Tajomstvo krásy: Ako sa vyhnúť spáleniu pokožky a udržať jej mladosť?

Tajomstvo krásy: Ako sa vyhnúť spáleniu pokožky a udržať jej mladosť?

Vídavame celebrity alebo instagramových influencerov, ktorí si ho pridávajú do mlieka, do smoothie, ovsenej kaše či iných nápojov a čudujeme sa, prečo to vlastne robia. Je to naozaj zázračný prášok, ktorý pridáva iskru ich pleti alebo len marketingový ťah?

Tentokrát sme sa pozreli na kolagénový prášok, ktorý sľubuje všetko – od žiarivej pleti, cez pevnejšiu pokožku, až po menej vrások. Ale, prečo práve kolagén? Odpoveď sa priam núka sama, keďže je to najhonosnejšia bielkovina v našom tele a hlavný stavebný prvok našej pokožky. Avšak, skutočne robí niečo viditeľné a prospešné pre našu pokožku? Prezradíme vám tiež, ako sa opaľovať, aby ste na slnku nezhoreli.

Pozri aj: Tajomstvo krásy: Krehké a lámavé nechty zachrániš vďaka tomuto!

prvé vrásky

Zdroj: Shutterstock®

Problém nastáva po 25. roku života

Vraví sa, že kolagén omladzuje pokožku zvnútra von a udržiava ju tak mladšiu, hydratovanejšiu a žiarivejšiu. A viete čo? Je to skutočne tak! Kolagén je v podstate proteín, ktorý sa nachádza v spojivových tkanivách a zohráva dôležitú úlohu v procese hojenia kože. Ako uvádza pani doktorka Molčanová z dermatologickej kliniky Medoderm: „Z hľadiska estetickej dermatológie je kolagén dôležitý pre zachovanie pevnej a pružnej pokožky, zdravých nechtov a vlasov.“ 

Ak zoberieme do úvahy skutočnosť, že 75 % našej pokožky pozostáva z kolagénu, problém nastáva vtedy, keď začne dochádzať k jeho úbytku. Preto sa prvé vrásky a jemné línie začnú prejavovať hlavne od 25. roku života, kedy v priemere ročne stratíme 1,5 % kolagénu.

Pani doktorka Molčanová ďalej uvádza, že okrem pestrej stravy a doplnkov s obsahom kolagénu,  užívania vitamínov (A, C, B, E), zinku, medi a iných stopových prvkov, je v snahe o mladú pokožku dôležitý aj dostatočný príjem tekutín, ochrana pred slnečným žiarením, dostatok kvalitného spánku, minimalizácia stresu a kvalitná kozmetická starostlivosť. 

nástrahy slnečného žiarenia

Zdroj: Shutterstock®

Slnenie bez akýchkoľvek následkov

Existujú aj horšie veci, ako spálenie pokožky slnkom. Veď to predsa pominie v priebehu niekoľkých dní. Avšak, v skutočnosti takéto popáleniny pokožky môžu mať horšie následky, než si myslíme. Pri každom slnení sa totiž UVA a UVB žiarenie prechádza do hlbších vrstiev pokožky, v dôsledku čoho dochádza k poškodeniu buniek. A to už je dôvod, prečo by sme sa mali pred slnkom chrániť.

Keď ide o spálenie pokožky, môžeme tento následok spojiť s UVB lúčmi, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev pokožky, kde poškodzujú kožné bunky, a tie, ako reakciu na tento fakt, začnú produkovať pigment, ktorý my vnímame ako opálenie. UVA lúče síce nespôsobujú spálenie pokožky, ale prispievajú k tvorbe vrások a to tým, že poškodzujú fibroplasty, produkujúce kolagén. A pri nedostatku kolagénu sa pokožka stáva zraniteľnejšou, menej elastickou a vráskavou. Z tohto dôvodu by ste pri každom slnení sa mali myslieť nielen na slnečnú ochranu, ale aj na to, že kolagén by mal byť súčasťou vášho pitného režimu alebo prijímanej stravy.

Odporúčame: Zdravé a krásne vlasy len vďaka tomuto? Sem s tým!

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Pitný kolagén – budúcnosť vašej pokožky

Vedeli ste, že všetky negatívne faktory, ktoré spôsobuje nedostatok kolagénu v pokožke (vrásky, akné, čierne bodky, kožné problémy, vysúšanie pokožky,...), môžete jednoducho zvrátiť? A to vďaka zmene životného štýlu, stravou, kvalitnou starostlivosťou o pleť, ale aj inými (ne)chirurgickými prostriedkami.

Takýmto prostriedkom je pitný kolagén, ktorý je oproti tomu obsiahnutému v krémoch vo výhode, pretože v krémoch sa nachádzajú príliš veľké molekuly kolagénu, ktoré sa nedokážu dostať do hlbších vrstiev pokožky. Pitný, respektíve hydrolyzovaný kolagén sa vo vnútri organizmu rozkladá na peptidy, a tie sa distribuujú do celého organizmu. Preto dochádza k výžive pokožky zvnútra von.

Prečo práve bio-aktívny (hydrolyzovaný) kolagén?

Možno si poviete, že neexistuje žiadny dôkaz toho, že kolagén má skutočne blahodarný vplyv na pokožku. Avšak, v klinických štúdiách bolo preukázané, že hydrolyzovaný kolagén, ako je napríklad aj Inca Collagen, sa absorbuje do krvného riečiska, kde spúšťa prirodzenú produkciu kolagénu, kyseliny hyalurónovej a elastínu, ktoré sú základom mladšej, zdravšej a dokonalo vyzerajúcej pleti.

Prvé viditeľné výsledky už po 30 dňoch

Kolagén má jedinečné vlastnosti, ktoré sa nedajú vyvážiť zlatom. V prvom rade pokožku hydratuje, vďaka čomu nebudete mať pocit, že sa z vás v lete stávajú „sušienky“. Druhou vlastnosťou je zvyšovanie elasticity pokožky a nedá nám nespomenúť jeho účinky pri minimalizovaní vrások. Ale poďme si toto všetko previesť na čísla, s ktorými nás potešili štúdie.

Bio-aktívny kolagén je prospešný v každom smere. Po jeho vnútornom užívaní bolo preukázané:

  • 25 % zvýšenie hustoty kolagénu v pokožke
  • 30 % nárast hydratácie pokožky
  • 28 % zvýšenie elasticity pokožky

Nezabúdajte však, že kolagénové nápoje sú len doplnkovou starostlivosťou zdravej stravy a režimu starostlivosti o pleť!

Neprehliadni: Ako sa chrániť pred vznikom pigmentových škvŕn počas leta

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Inca Collagen slávi už neuveriteľné 3 roky na našom trhu a veľké množstvo spokojných užívateľov a užívateliek. Pri tejto príležitosti platí akcia - poštovné zadarmo pri zadaní kódu 333. A navyše, ku každej objednávke kolagénu okrem poštovného získate aj vitamín C zadarmo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Varhaníková 20.06.18 08:57

karma
110.00

Kolegén je naozaj dobré dopĺňať do tela z vnútra a to nielen pre krásu, ale aj pre naše kĺby a chrupavky. Niekde som aj čítala štúdiu, aký je lepší, či živočíšny, alebo z morských rýb, no už neviem, ktorý vyhral. Potrebný pre telo však je.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.06.18 07:22

MM
karma
100.00

kolagén je veľmi dôležitý a prospešný, ale toto je skôr reklama

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 21.06.18 07:23

HP
karma
107.00

Kolagén je užitočný, najmä v staršom veku.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 21.06.18 22:00

MD
karma
132.00

Ja som sa tiež dala presvedčiť na užívanie kolagénu...zatiaľ vidím, že mám pevnejšie nechty- aj to je úspech pri mojich krehotinkách :)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 26.06.18 21:27

MR
karma
114.00

bohužiaľ aj toto poznám, veru som sa spálila , to bolo kopec panthenolu a kyslej smotany na tele

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 23:13

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní