakým iným kožným ochorením, akým je napríklad ekzém či psoriáza. Môže pomôcť zlepšiť stav pacienta s atopickou dermatitídou. Taktiež je ho vhodné aplikovať na drobné poranenie, keďže dobre podporuje hojenie rán. Okrem toho predstavuje tento olej záchranu pre citlivú či dehydrovanú pleť. Rýchlo rieši problém so suchu a popraskanou pokožkou. Pleť vyživuje, hydratuje, upokojuje a pomáha udržiavať jej elasticitu. Eliminuje pocity svrbenia pokožky.

Olej zo semien boráka lekárskeho sa rovnako postará aj o starnúcu pleť. Napomáha spomaľovať procesy starnutia a tvorbu vrások. Borákový olej sa dostáva hlboko do pokožky a podporuje obnovu vnútorných vrstiev buniek. Môže byť veľmi nápomocný aj pri spálení pokožky po nadmernom opaľovaní. Okrem toho sa však postará aj o vlasy či nechty. Siahnite po ňom, ak potrebujete posilniť nadmerne lámavé nechty. Vlasom dodáva lesk a odstraňuje i problém so suchou pokožkou hlavy.

vnútorné použitie borákového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké má účinky pri vnútornom užívaní?

Ako sme spomenuli už vyššie, borákový olej je určený aj na vnútorné použitie. Užíva sa zvyčajne po lyžičkách, pričom presné dávkovanie by malo byť uvedené na obale produktu. Borákový olej sa nepoužíva pri tepelnom spracovávaní potravín, pretože by sa rýchlo zničil. Je ho možné pridať do jogurtu, tvarohu, šalátu, kaše či už uvarenej polievky alebo omáčky. Pri vnútornom užívaní má v prvom rade priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj cholesterolu. Prispieva tak k prevencii a zníženiu rizika vzniku mnohých kardiovaskulárnych, čiže srdcovo-cievnych ochorení.

Okrem toho tento olej prispieva i k hormonálnej rovnováhe v tele ženy. Môže byť nápomocný pri prejavoch predmenštruačného cyklu. Taktiež tlmí zmeny nálad pri menopauze. Borákový olej ďalej podporuje obranyschopnosť a pôsobí upokojujúco na nervový systém človeka. Rovnako sa ukázal ako účinný pomocník pri zápalových ochoreniach kĺbov. Môže pomôcť tlmiť zápal pri reumatoidnej artritíde, zmierňovať opuch kĺbov aj bolesti. Pri borákovom oleji sa však zvyčajne neodporúča jeho dlhodobé vnútorné užívanie. Jeho používanie zvnútra je prípadne možné prekonzultovať i s lekárom.

Pozri aj: Vieš, čo je lecitín? Zisti, ako vplýva na tvoje telo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Daniela Bieliková 19.09.19 12:26

DB
karma
117.00

tento olej nepoznám, ale má zaujímavé vlastnosti

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 09:12

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 09:12

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní