Poradíme ti, ako spoznať prírodnú kozmetiku. Čo je jej základom?

Poradíme ti, ako spoznať prírodnú kozmetiku. Čo je jej základom?
  • 30.06.2018
  • Simona Kostková

Položili ste si niekedy otázku – a je ten krém naozaj prírodný alebo má iba označenie „prírodný“ a je pritom vyrábaný z chemických látok? Pokiaľ nie, my sme sa pýtali za vás a zistili sme, že tak ako nie všetko bio je naozaj bio, tak ani prírodné neznamená vždy prírodné!

Často je problém práve na našej strane, ako zákazníka, že ani nevieme, čo máme očakávať od prírodnej kozmetiky. Má byť vyrábaná z prírodných materiálov alebo má byť postup výroby prírodný, alebo obe veci dokopy? Zbystrite zrak, prinášame vám náhľad do sveta prírodnej kozmetiky, ako ste ju možno ešte nevideli. Ako rozpoznať prírodnú kozmetiku - presne toto vám poradíme v našom prírodnom článku.

BIO alebo neBIO?

Priznajme si, často nám pri výbere ovocia či zeleniny stačí, že predavač na trhu povie – je to bio. Rovnako nás niekedy presvedčí aj nápis v obchode – BIO paradajky. A inak to nie je ani pri výbere kozmetiky. Neexistujú zatiaľ žiadne zákony ani iné opatrenia, aby to, čo je označované za prírodné, bolo naozaj 100 %-ne prírodné. Znie to možno neuveriteľne, ale toto je dôvod, pre ktorý mnoho firiem klamlivo informuje o pôvode svojich produktov.

Predísť tomu môžeme celkom jednoducho, a to tak, že začneme čítať informácie na zadnej strane produktu. Samozrejme, pokiaľ nepatríte medzi ľudí, ktorí dôsledne dbajú na to, aby všetko, čo kupujú bolo naozaj prírodné, ale ste bežný človek, ktorý sa až tak do tohto nerozumie a chce pre seba robiť aspoň niečo, tak čítajte ďalej.

Zaujme ťa: Chceš byť navždy mladá a krásna? Vyskúšaj tento antioxidant!

bio produkty

Zdroj: Shutterstock®

Čo si všímať na zadnej strane?

Väčšina výrobcov, ktorí vyrábajú prírodnú kozmetiku, sa snažia vyrábať ku každému produktu certifikát. Ten vám síce nezaručí to, že kozmetika je naozaj prírodná, ale zaručuje kvalitu, nulovú toxicitu a šetrnosť k zdraviu. Ďalším dôležitým ukazovateľom je aj podrobný popis zloženia výrobku v latinskom aj anglickom jazyku. Toto je mimoriadne dôležité! Prvých päť zložiek predstavuje základ produktu a sú vždy zoradené podľa množstva, v akom sú vo výrobku obsiahnuté. Práve medzi týmito zložkami si viete veľmi ľahko zistiť, či tvoria väčšinu vášho superprírodného krému prírodné látky alebo nie.

Avšak, neskončite iba pri týchto úvodných zložkách, rovnako dôležitý je aj koniec zloženia. Na záver sú totiž uvedené pomocné látky, sú to väčšinou konzervanty, stabilizátory a regulátory. Poslednou dôležitou zložkou, ktorá rozhodne o tom, či je prípravok prírodný alebo nie, je voda. Mala alebo nemala by byť v kozmetike? Prekvapí vás to, ale najnovšie sa používa kozmetika výhradne bez vody.

z čoho sa vyrába krém

Zdroj: Shutterstock®

Vodu? Nie, ďakujem!

Voda ako taká je pre naše telo niečo ako materské mlieko a je preto nepochopiteľné, prečo by sme sa jej mali v kozmetike vyhýbať. Bohužiaľ, kozmetika s vodou prináša do nášho života dve nepríjemnosti, o ktorých ste určite nevedeli. Voda je výborným lákadlom pre mikroorganizmy a podporuje ich rast, čo je pre nás nežiadúce. A práve kvôli tomuto prvému bodu je niekedy ťažké nájsť medzi prírodnými výrobkami naozaj prírodné. Voda sa totiž nahrádza chemickými látkami a konzervantmi.

Druhou zásadnou nevýhodou „vodnej“ kozmetiky je, že voda zvonku vysušuje. Toto ste určite aj sami na sebe odpozorovali, hlavne pri umývaní tváre, keď vaša pokožka nezostala vláčna, ale vysušená. A to aj napriek tomu, že voda pomáha zlepšiť kondíciu pleti, avšak to platí pri vnútornom použití. Preto sa radšej vyhnite prípravkom s obsahom vody a vychutnajte si ju v pohári, ktorý vašu pleť dokonale hydratuje.

prírodný krém na tvár

Zdroj: Shutterstock®

Prírodná kozmetika vydrží necelý rok

Prírodná kozmetika má bežnú trvanlivosť iba necelých šesť mesiacov, avšak posledné mesiace sa jej životnosť zvyšuje fermentáciou. O čo ide? Rastlinné výťažky sa nechajú kvasiť - fermentovať niektorými typmi kvasiniek, ako je napríklad laktobacil. To má nesmierne pozitívne účinky na výsledný produkt. Jednak sa vám krém dostane aj do hlbších vrstiev pokožky, pretože kvasinky dokážu zmenšiť molekuly a tie tak ľahšie preniknú pokožkou. Ešte významnejšie je zabránenie vzniku alergických reakcií, pretože práve rastliny sú tie, na ktoré má väčšina ľudí alergie.

A poslednou dôležitou výhodou fermentovanej kozmetiky je, že kvasinky nahradia chemické konzervanty a krém či pleťová voda vám vydržia skoro osem mesiacov. Takže ak prírodná kozmetika, tak bez obsahu vody a s fermentáciou!  

Zaujme ťa: Včelí vosk: Prírodný zázrak, ktorý pomôže s akýmkoľvek problémom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Zuzana Szocsova 05.12.18 22:38

ZS
karma
100.00

poctivo citam zlozenie, bez toho krem ani nekupim... ked sa mi zlozenie paci beriem ked nie neberiem...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní