Thajská masáž: Objav 7 dôvodov, prečo sa vložiť do rúk odborníka

Thajská masáž: Objav 7 dôvodov, prečo sa vložiť do rúk odborníka

Masáže sú väčšinou spojené so zážitkami z dovolenkových rezortov a exotických výletov. Vedeli ste však, že masáž môže byť takmer taká dobrá ako tréning vo fitku, dokonca ešte lepšia?

Thajská masáž, v rukách odborného maséra alebo masérky, dokáže urobiť zázraky pre vašu myseľ a telo. Ak ste doteraz ani len netušili, čo sú meridiány, na čo slúžia jednotlivé body na našom tele, s čím sú prepojené a na čo všetko je táto masáž dobrá, prinášame vám hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste to mali vyskúšať!

Odporúčame: Pľúcnik lekársky: To je pomoc nielen pre tvoje pľúca!

body na tele

Zdroj: Shutterstock®

Čo je thajská masáž?

Thajská masáž je forma intenzívnej masáže, ktorá je známa už tisícky rokov. Staroveký liečebný systém sa zameriava na omladenie a dodanie energie. Terapeut stimuluje tok energie a odstraňuje "blokády", ktoré sú zodpovedné za stres a napätie v našom tele. To všetko sa deje pomocou jemných jogových póz, dotykov a pohybov, ktoré terapeut robí napríklad aj manipuláciou s vašimi končatinami. Sú založené na liečebnej teórií vnútorných energetických dráh v tele (meridiánov) a reflexných bodov, na nich umiestnených.

Masérka alebo masér tieto body pretláča palcami, pätou, kolenom, predlaktím či dlaňou a jemne pritom manipuluje s telom klienta. Napríklad oblasť chrbtice a úseky v danej oblasti tiež pomáhajú zaistiť plynulý tok energie a zmierňujú bolesti chrbta. Masáž tváre a hlavy sa zameriava na akupresúrne body, ktoré môžu pomôcť so špecifickými problémami v iných častiach tela. Narozdiel od ostatných masáží, pri ktorých musíte byť vyzlečení, thajskú masáž môžete absolvovať aj oblečení.

Pozri aj: Vieš, prečo dať citrón do mikrovlnky? Keď zistíš dôvod, odpadneš!

meridiány

Zdroj: Shutterstock®

Masáž posilňuje obehový systém, uvoľňuje nervy a zmierňuje bolesť, okrem toho, že samozrejme pomáha aj udržiavať celkové zdravie nášho tela a mysle. Rovnako pomáha zmierniť úzkosť. Ďalej vie pomôcť s:

  • Znižuje bolesti dolnej časti chrbta - Chronická bolesť dolnej časti chrbta môže byť nočnou morou. Thajská masáž však dokáže pomôcť. Jedna zo štúdií totiž zistila, že pacienti s bolesťami dolnej časti chrbta, ktorí boli liečení tradičnou thajskou masážou, mali lepšie výsledky ako pacienti, ktorí absolvovali klasické terapie.
  • Zlepšuje rozsah pohybu - Thajské masážne pohyby predstavujú aj pretiahnutie vášho tela. Napínanie sprevádza masáž a stimuláciu špecifických tlakových bodov. Výskum zistil, že rovnako ako švédske masáže, aj thajská masáž môže pomôcť zlepšiť rozsah pohybu vašich končatín a iných častí tela. Testovaní ľudia zaznamenali výrazné zlepšenie rotácie a ohybu ramien a členkov.
  • Zlepšuje náladu a zmierňuje úzkosť - Masáže sú populárnou terapiou v alternatívnej a doplnkovej medicíne na liečbu porúch nálad. Môže uľahčiť depresiu aj úzkosť. Výskumníci zistili, že thajská masáž môže pomôcť zlepšiť psychologické parametre, ako je nálada, úzkosť, napätie a dokonca zmätok.
  • Znižuje stres -  Thajská masáž výrazne znižuje hladinu stresu v tele. Táto hlboká masáž tiež znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu v tele a prináša relax a uvoľnenie. Liečia sa ňou aj migrény a chronické bolesti hlavy. V jednej štúdii dostali ľudia, ktorí boli diagnostikovaní s chronickými bolesťami a migrénou, pár sedení s thajskými masérmi. Masáž pomohla výrazne znížiť intenzitu bolesti hlavy u testovaných jedincov, ktorí podstúpili masáž v porovnaní s tými, ktorým bola podaná placebo ultrazvuková liečba. Masáž tiež pomohla zvýšiť prah bolesti. Inými slovami, stupeň tolerancie voči tlaku pred nástupom bolesti v horných chrbtových svaloch a krku sa zvýšil, čo naznačuje zlepšenie citlivosti v týchto oblastiach.
masáž chrbta

Zdroj: Shutterstock®

  • Ponúka úľavu pri osteoporóze - Kvôli svojim účinkom na pohybový aparát môže byť thajská masáž použitá na pomoc pacientom s osteoporózou, čo je ochorenie, ktoré často spôsobuje bolesť kĺbov v rukách, kolenách, spodnej časti chrbta a krku. Ako zistili vedci, tradičná thajská masáž pomohla zlepšiť symptómy pacientov s problémami v oblasti kolien. Ich testované osoby boli vo veku 50 - 85 rokov a absolvovali buď thajskú masážnu terapiu alebo štandardnú terapiu, ktorá využívala švédske masáže a posilňovacie cvičenia. Tí, ktorí podstúpili thajskú masáž, absolvovali oveľa lepšie 6-minútový test chôdze a miera zlepšenia stavu bola oveľa vyššia. Účinky na celkovú bolesť boli podobné ako pri štandardnej terapii.
  • Rehabilituje po mŕtvici - Mŕtvica môže byť nesmierne oslabujúca a zanecháva človeka s výraznými fyzickými deficitmi, ako sú problémy s motorikou, bolesť, depresie a emocionálne problémy. Opatrovatelia a zdravotné sestry spomenuli, ako pacienti prejavili zlepšenie spánku, nálady a bolesti, ako aj schopnosť chodiť po tom, ako podstúpili thajské masážne procedúry. V jednej časti výskumu pacienti s mozgovou príhodou, ktorí dostali thajskú masážnu terapiu počas troch mesiacov, začali prejavovať známky zlepšenia už v priebehu mesiaca liečby. Významné zlepšenia sa zistili v každodenných aktivitách, ako aj v znášaní bolesti, v nálade a kvalite spánku.
  • Zlepšuje imunitné funkcie - Thajská masáž sa môže vykonávať ako suchá masáž bez akýchkoľvek olejov. Ak však obsahuje aj esenciálne oleje alebo aromatické oleje, môže to priniesť ďalšie výhody, v závislosti od používaných olejov. Napríklad levanduľový olej môže zmierniť úzkosť a stres. V jednej štúdii thajská masáž, vykonaná so zázvorom a kokosovým olejom, pomohla zlepšiť imunitnú funkciu u pacientov, ktorí podstúpili chemoterapiu. Po troch takýchto masážnych stretnutiach za týždeň vedci zistili až 11%-ný nárast počtu lymfocytov.

Bude sa ti páčiť: 7 dobrých dôvodov, prečo jesť olivy: Pomôžu ti viac, než si myslíš!

bolesti chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Masáže prebiehajú veľmi pomaly a starostlivo. Postupne je masírované celé vaše telo, sval po svale, vďaka tomu dochádza ku komplexnému a blahodarnému účinku thajskej masáže. Vyskúšajte aj vy ich pozitívne účinky! Zbavte sa bolesti, napätia a stresu, pripravte sa na úžasné uvoľnenie a celkové zlepšenie vášho stavu. 

Od roku 2005 môžete blahodarné účinky thajskej masáže zažiť napríklad aj v salónoch TAWAN. Ich prianím bolo šíriť harmóniu a uvoľňujúci dotyk Orientu, skrátka snaha o to, robiť svet lepší, aj za hranicami Thajska.

S príchodom roku 2018 rozšírili siete salónov TAWAN aj o Bratislavu na Panskej ulici 14 – umenie thajských masérok, upokojujúcu atmosféru a vône ďalekého východu si môžete vychutnať v novom exkluzívnom prostredí. Ak vstúpite do thajského sveta centier Tawan, zistíte, že láskavá a nežná starostlivosť, akú dostane vaše telo, povznesie vašu dušu a prebudí všetky vaše zmysly.

Pozri aj: Honeybush čaj: Tak toto musíš jednoznačne ochutnať!

Thajské slovo Tawan po slovensky znamená Slnko, žiariace Slnko, lúče ktorého dokážu zaplašiť aj tiene na duši. Tak ako pod jeho dotykmi pookrieva každá živá bytosť, v salóne TAWAN chcú, aby ste aj vy pocítili životodarné teplo, prívetivú atmosféru a vôňu ďalekého Orientu, ktorá vám vráti stratenú energiu. Za ich dverami zmizne stres aj napätie a okúzlia vás vľúdne úsmevy a nežné ruky thajských masérok.

Viac informácií o masážach, salóne, prvej návšteve či kontraindikáciách nájdete na www.tawan.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Petra Kovacova 04.04.19 15:18

karma
-1.00

Thajska masaz je jedna z najlepsich ktore som vyskusala odporucam thaioase.sk

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.07.19 13:39

JK
karma
100.00

Thajská masáž je určite skvelá zatial som nebola

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 04.01.21 13:27

ZJ
karma
-1.00

Zatiaľ som mala možnosť absolvovať thajskú masáž len raz, ale vrelo odporúčam.
Mali sme variant masáže pre páry, ktorý môžem ohodnotiť na 1*. Originálne masérky maximálne profesionálne a úľava na celom tele.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní