Mliečna pochúťka ako liek: Tvaroh a jeho účinok na zdravie a krásu

Mliečna pochúťka ako liek: Tvaroh a jeho účinok na zdravie a krásu

Jemný, hrudkovitý, nízkotučný, plnotučný,... kto by ho nemal rád? Často po ňom siahajú športovci či kulturisti a čo ste možno nevedeli, vytrávi vám, v porovnaní napríklad s mäsom, pomaly, ale mimoriadne ľahko. To znamená, že vás zasýti na dlhú dobu, ale váš žalúdok nijako nezaťaží. Obsahuje len minimum kalórií a pokiaľ ide o jeho využitie v domácnosti, poslúži vám nielen v kuchyni (naslano, nasladko, k zemiakom aj do koláčov), ale nápomocný vám bude aj v kúpeľni, v podobe skrášľujúcich zábalov na pleť.

Tvaroh a jeho účinok na zdravie a krásu – to je to, na čo sa dnes pozrieme detailnejšie. Nenechajte si to ujsť!

Čo obsahuje a ako nám prospieva?

Tvaroh je bohatý na vápnik (ten naozaj vo vysokom množstve), draslík, horčík, mangán, zinok, meď, železo, cholín a selén, ale aj na vitamíny A, B (B6, B12), C, D a E. V tvarohu sa nachádzajú aj omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny. Pomôže vám pri redukcii hmotnosti, pomáha budovať svalovú hmotu, znižuje hladinu cholesterolu aj vysoké pH v žalúdku, chráni mozgové bunky a v neposlednom rade posilňuje kosti aj zuby. Pravidelnou konzumáciou tvarohu, vďaka jeho obsahu vzácneho vitamínu B12, sa zbavíte aj napätia a úzkosti. Dokáže zlepšiť kvalitu nechtov, vlasov aj pokožky.

Zaujme ťa: Môžu mobily spôsobiť rakovinu? Zisti, čo na to vedci!

ako schudnúť s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť v kuchyni?

Vynikajúci je tak v zákuskoch, koláčoch, krémových dezertoch, ako aj v šalátoch, nátierkach a jedlách od výmyslu sveta. Hoci dostupný je dnes aj v mnohých príchutiach, napríklad vanilkový, škoricový či kokosový, predsa len čistý biely tvaroh je pre vaše zdravie tá najlepšia voľba. Výborný je tiež v kombinácii s orechmi a hrozienkami, ako aj s akoukoľvek čerstvou zeleninou či ovocím.

RECEPTY PRE KRÁSU

Tvarohový zábal na každý typ pleti

Budete potrebovať: 1 PL tvarohu, žĺtok, 1 ČL pšeničných vločiek, 1 ČL smotany, ½ ČL medu, ½ ČL citrónovej šťavy

Všetko dokopy starostlivo premiešajte, naneste na pleť a po dvadsiatich minútach opláchnite vlažnou vodou.

Tvarohový zábal na vráskavú a unavenú pleť

Budete potrebovať: 3 PL tvarohu, žĺtok, vyšľahaný bielok, 1 PL hroznového cukru, šťavu z ½ citróna alebo menšieho pomaranča

Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, naneste na tvár a po tridsiatich minútach umyte vlažnou vodou. Napokon tvár opláchnite ešte raz, ale tentokrát prúdom studenej vody.

pleťová maska s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

RECEPTY PRE ZDRAVIE

Tvaroh s kalerábom

Nezľaknite sa tejto netradičnej kombinácie, práve naopak, rozhodne to vyskúšajte – nielenže sa chuť tvarohu vynikajúco dopĺňa s chuťou kalerábu, ešte aj spravíte veľa pre svoje zdravie. Ak si tvaroh s kalerábom doprajete na raňajky alebo večeru každý deň, po dobu jedného týždňa, výrazne sa zlepší váš metabolizmus. Ide zároveň o ideálne jedlo pri liečbe nádorových ochorení.

Budete potrebovať: 100 g nízkotučného tvarohu, 2 kaleráby, 1 PL citrónovej šťavy, bylinkovú soľ

Kaleráb umyte, ošúpte, odstráňte drevité časti a dužinu nahrubo postrúhajte. Tvaroh vymiešajte s citrónovou šťavou a bylinkovou soľou (podľa chuti) a dôkladne premiešajte s nastrúhaným kalerábom.

Neprehliadni: Ignorovať prejavy syfilisu sa nevypláca: Môže sa to skončiť zle

tvaroh s ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Tvaroh s černicami

Keď dostanete najbližšie chuť na niečo sladké a zdravé, vyskúšajte si pripraviť tvaroh s černicami. Ide o vynikajúcu kombináciu chutí, po ktorej sa budete doslova zalizovať.

Budete potrebovať: 250 g nízkotučného tvarohu, 400 g černíc, ½ hrnčeka smotany na šľahanie, 1 PL medu

Černice umyte, šľahačku vyšľahajte a spolu s medom jemne vmiešajte do tvarohu. Napokon pridajte černice a túto zmes naservírujte do pohárikov. Ak práve nie je sezóna černíc, pokojne ich nahraďte ananásom, banánom alebo broskyňami. Odporúčame dopriať si tvaroh s ovocím na večeru, pretože o tvarohu je známe, že navodzuje a podporuje dobrý spánok.

- Anketa

AKO ČASTO JEDÁVATE TVAROH?

Odpovedalo 529 ľudí  

Minimálne 3x do týždňa na rôzne spôsoby
71%
Maximálne raz do týždňa
4%
Len občas, ale napravím to
24%
Nejem ho vôbec
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Mária Maxianová 06.10.18 09:52

MM
karma
100.00

máme radi tvaroh, veľmi často kupujeme a konzumujeme v rôznych variantoch

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 06.10.18 21:04

karma
132.00

Kedysi som tvaroh úplne zbožňovala a bol na mojom minimálne týždennom jedálničku. Ibaže v poslednom čase mi akosi mliečne produkty nerobia na žalúdok veľmi dobre. Pokúsim sa to ale napraviť, lebo ako čítam, vidím...že je chyba, že som ho úplne vylúčila zo stravy! Ďakujem za článok a tip!

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 06.10.18 21:04

karma
132.00

Kedysi som tvaroh úplne zbožňovala a bol na mojom minimálne týždennom jedálničku. Ibaže v poslednom čase mi akosi mliečne produkty nerobia na žalúdok veľmi dobre. Pokúsim sa to ale napraviť, lebo ako čítam, vidím...že je chyba, že som ho úplne vylúčila zo stravy! Ďakujem za článok a tip!

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 06.10.18 22:36

JK
karma
100.00

Všetko tvarohové máme radi kupujem ho často

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 07.10.18 16:17

MC
karma
109.00

zaujal ma tvaroh s černicami.

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 08.10.18 12:36

TK
karma
105.00

mám tvaroh rád dokonca bolo obdobie keď som ho iba tak samotný jedával denne no nijaké zázraky to nerobí

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 08.10.18 17:36

JD
karma
108.00

tvaroh si dam radsej na tanier ako na tvar, ale mozno niekedy vyskusam, predsa len prirodne masky su tie naj. inak tvaroh mam najradsej v jahodovzch gulkach alebo len s rezancami a cukrom.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 08.10.18 19:47

KK
karma
105.00

tvaroh máme radi, robievam rozličné tvarohové koláče a zákusky

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 09.10.18 19:10

MR
karma
109.00

používam ho prevažne do koláčov a palaciniek, viem že niekto aj na slano..

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.10.18 06:34

AS
karma
108.00

priznám sa -už som dávno nejedla tvaroh. OD dnes to napravím!

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 12.10.18 19:17

karma
100.00

tvaroh často používam hlavne na pečenie. Tiež pripravujem rôzne nátierky, je to zdravá potravina.

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 15.10.18 07:45

ZP
karma
100.00

Tvaroh mám rada v akomkoľvek jedle, sladkom alebo slanom. Masku som zatiaľ neskúšala a asi zostanem pri tej priamej konzumácii. Naposledy som mala tvaroh v palacinkách práve včera :).

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 11.11.18 22:51

ZS
karma
100.00

zboznujem tvaroh s bananom :)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní