Tichý a neviditeľný hosť, ktorý spôsobuje starnutie pleti

Tichý a neviditeľný hosť, ktorý spôsobuje starnutie pleti

Mierne opálená, bez vrások a svieža pokožka je to, po čom túžime asi všetci. Zatiaľ čo určitá rovnomernosť, t. j. veľkosť pórov alebo štruktúra pokožky do značnej miery závisí od našej genetiky. Opálenie, vrásky a vlhkosť pokožky sa dajú výrazne ovplyvniť.

Veľmi dobre pomáha bežná rutina, ktorou je starostlivosť a zdravá strava. Ak sú tieto dva faktory dobre nastavené, je nám to na tvári hneď vidieť. Avšak, čo tiež môžeme na svojej pleti okamžite vidieť, je aj to, keď máme v interiéri príliš veľa suchého vzduchu. Je to tichý a neviditeľný hosť, ktorý práve v týchto mesiacoch vo výraznej miere ovplyvňuje kvalitu a stav našej pokožky.

So šikovnými zvlhčovačmi od Okay.sk však na jeho prítomnosť a nepríjemné problémy s pleťou, spôsobené suchým vzduchom, môžete zabudnúť. Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Pozri aj: 5 tipov, ako minimalizovať tmavé kruhy pod očami: Nesiahaj len po uhorke!

príčiny suchej pleti

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko robí s našou pleťou suchý vzduch?

Už dávno nie je tajomstvom, že suchý vzduch spôsobuje viaceré nepríjemné kožné problémy. Všetci ten nepríjemný pocit napätia, určite poznáme. No môže sa objaviť aj bolestivé svrbenie.

Zatiaľ, čo na rukách alebo nohách dokážeme takéto kožné problémy efektne skrývať, s tvárou je to oveľa horšie. Pleť vyzerá nielen unavene, ale jej povrch sa zvrásni, popraská a ľahko sa zapáli. Kožná bariéra sa rozpadá, pretože jej chýba vlhkosť a tuky. Takáto vizuálna zmena môže byť nielen bolestivá, ale tiež vplývať na vaše sebavedomie. Čím to je?

Chyby, ktoré za to môžu

Niektorí z nás majú tendenciu mať suchú pokožku od prírody alebo od narodenia. Genetika sa len tak ľahko ovplyvniť nedá. Existuje však aj dlhý zoznam vecí, ktorými si to môžeme pokaziť sami. Sú to vonkajšie alebo vnútorné faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú vašu pokožku.

Vnútorné faktory suchej pokožky sú:

  • nedostatočný pitný režim;
  • fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu;
  • psychika a vek.

Vonkajšie  faktory:

  • vietor, slnko a voda i podmienky okolia, v ktorom trávime svoj čas;
  • odevy, kozmetika a rôzne chemické prísady.

Suchý vzduch však môže, najmä teraz v zime, spôsobiť aj vykurovanie. Aj proti tomu sa dá ale úspešne bojovať.

Odporúčame: Pleťové oleje na zimu: Pre každý typ pleti je vhodný iný! Aký si vybrať?

zvlhčovač vzduchu

Zdroj: Shutterstock®

Pomocník a na suchý vzduch ten najlepší odborník

• Zvlhčovač vzduchu

Optimalizácia vlhkosti vzduchu v interiéri je často dobrým základom nielen na  zníženie procesu starnutia buniek, ale aj spôsobom, ako vytvoriť pokožke správne prostredie na (samo)liečenie či úľavu.

V zime nie je vlhkosť vzduchu v interiéri takmer nikdy v poriadku a našej pokožke ponúka ešte „lepšie“ prostredie na rýchle vysušenie ako v lete. Zmena medzi suchým vykurovacím vzduchom v miestnostiach a chladným vonkajším prostredím to 24 hodín denne, 7 dní v týždni len podporuje.

Ak si myslíte, že pitný režim a krém na tvár vás zachránia, samé o sebe tieto riešenia v týchto časoch nestačia. Pri veľmi nízkych teplotách sa nám sťahujú cievy, nastáva zlé prekrvenie pokožky, ktorá tak dostáva menej živín. V tomto stave potom vstupujeme do miestností s príliš nízkou vlhkosťou, v ktorých následne sedíme hodiny pri radiátoroch, ktoré bežia na plné obrátky.

Možným a účinným prostriedkom je tu zvlhčovač vzduchu. Meria teplotu v miestnosti a na základe toho za vás automaticky reguluje vlhkosť vzduchu v priestore (v závislosti od modelu).

Ten najlepší prístroj tohto typu, zvlhčí miestnosť jemnou vodnou hmlou vyčistenou UV žiarením, zabije pritom až 99,9 % baktérií, vďaka časovaču spánku sa dá perfektne nastaviť na deň aj noc a tiež je stále certifikovaný ako výborný pre astmatikov a alergikov.

Ako vidíte, nielen pitným režimom, kozmetikou alebo vetraním to môžete zmeniť. Rýchlo aj v praxi zistíte, že o váš komfort a krásnu i sviežu pleť sa predsa môže veľmi dobre postarať i kvalitný zvlhčovač.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Jana Komadová 14.12.21 16:54

JK
karma
100.00

Zaujímavé čítanie zas som sa dozvedela veľa nového

  • 0
Odpovedať

Erika Šimášková 15.12.21 22:07

karma
-1.00

Ja mám mastnú pleť, ktorá vraj tak nestarne, ale zasa tie vyrážky niekedy sú hrozné.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.12.21 06:54

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.12.21 17:58

MM
karma
100.00

nuž, hydratovať treba zvonku i zvnútra

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní