Vieš, čo škodí pleti? Tieto veci razom zabijú sny o krásnej pleti!

Vieš, čo škodí pleti? Tieto veci razom zabijú sny o krásnej pleti!

Každá žena sa o svoju pleť stará inak a každej vyhovuje niečo iné. Niektoré ženy nevenujú starostlivosti o pokožku toľko pozornosti, no i napriek tomu sa môžu pýšiť krásnou pleťou. Iné ženy môžu mať zase opačný problém, a teda aj napriek dostatočnej starostlivosti majú s pleťou starosti. Nuž, na pokožku vplýva množstvo rozličných faktorov, a to vonkajších i vnútorných. Je pritom vhodné ich poznať, pretože ich elimináciou je možné výrazne prispieť i k obnove pleti a jej kráse. A čo všetko môže našej pleti škodiť a zhoršovať jej stav? Spomenúť môžeme napríklad škodlivý vplyv nadmerného stresu aj nedostatku spánku. Mnohé ďalšie veci, ktoré našej pleti dozaista neprospievajú, nájdete v článku!

Nevhodná strava

Aby bola naša pleť zdravá a krásna, nestačí sa o ňu starať len zvonka, ale v prvom rade zvnútra. Vyvážená strava je základ. Nedostatok mnohých vitamínov aj minerálov má na stav pokožky nežiaduci vplyv. Zabijakom krásnej pleti je spravidla strava bohatá na mastné a smažené pokrmy a plná cukru či soli. Pleti však môžu výrazne škodiť konkrétne niektoré potraviny, čo je individuálne. U niekoho to môžu byť mliečne výrobky, u iných morské plody. Pleti škodí aj alkohol a cigarety.

Pozri aj: Prečo vymeniť šampón za ocot na vlasy? Skús a neoľutuješ!

hydratácia

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatočná hydratácia

So zdravou stravou ide ruka v ruke aj dostatočný pitný režim. Pravidelná hydratácia je pritom zásadná aj pre dobrý stav pokožky. Samozrejme, hovoríme o hydratácii zvonka i zvnútra. Prijímanie dostatočného množstva tekutín podporuje vyplavenie toxínov. Vďaka hydratácii bude navyše pleť pružná a žiarivá. Bez vody naopak pleť schne a vrásky sa môžu prehlbovať. Zvonka sa o pokožku postará kvalitný hydratačný krém. Dôležité je spomenúť, že hydratáciu potrebuje i mastná pleť.

Slabá ochrana pred slnečnými lúčmi

Našej pleti skutočne výrazne škodia slnečné lúče. Áno, v lete je opálená pokožka krásna, no na ochranu pred žiarením je nevyhnutné vždy používať vhodné ochranné prostriedky. Slnko totiž pokožku vysušuje, podporuje jej rýchlejšie starnutie a môže zapríčiniť tvorbu pigmentových škvŕn. Je potrebné mať poruke kvalitné krémy, ktoré poskytujú primeranú ochranu a blokujú prienik UVA a UVB lúčov. Prípravky s ochranným faktorom sa pritom nepoužívajú len v lete!

stres

Zdroj: Shutterstock®

Stres

Človek by povedal, že stres je bežnou súčasťou našich životov a nemá na nás nejaký zásadný vplyv. Opak je však pravdou. Nadmerný stres môže z dlhodobého hľadiska prispievať k rozvoju viacerých zdravotných problémov. Týkať sa môžu imunity, trávenia i pokožky. Nadmerný stres prispieva k rozvoju rôznych kožných problémov, a to vrátane tmavých kruhov pod očami, vyrážok či hlbších vrások. Stres je potrebné z našich životov eliminovať, ako sa len dá.

Nedostatok odpočinku

Na pleť má negatívny vplyv nielen nadmerný stres, ale aj nedostatok spánku. Počas kvalitného nočného odpočinku v celom organizme prebiehajú regeneračné procesy. Okrem iného dochádza aj k tvorbe nových buniek. Deficit spánku pritom môže z dlhodobého hľadiska viesť k rozvoju mnohých zdravotných komplikácií. Žiaľ, prebdené nočné hodiny cez týždeň už nikdy človek nedobehne počas víkendu. Takto to jednoducho nefunguje. Tou správnou cestou je dostatočne dlhý, kvalitný a pravidelný spánok. Ocení to aj vaša pleť.

Zaujme ťa: Vačky pod očami: Spoznaj príčiny ich vzniku a zatoč s nimi

nevhodná kozmetika

Zdroj: Shutterstock®

Používanie nevhodných kozmetických prípravkov

Starostlivosť o pleť sa neodmysliteľne spája s rozličnými kozmetickými prípravkami. Používanie nevhodných produktov, ktoré nie sú určené nášmu typu pleti, však môže pokožke výrazne škodiť. Je potrebné nájsť si kozmetiku, ktorá našej pleti maximálne vyhovuje. Vyhýbajte sa však neustálej výmene prípravkov v snahe nájsť tie najlepšie. Vždy musíte dopriať pleti nejaký čas, kým si na prípravok zvykne a vy uvidíte, ako na ňu pôsobí. Zároveň je však potrebné odolať používaniu obrovského množstva rozličnej kozmetiky. Aj to môže mať negatívny vplyv na kožu. 

Nedostatok čerstvého vzduchu

Pleti výrazne škodí aj znečistené prostredie. Čiastočky prachu aj rozličné nečistoty v ovzduší sa zachytávajú práve na našej koži. S tým je však skutočne náročné niečo urobiť, najmä ak človek žije vo väčšom meste. Pomôže dôkladné čistenie, no zároveň by sme pleti mali pravidelne dopriať pobyt na čerstvom vzduchu, napríklad niekde v prírode. Prispejete tak k regenerácii pokožky a jej prekrveniu. Zabudnúť nemôžeme na dostatok pohybu, ktorý naša pleť a celé telo rovnako potrebujú

spánok s make-upom

Zdroj: Shutterstock®

Spanie s make-upom

Asi vás nijako zvlášť neprekvapí, že na našu pleť má ničivý dopad aj spanie s make-upom. Do postele by sme v žiadnom prípade nemali zaľahnúť s nejakými kozmetickými produktami na tvári. Pred spaním je pleť nevyhnutné odlíčiť a dôkladne vyčistiť. Zároveň sú ničiteľmi peknej a zdravej pleti aj špinavé štetce, ktoré majiteľka neumyla od ich zakúpenia. Je potrebné myslieť na to, že sú plné baktérií a nečistôt, ktoré si pri ich použití roznášame po tvári. To môže viesť k rozvoju úplne zbytočných problémov s pleťou.

Vytláčanie vyrážok

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na tento pleti škodiaci zlozvyk, a teda vytláčanie vyrážok. Áno, v mnohých prípadoch sa tomu skutočne nedá odolať, no je to potrebné. Takýmto neľútostným zaobchádzaním svoju pleť len poškodzujeme. Navyše to môže podporiť šírenie infekcie a vznik ďalších vyrážok. Drobné nedokonalosti je lepšie prekryť a čakať na ich doliečenie. Okrem toho je potrebné myslieť aj na to, že keď už sa dotýkame pleti, je nevyhnutné mať vždy ruky čisté. Neustále siahanie na pleť počas dňa je potrebné eliminovať.

Odporúčame: Čo pomáha na suché a popraskané ruky? Nauč sa o ne starať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní