Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón

Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón
  • 23.09.2016
  • Silvia Karasová

Už minule sme si písali o existencii ovocných olejoch a ich blahodárnych účinkoch na naše zdravie aj krásu. Oleje sa vyrábajú snáď z každého ovocia, ktoré má jadierka. Minule sme vám predstavili maliny, ríbezle a jahody.Dnes sa pozrieme ešte na menej tradičné oleje, konkrétne z marhúľ, granátových jabĺk, či obľúbenej letnej pochúťky – z melónu.

Marhuľový olej

Marhuľové jadrá sú mimoriadne zdravé a ich zloženie ocenia najmä tehotné ženy. Sú cenné najmä vďaka vitamínu B17, ktorý v lekárskych kruhoch radia do kolónky – bojovníci s rakovinou. Olej je bohatý aj na vitamíny A a E, ďalej draslík, horčík, či kyselinu listovú, ktorú lekári odporúčajú ženám v tehotenstve, ale aj tým, ktoré sa na tehotenstvo ešte len pripravujú. Olej z marhuľových jadier preukázateľne obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny.

Odporúčame prečítať: Najúčinnejšie prirodzené spaľovače tukov

Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón

Zdroj: Shutterstock®

Vďaka celému tomuto zloženiu, môžeme olej používať na vnútorné aj vonkajšie užívanie. Pri vnútornom môže ísť tak o liečbu, dodávanie vitamínov, či o prevenciu. Olej pomáha zlepšovať fungovanie srdiečka a celého kardiovaskulárneho systému. Podporuje fungovanie štítnej žľazy, pôsobí protirakovinovo, a ak si z neho dáte jednu kávovú lyžičku pred spaním, zabojuje aj s problémom zaspať.

Pri vonkajšom používaní oceníte jeho skvelé účinky najmä na svojej pokožke. Vďaka spomínaným vitamínom A a E, si môžete vyliečiť akné, ekzémy, zmierniť psoriázu a dodať pleti zdravý a svieži vzhľad. 

Odporúčame prečítať: Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón

Zdroj: Shutterstock®

Olej z granátového jablka

Granátové jablko sa považuje za plod mladosti a dlhovekosti. Jeho liečivé vlastnosti boli známe už v starodávnej Číne, Indii, či v Stredomorí. Priaznivý vplyv na náš organizmus má aj olej vyrábaný z jadierok granátových jabĺk. Využiť ho môžete taktiež v rámci prevencie proti vzniku rakoviny, najmä rakoviny prsníka, ale aj ženských, či mužských pohlavných orgánov (zabraňuje vzniku rakoviny prostaty). Olej obsahuje vyššie množstvo rastlinných hormónov, vhodných pre mužov aj ženy. Dáva do poriadku hormonálne výkyvy v tele, vhodný je tiež pri menštruačných bolestiach, alebo pri menopauze.

Aj tento olej môžete využívať aj priamo na pokožku. Jeho pravidelné užívanie dokáže vraj spomaliť starnutie pleti, eliminovať vrásky, strie a celkovo pleť vypnúť. Olej môžete používať čistý na tvár, aj celé telo, prípadne ho pridať do svojho obľúbeného telového mlieka, či krému.

Odporúčame prečítať: Večná mladosť - utópia alebo nie? 8 tipov ako na to!

Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón

Zdroj: Shutterstock®

Melónový olej

Áno, aj z melónových jadierok sa dá vyrobiť olej. A áno aj ten je zdravý natoľko, že stojí za povšimnutie. Melónové jadierka obsahujú vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí na funkciu našich čriev, aj tráviaceho systému. Dokáže si poradiť so zápalmi, žltačkou, aj črevnými parazitmi. Z ochorení bojuje aj proti ateroskleróze, angíne pectoris, či vysokému krvnému tlaku. Prelieči a posilní aj obličky a močový mechúr.

Vitamíny B a C, zinok, selén a karotén, ktoré olej obsahuje pozitívne pôsobia aj na pokožku, cez ktorú jej posilnia imunitná systém, ale tiež preliečia zápaly a dodajú jej zdravú farbu. 

Odporúčame prečítať: Aké sú trendy tohtoročnej jesene?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 24.09.16 22:29

SK
karma
114.00

milujem oleje a rada ich používam...aj na seba, aj do seba

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 13.12.16 19:13

AK
karma
100.00

oleje sú zdravé

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 21.08.18 15:59

karma
127.00

marhuľový som nedávno objednal na vonkajšie použitie, tak som zvedavý aký bude

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní