Ako na holenie nôh žiletkou? Hlavne nerob tieto zásadné chyby! ​

Ako na holenie nôh žiletkou? Hlavne nerob tieto zásadné chyby! ​

Holenie nôh, ale aj iných častí tela, je zrejme bežná, takmer každodenná prax každej ženy. Samozrejme, že v súčasnosti je už mnoho možností, ako sa zbaviť nežiadúceho ochlpenia, napríklad depilácia voskom, laserom a podobne, no k žiletke sa aj tak vždy vrátime minimálne v stave núdze. Kto by to bol povedal, že aj holenie nôh žiletkou má svoje zásady? Je to tak a my vám zaručujeme, že minimálne jednu z týchto bežných chýb pri tomto udržiavacom akte vykonávate aj vy.

Na čase záleží ​

Vieme, že pravidelné holenie nôh môže byť otrava, obzvlášť, ak sa tomu musíte venovať takmer každý deň. Preto sa často ponáhľame a snažíme sa holenie „vybaviť" čím skôr, spravidla hneď, ako skočíme do sprchy či vane. To však nie je správny postup. Vaša pokožka potrebuje pár minút na to, aby sa aklimatizovala a zmäkla, čo dosiahnete len čakaním. Zmäkne tak aj pokožka, aj chĺpky. Potom pôjde holenie ako po masle! Pozor, s čakaním v teplej vode to však neprežeňte. Môže sa totiž stať, že vám pokožka zvráskavie, čo nie je na holenie ideálny stav. Odborníci ďalej odporúčajú holiť sa radšej vo večernom kúpeli, ako v rýchlej rannej sprche.

Zaujme ťa: Najväčšie mýty o vlasoch odhalené! Ktoré to sú a prečo sa ich držíme?

používanie jednorazovej žiletky

Zdroj: Shutterstock®

Nástroje na holenie ​

Používate kvalitnú žiletku a prípravky? Ak nie, rýchlo to napravte! V prípade, že si ešte stále myslíte, že holenie "nasucho" alebo s mydlom je v poriadku, mali by ste od tejto teórie upustiť. Nie je. Pena a gély na holenie sú určené na to, aby chĺpky zjemnili a pokožku pripravili na zásah so žiletkou. Navyše, pokožka sa po nich krásne kĺže, takže si so žiletkou nespôsobíte nepekné a bolestivé rany. Ak už naozaj nemáte ani penu, ani gél, siahnite po kondicionéri na vlasy, ten by mal dopomôcť aspoň ku kĺzavému povrchu nôh.

Pri nástrojoch na holenie ešte na moment zostaneme. Veľa žien nedá dopustiť na jednorazové žiletky, no dermatológovia nad týmto rozhodnutím len krútia hlavami. Jednorazové žiletky sú síce naozaj praktické a možno vás vyjdú aj lacnejšie, no jednoznačne nie sú vhodné na každodenné používanie. Odporúča sa využiť ich na cestách alebo keď nemáte inú možnosť. V ostatných prípadoch siahnite radšej po kvalitnej žiletke s viacerými čepieľkami a s vymeniteľnými hlavicami. Čo sa žiletiek týka, nezabúdajte ani na ich pravidelnú výmenu najmä, ak už sú čepele tupé. Vtedy si koledujete o porezanie, podráždenie a prenášanie baktérií. Vyhnite sa aj používaniu cudzích žiletiek a to úplne!

holenie s penou či bez

Zdroj: Shutterstock®

Smer holenia ​

Pri holení nôh väčšina žien automaticky siaha po osvedčenom ťahu žiletkou proti smeru rastu chĺpkov. Ide o dobrú metódu, pretože chĺpky tak podchytíte viac pri korienkoch a vaša pokožka zostane hladšia. Ak však máte citlivú pokožku, holenie proti smeru rastu chĺpkov radšej vynechajte. Menej je niekedy viac a možno vám oveľa viac bude vyhovovať holenie po smere rastu chĺpkov. Ak nemáte pocit, že vám holenie proti rastu chĺpkov škodí, skúste prvý ťah predsa len po smere rastu a potom proti nemu. Uvidíte, že pokožka tak bude oveľa menej podráždená.

Vyskúšaj: Čo robiť s citlivou pokožkou: Vieš, ako sa o ňu dobre starať?

- Anketa

HOLÍTE SA POMOCOU ŽILETKY?

Odpovedalo 1017 ľudí  

Jasné, takmer každý deň.
4%
Len niekedy.
53%
Využívam skôr depilácie.
7%
Neholím sa vôbec a hotovo!
35%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 08.09.18 08:09

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 08.09.18 09:04

karma
108.00

Veru,robím zásadné chyby☺

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 08.09.18 13:29

karma
132.00

Donedávna som používala žiletky, ale odkedy si ich depilujem pokožka nie je podráždená a nezarastám tak rýchlo-ako keď so používala žiletky. Ale hodnotný článok,... :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 08.09.18 15:59

SK
karma
92.00

holenie po smere rastu chlpkov - asi najvacsia blbost, to sa nemusim holit vobec :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 09:48

ZS
karma
100.00

no u mna je to tak musim sa holit po smere rastu lebo inak mam nohy samy pupak, a to radsej chlpate nohy ako pupakove

  • 0
Odpovedať

Jana Križanová 08.09.18 18:39

JK
karma
-1.00

Zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.09.18 10:34

MM
karma
100.00

najradšej holím nohy pri kúpeli, horšie je to v horúcom lete, keď sa len sprchujem

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 09:47

ZS
karma
100.00

hlavne sa neponahlat lebo potom mam nohy ako od masiara :D

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 02.01.19 15:44

JP
karma
100.00

asi záleží čo si holíme, iné je nohy, iné je podpazušie, iné sú intímne partie ... nohy a ruky depilujem strojčekom, avšak intímne partie holím žiletkou ... neosvedčili sa mi ženské žiletky, preto som presedlala na pánske ... a mám pokoj so zarastaním chĺpkov, či s citlivosťou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní