Škodlivé zložky, ktoré obsahujú produkty zamerané na starostlivosť o pleť

Škodlivé zložky, ktoré obsahujú produkty zamerané na starostlivosť o pleť

Každý deň na seba natierame množstvo produktov, ktoré majú spĺňať rôzne účinky. Balzam na popraskané pery, hydratačný krém pre našu pleť, očný krém, k tomu odličovanie micelárkou alebo iným odličovačom, hydratačný krém na ruky a telo. Určite je potrebné sa o pokožku a pleť starať dôkladne.

Avšak zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo na seba v skutočnosti dávate? Ak nepoužívate prírodnú kozmetiku, tak samú chémiu.

A pozerali ste niekedy na zloženie daného produktu? Ak nie, tak vám prinášame pohľad na zložky, ktoré sú v kozmetike využívané a produktom s ich obsahom by sme sa mali vyhýbať. 

Odporúčame tiež: Keď pomáha príroda: Ako urýchliť rast vlasov

Škodlivé zložky, ktoré obsahujú produkty zamerané na starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

1. Polyetylénglykol

Práve táto zložka sa používa v kozmetike zameranej na starostlivosť o pleť. Hlavne v produktoch určených pre mastnú a zmiešanú pleť, pretože dokáže pohltiť mastnotu. Častokrát je používaný aj v produktoch, ktoré sú určené na čistenie rúr, preto si určite dokážete predstaviť, aká to je agresívna zložka.

2. Benzoan sodný

Sám o sebe je celkom neškodný. Avšak zdravotné riziko vzniká vtedy, ak sa zmieša s vitamínom C. V prvom rade sa benzoan sodný používa ako konzervačný prostriedok a v spojení s už spomínaným vitamínom C tvorí karcinogénne zlúčeniny.

Odporúčame tiež: Byliny, ktoré sú obrovským pomocníkom pre ženy

Škodlivé zložky, ktoré obsahujú produkty zamerané na starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

3. Laurylsulfát sodný

Táto zložka sa používa najmä v čistiacich penách. Má veľké využitie, avšak u niektorých ľudí môže spôsobiť podráždenie a kožné problémy.

4. Ftaláty

Zložka, ktorá bola už v mnohých krajinách zakázaná. Využívala sa pri výrobe detských hračiek. Táto škodlivá zložka podporuje rakovinotvorné bunky, môže poškodiť pľúca a podobne. Aj napriek tomu sa používa v pleťových vodách a ďalších kozmetických prípravkoch.

5. Hydrochinón

Zosvetľujete si pokožku? Ak áno, tak toto je zložka, ktorá k tomu prispieva. No napríklad vo Veľkej Británii je zakázané túto zložku používať, pretože je veľmi toxická a tiež podporuje rakovinotvorné bunky. Aj napriek tomuto faktu je v niektorých krajinách stále využívaná. 

Odporúčame tiež: Pozor, aby ste nevyhoreli: burnout syndróm útočí

Škodlivé zložky, ktoré obsahujú produkty zamerané na starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

6. Triclosan

Bežne sa vyskytuje v antibakteriálnych mydlách a ručnej dezinfekcii. Preto ak budete nabudúce hľadať antibakteriálne prípravky, siahnite radšej po prírodných produktoch alebo ingredienciách.

7. Coal Tar

Tento sa používa v produktoch, ktoré sú určené pre suchú pleť, ale je tiež používaný aj ako farbivo v niektorých kozmetických prípravkoch. Štúdie dokázali, že je karcinogénny, a preto je v Európe jeho použitie zakázané. No inde vo svete sa stále využíva. A ako to býva zvykom, tak väčšina produktov pochádza práve zo zahraničia. 

Odporúčame tiež: Nemáte čas na cvičenie? Toto je pre vás!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 19.11.16 22:25

LK
karma
100.00

Super, zas som sa dozvedela nieco nove :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.12.16 19:53

SK
karma
114.00

jojoj, nič moc

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní