Druhy deodorantov: Prečo si nevieme vybrať ten správny? Ktorý je naj?

Druhy deodorantov: Prečo si nevieme vybrať ten správny? Ktorý je naj?

Podobne ako podkladové bázy a krémy s ochranným SPF faktorom, tak aj deodoranty patria medzi tajomné produkty, ktoré používame asi všetci.

Avšak najprv, než sa vrhneme na rozdelenie deodorantov, tak by sme si mali ozrejmiť rozdiel medzi deodorantom a antiperspirantom. Totižto mnoho ľudí nepozná hlavné rozdiely, medzi týmito na prvý pohľad, rovnakými produktmi.

Antiperspiranty sú vo svojej podstate deodorantmi, ktoré navyše zabraňujú poteniu. Obsahujú schválené zložky, ktoré integrujú s potnými žľazami, a tak zabraňujú poteniu. Deodoranty len prekrývajú pachové stopy a zabraňujú šíreniu baktérii. Rozdiel by sme mali, no ako sa vyznať medzi tým množstvom deodorantov, a ktorý je pre nás najvhodnejší? 

Testovali sme: tianDe In Top Intímny gel pre intímnu hygienu

tuhý deodorant

Zdroj: Shutterstock®

Rôzne druhy deodorantov

Verte nám, pri písaní tohto článku sme sa mierne zapotili. Existuje totiž nespočetné množstvo deodorantov – krémové, vegánske, hypoalergénne, guľôčkové, bio atď. Preto sa dnes zameriame na 3 základné a najbežnejšie typy.

Tuhý deodorant

Najstarší a najbežnejší typ deodorantu je suchý, tuhý a biely deodorant, ktorý zväčša nájdete vo výsuvnom plastovom balení. Avšak v súčasnosti sa môžete stretnúť aj s verziou v drevenej alebo plechovej krabičke, či v podobe roll-on. Všetky však majú svoju nevýhodu - a tou je šírenie baktérii. Predsalen sa stále deodorantom dotýkate podpazušia, v ktorom sa šíria baktérie v dôsledku potenia sa. Nevýhodou je tiež to, že mnohé zanechávajú škvrny na čiernom oblečení. 

deodorant v spreji

Zdroj: Shutterstock®

Deodorant v spreji

Tento typ deodorantu patrí k tým najobľúbenejším. Tým, že je to v podstate aerosol, ktorý si jednoducho nastriekate do podpazušia, vás nijako neobmedzuje. Rýchlo zasychá a zvyčajne vytvára v podpazuší púdrovú vrstvu, vďaka čomu nemusíte dlho čakať – môžete sa hneď obliecť bez obáv, že sa vám na tričku alebo šatách vytvoria biele fľaky. Zvyčajne obsahujú éterické oleje alebo vône, ktoré pomáhajú maskovať nepríjemné pachy. 

Kryštálový telový deodorant Naturel Veil

Zdroj: Shutterstock®

Alunit – kryštálový deodorant

Kryštálové deodoranty sú pravdepodobne najnovšou formou deodorantu aká sa na našom trhu nachádza. Tieto deodoranty pozostávajú v podstate z minerálnych hornín, ktoré neobsahujú žiadne pridávané zložky (ako je obávaný hliník) a nespôsobujú žiadne zdravotné komplikácie. Výkon takéhoto kryšťalového deodorantu je viac než uspokojujúci a cena je rovnako prijateľná.

Tieto deodoranty by sme mohli vďaka tomu zaradiť medzi prírodné produkty, ktoré sa v súčasnosti dostávajú do popredia a to hlavne aj kvôli možnosti ich využitia. Ich bonusom je navyše aj fakt, že vám vydržia viac ako rok a to pri každodennom používaní. Takže v konečnom dôsledku ušetríte! Skvelým príkladom je Kryštálový telový deodorant Naturel Veil od spoločnosti tianDe.

Tento sa skladá z horninového sopečného minerálu alunit, ktorý pohlcuje telesný pach, no na druhej strane neblokuje póry a pomáha tak pokožke voľne dýchať. Stačí ho namočiť do vody a aplikovať na čistú pokožku. Dokonca je všestranný! Môžete ho použiť aj pri potení nôh, na ošetrení drobných poraní, na liečbu oparov či áft.

Neprehliadni: TEST: tianDe šampón a balzam na vlasy Zlatý zázvor


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Kelemenová 13.01.18 08:00

SK
karma
86.00

ja pouzivam mineralny od znacky soaphoria.... vydrzi naozaj dlho.. staci si trocha namocit podpazusie naniest produkt a vysledok je skvely.... treba si vsak na neho zvyknut...

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 13.01.18 10:07

KK
karma
90.00

veľmi sa nepotím ani v horúcom lete tak používam klasický deodorant, ale o tom kryštálovom pouvažujem

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.05.20 17:56

KS
karma
133.00

Ja používam iba guľôčkové deodoranty, veľmi sa nepotím takže na značke mi veľmi nezáleží. Ale s najmenšou výdržou som sa stretla pri značke Fa a zase s najlepšou zatiaľ pri značke Weleda.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní