Jarné slnko – príjemné, ale aj zradné: Nepodceňuj jeho silu!

Jarné slnko – príjemné, ale aj zradné: Nepodceňuj jeho silu!

Jarné slnko nás tento rok obšťastňuje takmer deň čo deň, a to rozhodne nie je sťažnosť! Veď sme sa ho nevedeli dočkať, a tak je len pochopiteľné, že keď už je tu, nevieme sa ho nabažiť. Ale každá minca má dve strany a ani slniečko nie je výnimkou. Nielen na letné, ale aj na to jarné slnko si treba dávať veľký pozor, pretože má naozaj svoju silu, a túto jar akosi zvlášť.

Slnko je dobrý sluha, ale zlý pán

Ak ste si aj doposiaľ mysleli, že jarné lúče vám nemôžu nijako uškodiť, musíme vás vyviesť z omylu. Po zime je naša pokožka, pochopiteľne, suchšia, ako bežne, čo znamená, že je oveľa citlivejšia na slnko a podráždenie. Viac, než slnečné lúče, teda potrebuje dostatočnú hydratáciu. Nezabúdajte preto na hydratačné krémy, tak na telo, ako aj tvár, ideálne je aplikovať ich aj dvakrát denne. Popritom však nezanedbávajte ani dostatočný pitný režim (čistá voda je ideálnou voľbou), prípadne príjem betakaroténu (v rozumnom množstve).

Zaujme ťa: Waikiki: Inšpiruj sa slovenskou tanečnicou a dopraj si trochu exotiky

ochrana pred jarným slnkom

Zdroj: Shutterstock®

V žiadnom prípade nezabúdajte používať krémy s ochranným faktorom ani teraz, v jarnom období, zvlášť preto, že tohtoročná jar je skutočne mimoriadne netradičná. Ak ste sa preto rozhodli chytiť prvý bronz už na jar, chráňte sa rovnako ako v lete! Veľa, samozrejme, záleží od toho, aký ste fototyp, ale ak viete, že patríte do skupiny 1 alebo 2 (ľudia s bledou pokožkou, pehami, svetlými vlasmi aj očami), buďte extrémne opatrní.

Používajte krémy s ochranným faktorom minimálne 30. Ľudia s tmavšou pokožkou by mali začínať na OF 15.

jarné opaľovanie

Zdroj: Shutterstock®

Zvlášť s pribúdajúcim vekom sa pokožka stáva citlivejšou na UV žiarenie, a to je fakt, ktorý sa neoplatí podceňovať. Už päťnásťminútový pobyt na jarnom slnku vám dokáže výrazne uškodiť, ak sa nechránite. Pamätajte aj na to, že opaľovací krém začne pôsobiť približne po 15 minútach od aplikácie, takže sa natrite dostatočne skoro predtým, než vyjdete na slniečko.

Zároveň si dajte záležať na výbere kvalitného opaľovacieho krému. Ak ste si nie isté, ktorý je naozaj kvalitný a účinný, zakúpte si ho v lekárni, kde vám poradia, ktorý krém je vhodný práve pre váš fototyp.

Neprehliadni: Alzheimerova choroba: Toto všetko ťa pred ňou môže ochrániť!

môžem sa opáliť aj na jar

Zdroj: Shutterstock®

Pár dobrých rád na záver:

  • Ak užívate antibiotiká, starostlivo sa chráňte pred slnkom, aj tým jarným! V preklade: vystavujte sa mu čo najmenej.
  • Neabsolvujte v slnečnom období žiadne laserové zákroky na tvári a na tele!
  • Neignorujte opaľovacie krémy kvôli predsudku, že vás po nich neopáli – naopak, opáli, ale zároveň bude vaša pokožka ochránená pred negatívnymi vplyvmi slnečného žiarenia.

Ale aby sme zo slnka nerobili akýsi strašiak, spomeňme na úplný záver jeho pozitíva: zvyšuje hladinu endorfínov, dodáva pokožke vitamín D, pôsobí proti depresii, urýchľuje hojenie rán a pomáha pri tvorbe bielych aj červených krviniek. Tak teda, usmejte sa na jarné slnko s dostatočnou ochranou pokožky, aby sa mohlo usmiať aj ono na vás! :-)

- Anketa

CHRÁNITE SA PRED SLNKOM AJ NA JAR?

Odpovedalo 6 ľudí  

Áno, dokonca aj v zime
17%
Nie, ale asi sa začnem
33%
Nie, nepovažujem to za potrebné
50%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní