Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Skúste cestoviny zo strukovín!

Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Skúste cestoviny zo strukovín!

Cestoviny sú neoddeliteľnou súčasťou jedálnička mnohých z nás. Určite si ich s chuťou doprajú nielen milovníci talianskej kuchyne. Ak nimi pritom chceme podporiť svoje zdravie, voliť by sme mali hlavne celozrnné cestoviny, ktoré sú plné zložených sacharidov a vlákniny. Zasýtia nás na dlhú dobu a dodajú dostatok energie. Na obed sú výbornou voľbou. Vo večerných hodinách však už vysoký príjem sacharidov nemusí byť veľmi vítaný. Dobrou voľbou sú v takomto prípade napríklad i cestoviny, ktoré sú naopak plné bielkovín. Skúšali ste už cestoviny zo strukovín? Viac o nich zistíte v našom článku.

Prečo skúsiť strukovinové cestoviny?

Dnes sa už cestoviny vyrábajú z rôznych surovín, a to nielen obilnín. Čoraz obľúbenejšie sú i takzvané strukovinové cestoviny, ktoré sú, na rozdiel od tých klasických, bohaté na bielkoviny a majú nižší podiel sacharidov. Taktiež sú spravidla veľmi dobrým zdrojom mnohých telu prospešných minerálov a vitamínov. Telu však doplnia aj cennú vlákninu. Strukovinové cestoviny, podobne ako aj samotné strukoviny, sú vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička.

Napríklad pre vegetiránov či vegánov predstavujú skvelý spôsob, ako získať bielkoviny bez mäsa. Rovnako predstavujú perfektný zdroj bielkovín pre športovcov a fyzicky aktívnych jedincov. Taktiež sú vhodnou súčasťou stravy pri nízkosacharidovej diéte. Ich výhodou je aj to, že sú ľahko stráviteľné a mnohé aj prirodzene bezlepkové. Pochutiť si tak na nich môžu aj osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov museli lepok zo stravy vylúčiť. 

Odporúčame: Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

strukoviny

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré vyskúšať a ako ich pripraviť?

Cestoviny zo strukovín sa dnes už dajú zohnať v mnohých obchodoch, najmä väčších supermarketoch či predajniach so zdravými potravinami. Široký výber je aj na internete. Cestoviny sa pritom vyrábajú z najrozličnejších strukovín, napríklad cíceru, červenej i čiernej šošovice, hrachu či rozličných druhov fazúľ. Rovnako sú vyrábané v mnohých tvaroch, podobne ako klasické cestoviny. Nájdete strukovinové penne, fusilli, rôzne mušličky, kolienka, špagety aj hrubšie slíže. Počítať však treba s o niečo vyššou cenou takýchto cestovín.

Strukovinové cestoviny sa pripravujú podobne ako tradičné cestoviny, spravidla sa však vo vode varia o niečo kratšie. Pripravujte ich podľa návodu na obale, doba varenia sa pri cestovinách z konkrétnych strukovín môže mierne líšiť. A čo s uvarenými cestovinami? Podávať ich môžete presne tak, ako tie klasické. Pripravte k nim chutnú paradajkovú omáčku s mletým mäsom alebo syrovú omáčku. Hodia sa tiež ku grilovanému mäsu so zeleninou či k mäsu alebo tofu na šťave. Pripraviť z nich tiež môžete ľahký cestovinový šalát. Možností je mnoho, stačí trochu fantázie. 

šošovicové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Cestoviny zo šošovice

Ako prvé môžete vyskúšať napríklad cestoviny z červenej šošovice. Červená šošovica má množstvo výhod a oplatí sa ju konzumovať. Má nízky glykemický index a je ľahko stráviteľná. Je veľmi bohatá na bielkoviny, tiež je zdrojom železa, vápnika i viacerých vitamínov skupiny B. Rovnako výživné sú i cestoviny z nej. Skúsiť však môžete aj cestoviny z čiernej šošovice. Táto šošovica je nazývaná aj beluga, má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a obsahuje množstvo antioxidantov.

Cícerové cestoviny

Cícer je jednou z najzdravších a najlepších potravín vôbec. Ak tvorí súčasť i vášho jedálnička, robíte len dobre. Táto strukovina obsahuje veľké množstvo bielkovín aj vlákniny, taktiež je zdrojom železa, draslíka, horčíka či fosforu. Telu doplní aj niektoré vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú. Má priaznivý vplyv na trávenie aj hladinu cholesterolu. To je mnoho dobrých dôvodov na to, prečo skúsiť aj cícerové cestoviny. Sú ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové.

hrachové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Hrachové cestoviny

Na vašom tanieri sa z času na čas môžu objaviť aj krásne zelené cestoviny z hrachu siateho, ktoré vás prekvapia jemne hráškovou chuťou. V kuchyni s nimi môžete hravo experimentovať. Takmer štvrtinu z ich hmotnosti môžu tvoriť práve dôležité bielkoviny. Nájdeme v nich i veľké množstvo vlákniny. Z minerálov sa v nich skrývajú najmä horčík s vápnikom a fosforom. Hrach má navyše vďaka svojmu zloženiu blahodarný vplyv na trávenie, nervovú či srdcovo-cievnu sústavu aj kvalitu kostí či pokožky.

Cestoviny z fazule

Vítané sú v našom jedálničku dozaista i cestoviny z rôznych druhov fazule. Na ich prípravu sa využíva napríklad fazuľa adzuki, mungo fazuľa, čierna fazuľa a ďalšie. Fazuľa je vo všeobecnosti opäť skvelým zdrojom bielkovín, mnohé druhy sú bohaté na tiamín aj niacín, čo sú vitamíny skupiny B, ďalej obsahujú mangán, horčík i železo. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. I preto sa fazuľu oplatí zaradiť do jedálnička, a to aj vo forme chutných cestovín.

Pozri aj: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní