Tajomstvo krásy: Krehké a lámavé nechty zachrániš vďaka tomuto!

Tajomstvo krásy: Krehké a lámavé nechty zachrániš vďaka tomuto!

Podobne, ako môže vaša pleť odhaliť množstvo informácií o vašej vnútornej pohode, aj vaše nechty môžu byť ďalším oknom do vášho zdravia. Preto akákoľvek najmenšia zmena na nechte môže odhaliť nepríjemné informácie o vašom zdraví.

Vo všeobecnosti platí, že krehké nechty sú výsledkom starnutia alebo nedostatočnej hydratácie. Ale, v krajných prípadoch môžu naznačovať závažné ochorenie štítnej žľazy. Z tohto dôvodu by ste mali sledovať vzhľad svojich nechtov a akúkoľvek zmenu začať riešiť skôr, než bude neskoro.

Ako nám pribúdajú čísla, označujúce míľnik života a náš vek, zdravie našich nechtov sa môže líšiť. Avšak, zdravie nechtov môžeme zlepšiť v každom bode nášho života. Preto s radosťou tvrdíme, že existuje mnoho účinných spôsobov, ako zlepšiť zdravie a vzhľad suchých a krehkých nechtov.

Pozri aj: Očistná kúra: Nezabudni pred letom na správnu výživu!

zlomený necht

Zdroj: Shutterstock®

Krehké nechty alebo onychorrhexia

Každý necht je zložený z vrstiev proteínov, nazývaných keratín. V prípade zdravých nechtov môžeme hovoriť o nechtoch, ktoré sú hladké, silné a majú rovnomerné sfarbenie bez akýchkoľvek škvŕn. Tu sa však dostávame k tomu pomyselnému ALE, pretože aj nechty, ktoré na prvý pohľad vyzerajú zdravo, môžu byť krehké, môžu sa lámať a štiepiť.

No čo je viac šokujúce, tak nielen nechty na rukách, ale aj nechty na nohách môžu byť krehké, a to z rôznych dôvodov. Lámanie a štiepenie nechtov, nazývané aj onychorrhexia je veľmi bežným problémom, s ktorým sa potýka 20 % populácie. Avšak, je to skôr údel nás žien, než mužov. Možno je to preto, lebo sa o seba a svoj zovňajšok staráme viac, ako muži a všímame si každú najmenšiu zmenu.

šúpajuce sa nechty

Zdroj: Shutterstock®

Prečo majú naše nechty tendenciu šúpať sa alebo štiepiť?

Opäť sa dostávame k tej najzákladnejšej otázke: PREČO? Prečo sú naše nechty krehké, šúpu sa a lámu? Okrem starnutia a vyššie spomínaného ochorenia štítnej žľazy, príčinu treba hľadať aj v chemikáliach. Povedzme si úprimne, s našimi nechtami a celkovo rukami nezaobchádzame ako v rukavičkách. Ich vystavovanie vode a chemikáliam (čistiace prostriedky), časté používanie odlakovača alebo časté nosenie lakov na nechty – to všetko má negatívny vplyv.

Krehkosť nechtov však môže byť spôsobená aj:

  • infekciou nechtov
  • psoriázou nechtov
  • častým umývaním rúk
  • dlhodobým vystavovaním sa chladnému a suchému počasiu
  • zranením nechtov

Pokiaľ ide o zdravie nechtov, tak ich krehkosť môže byť spôsobená aj nedostatkom vitamínov a minerálov. A tu sa opäť dostávame k vnútornej výžive. Nie nadarmo sa vraví, že sme to, čo jeme. Preto by sme si mali dávať pozor aj na to, čo si dávame na tanier. Aj to má totižto veľký vplyv nielen na naše zdravie, pokožku a vlasy, ale aj na zdravie našich nechtov. Preto nám nedá nespomenúť, že hlavne železo a jeho nedostatok má celkovo negatívny vplyv na nechty. Preto, ak trpíte anemickým syndrómom (chudokrvnosťou), tak je pravdepodobnejšie, že vaše nechty budú krehkejšie.

Keďže nechty sú citlivé na nedostatok nutričnej výživy, tak sa dostávame aj k vitamínom, ktorých nedostatok má možno malý a možno aj obrovský, ale hlavne negatívny vplyv na naše nechty. Tu by sme spomenuli hlavne vitamíny skupiny B, vitamín C a A, vápnik, zinok, meď a kolagén, ktoré sú rovnako potrebné pre zdravý rast a pevnosť nechtov.

Zaujme ťa: Zdravé a krásne vlasy len vďaka tomuto? Sem s tým!

kolagén

Zdroj: Shutterstock®

Ako zachrániť krehké a lámavé nechty?

Dlhé upravené nechty sú jedným z kritérií krásy v tejto modernej kultúre. Ak nie ste teda spokojné s ich vzhľadom a stavom, v akom sa práve nachádzajú, tak riešením je kolagén.

Kolagén je najdôležitejšou formou bielkovín, ktorá dodáva všetky živiny do nechtov a „kŕmi“ tak nechtové lôžko, čím podporuje zdravie nechtov. Kolagén tiež posilňuje slabé nechty, a to v prípade, že ho užívate perorálne alebo ho aplikujete priamo na nechty (v podobe výživných, ošetrujúcich lakov). Všetko však má svoj čas, preto aj kolagénu bude chvíľku trvať, kým obnoví zdravie vašich nechtov. Základom však je pravidelnosť a jeho pravidelné užívanie.

Kolagén a dlhšie, hlavne pevnejšie nechty – nie je to mýtus?

Mylné predstavy o našich nechtoch sú naozaj bežné. Denne sa stretávame s rôznymi tipmi a trikmi, ktoré zaručene zlepšujú kvalitu nechtov. A tu sa dostávame aj k mýtu, že želatína prispieva k zdravším, dlhším a pevnejším nechtom. Keďže želatína je vyrobená zo spracovaného kolagénu, tak tento fakt je namieste. Avšak, ako sme písali, je to len mýtus! Kolagén v takejto forme sa bude strácať v črevách, čím sa nedostane do ostatných časti tela, preto želatína nebude mať žiadny vplyv na vaše nechty.

Preto zabudnite na želatínu a vyskúšajte radšej 100 % bio-aktívny morský kolagén, ktorého účinky sú famózne. Prémiový trojzložkový kolagén zabezpečuje:

  • zdravie a krásu nechtov
  • chráni nechty pred lámaním
  • regeneruje poškodené končeky nechtov
  • zabezpečuje lesk nechtov

Neprehliadni: Trápia vás popraskané žilky a vystúpené vlásočnice na tvári? Toto pomáha!

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Kolagén a nechty – dôležité fakty, ktoré potrebujete vedieť!

Myslíte si, že morský kolagén je len „malou rybkou v mori“ a že sa bez neho zaobídete? Je to možné, ale mali by ste vedieť, že štúdiou bolo preukázané, že každodenné doplnenie kolagénu do nášho organizmu môže zvýšiť rast nechtov o 12 % a znížiť frekvenciu ich lámavosti až o 42 %.

Táto štúdia teda preukázala, že kolagén je nenahraditeľnou zložkou, ktorá pozitívne ovplyvňuje rast nechtov, ich pevnosť a nižšiu lámavosť, ale aj zdravie pokožky, kĺbov a vlasov.

Neprehliadni: 7 pravidiel, ktoré oddialia vznik prvých vrások


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Marianna Rajniaková 13.05.18 11:30

MR
karma
109.00

tiež trpím lámavosťov nechtov, no výrazne mi pomohol Biosil tabletky z lekárne..

  • 0
Odpovedať

Katarína Kačuriková 14.05.18 07:31

karma
113.00

Ja som taký nezmar, ktorý sa "nekamaráti" s akýmikoľvek tabletkami, preto mne viac vyhovuje prášková forma ako má tento kolagén, ale ďakujeme za tip - možno tieto tabletky pomôžu aj niektorej našej čitateľke :)

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 13.05.18 17:07

MD
karma
132.00

Celý život mám tenké nechty, ktoré sa ľahko ohýbajú a lámu. Pred pár mesiacmi som však začala používať doplnky výživy určené na problém s vypadávaním vlasov a všimla som si, že nechty mi spevneli a začali aj rýchlejšie rásť. Neskôr som začala užívať kolagén a môžem potvrdiť, že nechty mi spevneli ešte viac a lámu sa mi už naozaj menej :)

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 10.11.18 11:07

ZS
karma
100.00

teda vam kolagen pomohol na nechty... no tak ja sa tiez uz neviem dockat, mam doma asi 30 lakov na nechty ale nemam co lakovat kedze moje sa v poslednej dobe velmi lamu a su makke

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 13.05.18 17:22

JU
karma
103.00

už viackrát som brala vitamíny na nechty, keďže sa mi dosť často lámu...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 10.11.18 11:08

ZS
karma
100.00

a ktore vitaminy vam konkretne na pevne nechty pomohli?

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 07.06.18 10:19

MK
karma
100.00

Vyskúšam - mám problémy s krehkými nechtami

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 20.06.18 19:23

karma
113.00

taky mám problém s křehkými nehty Váš článek je moc zajímavý

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 10.11.18 11:06

ZS
karma
100.00

no zacala som uzivat kolagenove doplnky vyzivy a som zvedava ci sa mi od nich upravi v´kvalita nechtov, na nechty je vynikajuci aj makovy olej

  • 0
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 08.01.19 09:05

BB
karma
-1.00

kolagén je na nechty naozaj super...moje nechty sa zlepšili taktiež po bioaktívnom morskom kolagéne, ale dávam si collalloc ten mi sadol a vďaka tomu, že sa rozpúšťa vo vode nemusím prekonať fóbiu z tabletiek

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.01.19 16:58

JK
karma
100.00

Tiež som mala tento problém a užívam kolagen aj na iné zdravotné problémy a nechty sa už tak nelámu a sú pevnejšie

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 03.10.19 16:02

DB
karma
114.00

tiež sa mi lámu a štiepia nechty.kúpila som si nechtový kondicionér francúzskej značky Eveline,ale vôbec mi nepomohol.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní