Naozaj škodí čokoláda našej pleti? Alebo ide len o mýtus?

Naozaj škodí čokoláda našej pleti? Alebo ide len o mýtus?
  • 26.10.2020
  • Radka Vargová

Téma, ktorá sa rozoberá veľmi často, pretože neexistuje 100 % jasná odpoveď. Nedá sa s určitosťou povedať, že čokoláda má negatívny vplyv na pleť, no zároveň sa nedá toto tvrdenie vyvrátiť. Čo hovoria teda fakty a výskumy?  

Fakty

V prvom rade sa treba držať faktov, ktoré sú nevyvrátiteľné:

  • Raw kakao je zdrojom mnohých vitamínov a látok. Obsahuje zinok, zdravé tuky aj vitamíny A, C, E.
  • Navyše, práve kakaový prášok je veľmi bohatý na antioxidanty. Má ich v sebe viac ako napríklad jahody. Antioxidanty paradoxne pomáhajú predchádzať upchávaniu pórov a vzniku pupienkov.
  • Kakao sa tiež podieľa na vzniku vitamínu D a pomáha pokožku chrániť pred UV žiarením.
  • Na druhej strane, čokoláda môže zvyšovať zápalovú tvorbu.
  • Kakao môže byť tiež zdrojom látok, ktoré sa v tele správajú ako toxíny – kofeín, teofylín. Tieto látky ovplyvňujú predovšetkým fungovanie nášho nervového systému, trávenie a endokrinný systém. 
  • Čokoláda tiež obsahuje mlieko a cukor – tieto veci môžu zhoršovať stav pleti a zvýšiť tvorbu akné, na druhej strane kakao ako také je považované za superpotravinu.
  • Čokoláda tiež zvyšuje hladinu serotonínu – hormónu šťastia, takže nám preukázateľne dokáže zlepšiť náladu
  • Obsahuje vysoký podiel horčíka, ten možno môže za zlú povesť tejto obľúbenej maškrty – ženy majú totiž tendenciu konzumovať čokoládu pred menštruáciou, kedy im klesá hladina horčíka. Vtedy zvyknú aj klesať hormonálne hladiny a následne sa robiť pupienky.

Na základe zhrnutia týchto faktov si možno vyvodiť zatiaľ jediný záver – kakao áno, čokoláda radšej nie. Ak totiž budete konzumovať 100 %-tný kakaový prášok, naozaj dáte telu množstvo benefitov. Zatiaľ čo mliečnou čokoládou si môžete zarobiť na dva problémy – pupienky a kilá navyše.  Ale hovoria touto rečou aj štúdie?

Odporúčame: Fitness rutina Veroniky Vágnerovéj: Čo ju udržiava vo forme?

čo nekonzumovať pre krásnu pleť

Zdroj: Shutterstock®

Výskumy

A čo hovoria výskumy? Tých bolo totiž na túto tému urobených už niekoľko. Na pár z nich sme si posvietili. 

V roku 1969 vznikla štúdia, ktorá celý mýtus vyvrátila. Čokoláda vraj nemá žiadny vplyv na tvorbu akné. Táto štúdia je odstupom času ale považovaná za neodbornú. Štúdia bola jednou z prvých, ktorá sa snažila vyvrátiť tvrdenie, že pleť a jedlo sú prepojené. Dnes už vieme, že to je naopak. Že má veľký vplyv na našu pleť to, čo zjeme. Či však má takýto vplyv čokoláda, je žiaľ dodnes neurčité.

Na druhej strane sa v roku 2011 konal mini výskum na základe pár desiatok zúčastnených. 10 mužov dostávalo na konzumáciu 300 g čokolády zo 100 % kakaa. Pred začatím štúdie mala skupina v priemere tri pupienky na osobu, po 4 týždňovom testovaní sa počet vyrážok zvýšil na 18. Tento extrém však môže byť individuálny a nezobrazuje bežnú realitu

Podobná štúdia bola vykonaná v roku 2014 v Amerike. Opäť bolo testovaných 14 mužov vo veku 18-35 rokov, ktorí dostávali kapsule s obsahom čistého kakaa. Už na začiatku štúdie sa počet zápalového aj nezápalového akné u testujúcich rapídne zvýšil.

Tieto štúdie však boli vykonávané na celkom malých vzorkách, takže sa nedá nimi potvrdiť takmer nič.

ako vplýva čokoláda na pokožku

Zdroj: Shutterstock®

Jesť či nejesť?

Ťažko povedať, čo robiť. Čokoláda je rozhodne tou potravinou, ktorej konzumácia má na každého celkom iný efekt. Navyše, vznik akné nemusí byť len na základe jedenia tejto sladkosti. Môže to byť podporené rôznymi vecami. Ak si nie ste istí, no máte podozrenie, že patríte do skupiny ľudí, ktorým neprospieva, urobte si sami 4 týždňový výskum. Vynechajte túto pochúťku. Za ten čas sa telo dokáže vyčistiť a vy uvidíte, čo to prinesie. Následne si dajte 2 týždne, kedy budete čokoládu v menšom konzumovať a opäť pozorujte, čo to urobí s vašou pokožkou. 

Odporúčame: Aké sú príznaky chrípky? Nepomýľte si ju s prechladnutím!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní