Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi

Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi
  • 05.05.2017
  • Lea Drobná

Ženy, ktoré majú mastný typ pleti, majú problém vybrať si tie správne prípravky na pleť. Mejkap sa na mastnej pleti neudrží tak dlho a pekne ako na normálnej. Ale nemusí to tak byť. Skúste sa na pár dní riadiť našimi radami a rozdiel pocítite a uvidíte samy. V prvom rade majte pleť pred líčením vždy dobre vyčistenú a hydratovanú. 

Áno, aj mastná pleť potrebuje krém a hĺbkovú hydratáciu. Mnohé ženy s mastným typom pleti svoju pleť dostatočne nehydratujú, iba nepretržite "odmasťujú", čo má za následok ešte väčšiu produkciu mazu. (Pokožka si totiž myslí, že si prirodzenú ochranu - maz - musí dotvárať, a tak si ho pri každom našom zmatnení vyrába ešte viac). 

Tip: Používajte gélové hydratačné emulzie alebo krémy, kde je minimum alebo žiaden olej. Gél sa vám do pokožky vstrebe rýchlo a nebudete mať pocit zbytočného premastenia.

Odporúčame prečítať: Šokujúce! Ženy s väčším poprsím sú inteligentnejšie

Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi

Zdroj: Shutterstock®

Podkladová báza vs. make-up

1. Používajte podkladové bázy, ktoré pleť zmatňujú. Mnohí profesionálni vizážisti si bez neho nevedia predstaviť líčiť. Podľa iných je to zbytočne ďalšia vrstva prípravku na pleti. 

Tip: Použite buď IBA zmatňujúcu podkladovú bázu, alebo IBA zmatňujúci mejkap. Použitie zmatňujúcej podkladovej bázy spolu so zmatňujúcim mejkapom môže viesť k tomu, že budete mať pocit dehydrovanej pleti a z dlhodobého hľadiska si zarobíte na tvorbu ďalšieho zbytočného lesku. 

2. Ako spomíname v bode vyššie, ak ste už použili zmatňujúcu podkladovú bázu, mejkap si vyberajte na normálnu alebo zmiešanú pleť. Podľa miery premastenia. Ak ste podkladovú bázu alebo inak "primer" nepoužili, vyberajte si "oil-free" mejkap, ktorý vašu pleť pekne zmatní na pár hodín.

Tip: Namiesto krémových a tekutých mejkapov použite minerálny púdrový mejkap. Mnohé ženy s mastným typom pleti majú okrem nadmerného premastenia aj akné alebo iné nedokonalosti. Vyhnite sa tuhým mejkapom, ktoré síce krásne prekryjú každú vyrážku, no pleť si týmto mejkapom "udusíte" a o to neskôr sa zbavíte problémov s ňou.

Odporúčame prečítať: Žlčníkové ťažkosti sú nepríjemné: Predchádzajte im!

Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi

Zdroj: Shutterstock®

Pleťový púder a farba na líčka

3. S púdrom to nepreháňajte, dávajte si tiež pozor na to, čo je fixačný púder a minerálny púdrový mejkap. Je v tom veľký rozdiel. Minerálny púdrový mejkap je totiž druh mejkapu, pod ktorý už tekutý alebo krémový mejkap nenanášame. Fixačný púder zmatní krémový, tekutý alebo tuhý krycí krém.

Tip: Aj keď máte pleť mastnú, neznamená to, že sa musíte denne púdrovať každú hodinu. Majte pri sebe zmatňujúce obrúsky, sú nielen účinné, ale často aj efektne balené. Ak ich neviete pozháňať, stačí aj obyčajný toalentý papier. Splní rovnaký účel, ale už nie je tak efektne balený.

4. Farba na líčka musí byť matná, zabudnite na perleťové a tiež krémové farby. Zbytočne by ste nimi pútali pozornosť na lesklé časti tváre a otvorené póry. Lesklé bronzové lícenky si môžu dovoliť šťastnejšie ženy s dokonalou jemnou pleťou bez viditeľných pórov a lesku.

Odporúčame prečítať: Čierna reďkovka je prírodný liek! S týmto vám pomôže

Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na odličovanie

5. Odlíčenie je tiež súčasťou dokonalého mejkapu. Aj v tomto prípade platí "ako si ustelieš, tak budeš spať" - teda smerom k mejkapu - " ako si pleť pripravíte, tak bude vyzerať vaše líčenie". V skratke, ak si pleť dokonale vyčistíte správnymi prípravkami, tak bude lepšie pripravená na ranné líčenie. 

Tip: Zabudnite na alpu a iné "ťažko-alkoholové" vodičky. Pleťová voda pre mastný typ pleti môže síce obsahovať minimum alkoholu, ale to minimum znamená max 3-6 %. Inak sa lesku tak skoro nezbavíte.

Odporúčame: Tajomstvo krásy Halle Berry: Má 50 rokov, no vyzerá na 20!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Lucia Šeptáková 05.05.17 08:54

karma
108.00

To je presne môj prípad,podkladovu bazu nepouzivam,asi začnem.

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 05.05.17 10:01

KK
karma
90.00

mne niekedy odlíčenie trvá dlhšie ako samotné líčenie

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 05.05.17 11:33

JU
karma
103.00

podkladovú bázu pod mejkap si musím asi zaobstarať, tiež mám často problém s premastením pokožky..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.05.17 11:45

MM
karma
100.00

ajja som mala tento problem, vekom mám už iné

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 05.05.17 12:28

MF
karma
-1.00

som na tom podobne, aj keď make-up nepoužívam pravidelne, určite tieto rady využijem

  • 0
Odpovedať

Jitka Lehotská 05.05.17 12:39

JL
karma
-1.00

Skvelé rady pre ženy mladších i zrelších ročníkov, ktoré majú problémy s mastnou pleťou. Potešilo ma zistenie, že sa o pleť starám správne.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 05.05.17 12:48

SK
karma
86.00

ja mam prave opacny problem.... extrmne sucha plet.... ale rozhodne podkladovu bazu musim mat doma.... pouzivam ju pravidelnee

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 05.05.17 14:31

LG
karma
-1.00

dobré tipy, určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 05.05.17 17:05

PV
karma
113.00

Dobré rady.. No ja mám skôr suchú pleť ..!!

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 09.05.17 16:15

AK
karma
64.00

Tento článok odporučím mojej dcére, lebo presne ona má problém s mastnou pleťou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní