CVAKNITO.sk radí: Ako vybrať doplnkové svetlo pre svoj fotoaparát?

CVAKNITO.sk radí: Ako vybrať doplnkové svetlo pre svoj fotoaparát?

Kruhové svetlá sú síce používané aj pánmi, no napriek tomu sa často nazývajú aj Diva svetlá. Práve ženy totiž často využívajú Diva light ako doplnkové svetlo pri tvorbe dokonalých selfie či videí, v ktorých nám všetko príde krásne, jemné a pri ktorých sa vždy kocháme perfektným makeupom youtuberiek či vizážistiek. Ak teda pri príspevkoch vidíte označenie  #divalight, je viac, ako pravdepodobné, že pri nich použili práve kruhové svetlo.

V minulej časti našej CVAKNITO.sk poradne sme sa pozreli “na zúbok” kruhovým svetlám. Keďže ich výber vie poriadne zamotať hlavu, pozrieme sa na to, ako si také svetlo vybrať a čo všetko správny výber kruhového svetla / ring light / diva light so sebou prináša.

Odporúčame: CVAKNITO.sk radí: Túžiš po dokonalej selfie? Vieme, ako na to!

kruhové svetlá

Zdroj: Shutterstock®

Kruhové svetlá je možné zakúpiť už hotové a pripravené na použitie, no v poslednej dobe existuje aj množstvo návodov, ako si sami takéto svetlo vytvoríte. Keďže však nepatríme k zručným elektrikárom, pozrieme sa radšej na hotové svetlá. Majte na pamäti, že ak vytvárate konštantné svetlo a chcete docieliť naozaj vysokú kvalitu, je to zvyčajne náročnejšia úloha. Budete musieť nájsť správne typy žiaroviek a získať správne materiály, aby ste sa uistili, že vaše DIY kruhové svetlo je bezpečné na opakované a dlhodobé používanie.

Pozri aj: Túžiš po krásnej a hustej hrive? Pokor najväčšie mýty o vlasoch!

diva light

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Pokiaľ ide o používanie stálejšieho svetla, napríklad toho kruhového, ukrýva v sebe jednu veľkú výhodu oproti blesku. Oveľa jednoduchšie vykonáte potrebné zmeny, pretože si jednoducho sami nastavíte jeho intenzitu a požadovaný účinok a svieti vám stále. Nemusíte sa zaoberať tým, či ste si zapli blesk, či je pri každom pohybe správne nastavený a podobne. Blesky síce môžu na prvý pohľad vzbudzovať dojem, že ušetria množstvo energie, no dnešné kruhové svietidlá sú postavené tak, aby odber elektrickej energie bol naozaj na minime.

Bude sa ti páčiť: Vyrážaš k moru a nevieš, ako si vychutnať dovolenku? Takto ľahko!

doplnkové svetlo pre fotoaparát

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Studené alebo teplé farby?

Ďalšia vec, ktorú musíte vziať na vedomie pri kúpe kruhového svetla je, že intenzita a veľkosť robia veľký rozdiel. Ak chcete vidieť viditeľné svetlo v očiach vášho objektu, budete potrebovať oveľa väčšie svetlo. Menšie kruhové svetlá vám však poskytnú rovnaký účinok, ak budete robiť portréty a zábery zblízka, v tom prípade to však môže byť nepríjemné pre modelku a jej oči. Pokiaľ ide o funkcionalitu, je zvyčajne najlepšie získať také svetlo, ktoré má stmievač, aby ste si ľahko mohli upraviť intenzitu osvetlenia medzi svetlom a predmetom či človekom.

Nakoniec si všimnite teplotu farieb kruhového svetla. Aj keď sa rozhodnete použiť farebné clony na dočasné vytvorenie zábavnejších farieb a hry so svetlom, aj tak budete koniec koncov chcieť mať prirodzenejšiu farbu. Žiarivé, teplé biele alebo dokonca ostré biele osvetlenie je často preferované viac, ako teplé, žlté alebo jasno biele osvetlenie. Ideálne však je, ak si viete na kruhovom svetle nastaviť práve aj teplotu osvetlenia.

No a v neposlednom rade je tu statív. Ak už nejaký vlastníte, je možné naň umiestniť kruhové svetlo. Nezabúdajte však na to, že najlepšie je, ak so svetlom viete manipulovať a hýbať s ním v určitých uhloch, aby ste si ho prispôsobili presne pre vaše potreby a podmienky v priestore, v ktorom ho budete používať.

Pozri aj: AUTO TEST: Ford ECOSPORT Titanium, 1.0 EcoBoost - malé SUV

CVAKNITO.sk

Zdroj: Shutterstock®

Ak hľadáte niečo, s čím sa vám bude jednoduchšie manipulovať, vyskúšajte svetlo, ktoré pripevníte priamo na fotoaparát. Toto fotografické svetlo s LED diódami je ideálne pre makrofotografiu, fotografovanie portrétov i produktov. Kruhové svetlo poskytuje špecifický odrazový efekt pri fotografovaní objektov, pričom tvorí veľmi kontrastné osvetlenie.

Pomocou komfortných gombíkov možno hladko a nezávisle nastavovať osvetlenie pravého a ľavého ramena. Poskytuje dlhotrvajúcu bezproblémovú prevádzku a perfektnú prirodzenú reprodukciu farieb.

Pre lepší komfort používania umožňuje držiak nastaviť uhol sklonu svetla v rozsahu 180 stupňov a má schopnosť predĺžiť, respektíve vysunúť svetlo o 10 cm, čo je veľmi užitočné pri použití výsuvných objektívov. Svetlo jednoducho namontujete na hornú časť fotoaparátu a je to. Veľmi užitočnou funkciou je tlačidlo stavu batérie - TEST, ktoré keď stlačíte, tak zasvieti kontrolka LED indikátora nabitia batérie, takže sa nemusíte báť, že sa vám vybije počas práce.

Tak čo, vybrali ste si to svoje alebo máte stále plnú hlavu otázok? Ak vás ešte stále máta zvedavosť, obráťte sa na tím CVAKNITO.sk, ktorí sú tu pre vás až do neskorých večerných hodín a radi vám so všetkým pomôžu.

Viac informácií nájdete na www.cvaknito.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Stanková 13.12.19 12:20

AS
karma
108.00

nie je také jednoduché zachytiť ten správny moment

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní