KVÍZ: Ako dobre poznáte vitamíny dôležité pre zdravie človeka?

KVÍZ: Ako dobre poznáte vitamíny dôležité pre zdravie človeka?

Pod pojmom vitamín rozumieme organickú zlúčeninu, ktorú organizmus v určitom množstve potrebuje pre svoju správnu funkciu. Vitamíny patria k základným zložkám našej potravy a hoci ich nepotrebujeme v takom množstve ako cukry, tuky a bielkoviny, nič to nemení na ich dôležitosti. Rôzne vitamíny sa podieľajú na metabolizme, prispievajú k správnej funkcii imunitného systému, niektoré môžu byť dôležité pre pokožku, zrak či nervy, ďalšie majú význam z hľadiska kvality kostí. Vitamíny dôležité pre zdravie človeka sú vitamíny A, C, D, E, K a niekoľko ďalších látok, ktoré označujeme ako vitamíny skupiny B

Čo všetko o vitamínoch viete?

O vitamínoch by sme mali mať aspoň základné znalosti. Sú predsa nevyhnutné pre naše zdravie. Ich nedostatok môže byť príčinou rôznorodých zdravotných ťažkostí, ako je slabá imunita, zlá kvalita kostí, problémy s vlasmi alebo pokožkou, psychické ťažkosti, únava a ďalšie. Mali by sme vedieť, ako svojmu telu vitamíny zabezpečiť v dostatočnom množstve. Základom je dozaista pestrá strava. Vie si však niektoré vitamíny vytvoriť telo samo? Ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch a ktoré vo vode? Aké ochorenie spôsobuje nedostatok konkrétneho vitamínu? Overte svoje vedomosti v nasledujúcom kvíze!

Skúste ďalší kvíz: Liečivé bylinky v našom okolí: Spoznáte ich podľa obrázka?

  • Kvíz: Máte dostatok informácií o vitamínoch?

  • 1 / 15

Ktoré tvrdenie o vitamínoch je pravdivé?

  • niektoré z nich dokáže telo samo syntetizovať
  • radíme ich medzi makroživiny
  • nedá sa nimi predávkovať
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní