Emu olej a jeho prínosy pre zdravie i krásu: Počula si o tejto vychytávke?

Emu olej a jeho prínosy pre zdravie i krásu: Počula si o tejto vychytávke?

Emu olej je populárny produkt, ktorý fascinuje spotrebiteľov krásy po celom svete. V Austrálii (odkiaľ aj olej pochádza) ho využívajú už po stáročia, a to na všetko. Je to skvelé zvlhčovadlo pre extrémne suchú pokožku, no osvedčil sa aj ako pomocník pri hojení rán. Je bohatý na antioxidanty, polynenasýtené tuky a hovorí sa o ňom, že má protizápalové a anti-aging účinky.

Získava sa z tukových usadenín nachádzajúcich sa tesne pod kožou tohto veľkého nelietavého vtáka. Po zbere sa spracováva, filtruje, rafinuje podľa rôznych štandardov, výsledkom čoho je jasne žltý olej, ktorý by sa dal vyvážiť aj zlatom. Používa sa lokálne, na vonkajšie ošetrenie pokožky, no výnimočné sa užíva aj vnútorne na liečbu porúch trávenia alebo artritídy.

Z histórie je zrejmé, že tento olej je vysoko cenený pre jeho účinky. Ale čo v súčasnosti a dnešnom storočí? Je stále tento olej hodný svojej popularity?

hydratačný olej

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie emu oleja

Za svoje povestné účinky môže tento olej vďačiť najmä zloženiu a vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín, ktoré tvoria až 70 % samotného oleja. Práve omega-3, 6 a 9 mastné kyseliny sú zodpovedné za jeho protizápalové účinky, vďaka ktorým sa osvedčil aj pri hojení rán.  

  • Kyselina olejová (omega-9 mastná kyselina) – čo sa týka zdravotných účinkov tejto kyseliny, tak pomáha minimalizovať zlý LDL cholesterol v organizme a podporuje ten dobrý (HDL). Naopak, čo sa týka vonkajších účinkov, tak táto kyselina pomáha oleju rýchlo sa vstrebávať do pokožky.
  • Kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina) – zlepšuje zdravie a vzhľad pokožky, tiež pomáha zmierňovať výskyt stareckých či pigmentových škvŕn.
  • Kyselina alfa-linolénová (omega-3 mastná kyselina) – je silne protizápalová a osvedčila sa aj pri prevencii chronických ochorení.
  • Vitamíny – emu olej je bohatý na vitamín E a A. Tieto vitamíny pomáhajú hojiť pokožku a zmierňovať zápaly. Vitamín E zároveň pokožku chráni pred voľnými radikálmi a vitamín A podporuje tvorbu kolagénu v pokožke.

Výhody používania emu oleja

Už po stáročia sa používa na liečbu kožných ochorení, ako je akné, ekzém, psoriáza, rosacea alebo pásový opar. Účinky emu oleja na vlasy sú rovnako pozoruhodné ako jeho účinky na pokožku. Pri použití na vlasy môžete očakávať lesk vlasov a ozdravenie. Tiež tento olej pomáha predchádzať vzniku lupín a rovnako aj daný problém riešiť, zabraňuje vypadávaniu vlasov a je tajnou zbraňou proti rozštiepeným končekom. O emu oleji sa dokonca hovorí, že je skvelý aj ako prírodný repelent proti hmyzu.

  • Hydratuje pokožku – hustý okluzívny olej, ktorý pomáha pokožke predchádzať strate vlahy, čím ju pomáha udržiavať hydratovanú a vláčnu.
  • Pôsobí antioxidačne – okrem vyššie spomínaného vitamínu E, ktorý má prirodzené antioxidačné účinky, emu olej tiež obsahuje bohatú zásobu katorenoidov, polyfenolov a fosfolipidov, ktoré tiež disponujú antioxidačnými účinkami.
  • Pôsobí proti starnutiu – pomáha spomaliť tvorbu vrások a ďalšie prejavy predčasného starnutia pokožky. Jednou štúdiou bolo dokonca preukázané, že olej pomáha nielen redukovať vrásky, ale aj tmavé kruhy pod očami.
  • Regeneruje pokožku – osvedčí sa napríklad aj pri spálení pokožky slnkom, ktorú pomáha regenerovať, čím je nápomocný aj pri obnove kožných buniek.
  • Olej na bradavky – štúdiou bolo preukázané, že emu olej výrazne znižuje praskanie a krvácanie bradaviek pri dojčení.

Zaujme ťa aj: 3 domáce tipy na popraskané bradavky: Čo zachráni mamičky pri dojčení?

pleťový olej

Zdroj: Shutterstock®

Vedľajšie účinky emu oleja – sú nejaké známe?

Mnohými štúdiami bolo preukázané, že emu olej má relatívne neutrálny účinok na pokožku. Z toho dôvodu je zrejmé, že nemá žiadne nežiaduce účinky, ktoré by boli doposiaľ známe. Podľa všetkého je teda zrejmé, že tento olej je vhodný pre každého a pre všetky typy pokožky.

Dermatológovia však uvádzajú, že je tu isté potenciálne riziko upchávania pórov. Keďže ide o hustý okluzívny olej s mastnou konzistenciou, môže prispieť k upchávaniu pórov, v dôsledku čoho nebude mohla pokožka dýchať. To sa však môže prejaviť predovšetkým na mastnej pleti.

Radi by sme ešte poznamenali, že olej sa získava z uhynutých zvierat. Podľa zahraničných médií nie je dôvod na obavy – kvôli získaniu oleja netrpia žiadne zvieratá.

Neprehliadni: Betaglukány v kozmetike zaznamenávajú skvelé účinky: Prečo ich skúsiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 23.04.22 07:31

ĽŠ
karma
100.00

O tejto vychytávke som ešte nepočula, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.04.22 09:27

KK
karma
105.00

O Emu oleji počujem prvýkrát.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.04.22 19:11

MM
karma
100.00

obľúbila som si rôzne olejčeky, ale o tomto som doteraz nepočula, nečítala

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 24.04.22 20:24

AJ
karma
-1.00

Ešte som o tejto vychytávke nepočula, ďakujem za rozšírenie obzorov:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní