Tmavé škvrny na lakťoch a kolenách: Ako na ich domáce odstránenie?

Tmavé škvrny na lakťoch a kolenách: Ako na ich domáce odstránenie?

Prečo niektorí z nás majú pokožku na lakťoch a kolenách tmavšiu, než na rukách a nohách, respektíve na zvyšku tela? V niektorých prípadoch to môže byť len nečistota, ale v iných môže byť príčina niekde inde. Hlavne lieky, hormonálna nerovnováha alebo hyperpigmentácia kože, môže spôsobiť tento estetický problém. Ale čo, ak nejde o žiadnu z týchto príčin? Čo môže spôsobovať tieto tmavé škvrny na lakťoch a kolenách?

Zastavme sa v sprche. Často počas sprchovania prehliadame ťažko prístupné miesta, ako sú kolená a lakte. V priebehu času sa v nich hromadia nečistoty, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev mŕtvych buniek pokožky. Takáto vrstva odumretých buniek sa stáva šupinatou a tmavšou. Základom je teda dbať na dôkladné vyčistenie lakťov a kolien a samozrejme ich maximálna hydratácia.

Pozri aj: Aký je vplyv pikantného jedla na naše zdravie? Takto zamáva s telom!

suché lakte

Zdroj: Shutterstock®

Príčinu hľadajte aj v trení!

Možno ste si práve povedali, že sa nebudete dotýkať svojich lakťov a kolien, aby nestmavli. Ale, môžeme vás ubezpečiť, že toto nie je príčina tohto problému. Keď na telo pôsobí veľká trecia sila, na pokožke sa vytvorí silná vonkajšia vrstva, ktorá zamedzuje riziku poškodenia citlivých vrstiev dermy. Teda, hlavne trenie z odevu iniciuje vonkajšiu vrstvu pokožky k ochrane spodnejších vrstiev.

Ako sme písali, pokožka v okolí lakťov kvôli tomuto bude tmavšia, výraznejšia a drsnejšia. Ak aj u vás je práve trenie príčinou vzniku tmavých škvŕn na lakťoch a kolenách, tak nezabudnite na základné pravidlo: HYDRATOVAŤ, HYDRATOVAŤ, HYDRATOVAŤ!

domáce odstránenie tmavých škvŕn

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com; shutterstock.com

Ako odstrániť tmavé škvrny na lakťoch a kolenách?

Ak pokožka nie je dostatočne vyživovaná, tak postupom času stmavne, vytvoria sa na nej šupinky a je drsná na dotyk. Tento fakt môžete pozorovať hlavne na lakťoch a kolenách. Avšak, nemusíte sa báť, nejde o žiadny nezvrátiteľný stav.

Existuje niekoľko spôsobov, pomocou ktorých sa môžete takýchto tmavých škvŕn zbaviť:

  • mlieko a jedlá sóda – možno ste už o takejto kombinácii počuli v súvislosti s domácou pedikúrou. Avšak, jedlá sóda je účinná aj pri odstraňovaní tmavej škvrny  na lakťoch a kolenách, a to tak, že pokožku vyživuje a dodáva jej mäkkosť. Jediné, čo musíte urobiť, je zmiešať lyžicu jedlej sódy s mliekom. Mlieko však pridávajte postupne, aby ste si nevytvorili úplnú kašu, ale skôr peelingovú pastu. Tú krúživými pohybmi naneste na problematické miesta.
  • citrón a med – citrón má prirodzené bieliace účinky a zároveň aj exfoliačné vlastnosti. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, ktorý pomáha odstrániť odumreté bunky a rozjasniť pokožku. Med má zase zvlhčujúce účinky. V tomto prípade stačí, ak zmiešate lyžicu medu so šťavou z jedného citróna. Takto vytvorenú masku naneste na lakte a kolená a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Následne opláchnite vlažnou vodou.
  • cukor a olivový olej -  ak chcete zjemniť tón pokožky, pomôže vám v tom aj kryštálový cukor, ktorý pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a zároveň pokožku zjemňuje. Olivový olej zase pokožku hydratuje, preto je to skvelé duo, na odstránenie tmavých škvŕn na lakťoch a kolenách. Jednoducho zmiešate rovnaké diely oleja a cukru, vytvorte si zmes a tou si krúživými pohybmi potierajte pokožku. Približne po 5 minútach opláchnite vodou a užívajte si jemnú pokožku.  

Zaujme ťa: Kombucha: Liečivý zázrak alebo len marketingový ťah?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 28.05.18 13:00

SK
karma
114.00

práve riešim na sebe tento problém, pomáha mi mastička s propolisom

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 28.05.18 17:20

HZŠ
karma
102.00

Našťastie ma zatiaľ tento problém obchádza.

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 11.06.18 20:03

JU
karma
103.00

dobré rady a hlavne ľahko zrealizovatelné..

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 13:50

AS
karma
108.00

a hlavne finančne nenáročné

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 29.06.18 12:12

karma
110.00

o citróne viem, ale o jedlej sóde som ešte nepočula..vďaka.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 13:50

AS
karma
108.00

mne pomohol jeden krém s éterickými olejčekmi. Nabudúce vyskúšam niektorý z týchto rád

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 12.11.18 14:12

AS
karma
108.00

mne veľmi pomáha krém od jednej nemenovanej firmy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní