Kolagénové doplnky: Čo o nich musíš vedieť, kým ich užiješ?

Kolagénové doplnky: Čo o nich musíš vedieť, kým ich užiješ?

Nech zdvihne ruku ten, kto ešte nikdy nepočul o zázračnom kolagéne! Bohatá, dokonca najbohatšia aminokyselina v ľudskom tele, ktorá zabezpečuje silné a zdravé svalstvo, kosti, kĺby, pokožku,... Kolagén pôsobí naozaj ako zásah do čierneho a zároveň ako celkom jasná voľba, ktorú mnohí bez rozmýšľania zaradili do svojho každodenného života. Kolagénové doplnky sú nepochybne veľmi populárne a my vám povieme, čo o nich musíte vedieť predtým, než ich začnete užívať aj vy.

Drží nás pokope ​

Dalo by sa povedať, že kolagén je vlastne akýmsi pomyselným lepidlom v ľudskom tele. Dokonca aj grécke slovo "kólla", z ktorého sa názov kolagén vyvinul, znamená v preklade lepidlo. Prečo teda tvrdíme, že je pomyselným lepidlom? Kolagén sa stará o to, aby všetky stavebné kocky svalov, kostí, šliach a väzov držali pekne pokope ako celok a teda fungovali správne. Existuje viac, ako 15 druhov kolagénu, pričom máme v tele kolagén typu I a to až 90 percent.

Pozri aj: Tajomstvo krásy: Krehké a lámavé nechty zachrániš vďaka tomuto!

formy kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Väčšinou je zo zvierat ​

Všetci vegetariáni a vegáni, majte sa na pozore! Kolagénové doplnky, ktoré väčšinou prijímame vo forme prášku, sú zväčša získavané zo zvierat, napríklad z ich kože, kostí alebo rybích šupín. Pre niekoho nepríjemné zistenie, avšak len málokto si uvedomuje, že práve takýto výťažok je pre ľudský organizmus najprospešnejší. Práve rybací kolagén je najviac podobný tomu ľudskému, čím je pre náš organizmus ideálny. Samozrejme, nemáte sa čoho obávať. Z prášku nie je cítiť žiadny zápach ani príchuť.

V tomto prípade hovoríme vo veľkej väčšine o hydrolyzovanom kolagéne, ktorý je vo forme rýchlejšie vstrebateľnej pre ľudské telo. Hydrolyzovaný kolagén má rovnakú štruktúru trojitej špirály ako kolagén v ľudskom tele, vďaka čomu dochádza k jeho efektívnemu vstrebávaniu. Telo s ním zaobchádza rovnako ako by si ho vyrobilo samo. Ide o najpopulárnejší a najviac využívaný kolagén typu I. Tento typ kolagénu je najrozšírenejším kolagénom v ľudských tkanivách, vyskytuje sa predovšetkým v koži a v kostiach. Okrem tohto typu kolagénu sa v našom tele nachádzajú ďalšie typy: kolagén typu II je v hojnom počte zastúpený v chrupavkových tkanivách a kolagén III. typu možno nájsť hlavne v mladých tkanivách, pretože so starnutím organizmu dochádza k jeho strácaniu. 

kolagén proti bolesti kĺbov

Zdroj: Shutterstock®

Ako pôsobí na zdravie? ​

Kolagénové doplnky, ako ukázali mnohé výskumy, majú blahodarné účinky na organizmus človeka. Najrozšírenejší je výskum, ktorý sa zameral na vplyv kolagénu na zdravie kĺbov, s ktorými majú problém milióny ľudí na svete. Kolagén zrejme podľa nich redukuje zápal a tým prispieva k zníženiu bolestí. Kolagén sa stal zosobnením krásy pre ženy, pretože štúdie preukázali, že prispieva k prinavráteniu stratenej elasticity pleti. Podobne ako napomáha ku krajšej textúre pleti, napomáha aj k zväčšovaniu objemu svalovej hmoty a to v kombinácii s cvičením.

Odporúčame: Komplexná výživa tela po lete: Na toto nikdy nezabúdaj!

Formy kolagénu ​

Kolagénové doplnky môžete nájsť v špecializovaných obchodoch vo forme prášku alebo kapsúl. Prášok sa môže pridávať do bežných nápojov a jedál a tabletky by ste mali užívať podľa popisu na obale. Ak chcete z kolagénu vyťažiť maximum, je ideálne siahnuť po práškovej forme Inca Collagenu, pretože na to, aby sa kolagén dobre vstrebal, je najlepšie ho vypiť. Takto sa kolagén vstrebáva cez steny tenkého čreva a cez krvné riečište v žalúdku. Bio-Aktívny (živý) kolagén disponuje unikátnou vlastnosťou vďaka jeho schopnosti vstrebávania sa do organizmu. V tomto prípade je teda úplne jedno, či ste sa rozhodli užívať kolagén pre zdravie, krásu alebo kvôli športu. Organizmus dokáže kolagén distribuovať tam, kam to je v danej chvíli najvhodnejšie, kde ho telo práve potrebuje najviac. „Výhodou užívania kolagénu je, okrem prevencie, aj to, že sa dokáže dostať aj do najmenšieho medzibunkového priestoru v kĺboch a chrupavkách, kde často nedokáže pomôcť ani injekcia", uvádza ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Dobrou správou však je, že kolagén sa dá získavať aj z prírodných zdrojov. Pridajte do svojho jedálnička vývar z kostí, divokého lososa, vajcia, citrusy, zelené listy, čučoriedky, avokádo či chia semienka.

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

3 roky na trhu potvrdzujú jeho unikátnosť

„Kolagén je potrebné konzumovať v akejkoľvek vekovej kategórii. Samozrejme, medzi 40. až 60. rokom  je taká riziková kategória. Kolagén sa nám prejavuje v krásnej tvári. Ale aby ste si takú krásnu tvár zachovali a nedošlo k rýchlej degradácii kolagénu, čo sa prejavuje zhoršenou kvalitou kože, nechtov, vlasov, ale i zhoršenou kvalitou nervovo-svalového tkaniva. Kolagén je potrebný v každom veku“, dodáva ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Zároveň uvádza, že kolagén musí byť „živý“ na to, aby sa dobre vstrebával a účinkoval v našom tele. A takýto živý kolagén je dostupný len vo forme jednozložkového prášku, ktorý sa jednoducho rozpustí vo vode a vypije. 

Pri pravidelnom užívaní Inca Collagenu dokáže byť kolagén nápomocný pri vyhladení drobných vrások, zvýšení elasticity pokožky, zosvetlení pigmentových škvŕn, minimalizácii rozšírených pórov, pri popraskaných žilkách a začervenanej pokožke, hydratácii suchej pokožky, ale tiež pri zlepšení kvality kĺbov, vlasov i nechtov. Dôležité však je, aby ste ho telu dodali v správnej forme, vo forme hydrolyzovaného Bio-Aktívneho prášku, ktorý už 3 roky na našom trhu dokazuje svoju unikátnosť, jedinečnosť a potrebu.

Máte už svoj Inca Collagen? Ak nie, tak teraz si ho môžete kúpiť na incacollagen.sk s možnosťou dopravy zadarmo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Anton Marek 01.10.18 14:30

karma
127.00

Teším sa, že aj tento článok potvrdil prospešnosť kolagénu, nedávno som si ho totiž objednal, síce od inej značky ako sa spomína v článku, ale snáď dobrej.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 09.11.18 22:35

ZS
karma
100.00

uzivam kolagenove doplnky cca 2 tyzdne, k vysledku sa este neviem vyjadrit ale dufam ze pomahaju

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 09:38

ZS
karma
100.00

takze zatial za seba hovorim, presiel uz vyse mesiac- plet je hladsia na dotyk... na pohlad neviem pripadam si rovnaka ale sem tam pocuvam od ostatnych ze mam nejaku krajsiu plet... takze zatial pohoda :) aj ked nejake dramaticke odstranenie celulititdy alebo vrasok sa nekonalo

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 09:39

ZS
karma
100.00

este dodam, berie ho aj kolegyna a ta povedala ze ma silnejsie dasna uz jej nekrvacaju a plet po sprche nepotrebuje telove mlieko a nie je taka vysusena ako predtym

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.04.19 21:09

JK
karma
100.00

Užívam kolagenové dolnky a som rada že aj v článku sa potvrdil jeho účinok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní