KVÍZ: Nezdravé i zdravé potraviny – viete o nich všetko potrebné?

KVÍZ: Nezdravé i zdravé potraviny – viete o nich všetko potrebné?

Existuje mnoho spôsobov, ako podporiť svoje zdravie. Pre zdravé telo by sme sa mali napríklad pravidelne hýbať. Primeraná fyzická aktivita je nevyhnutná pre udržiavanie tela v dobrej kondícii. Dôležitý je tiež oddych, či už vo forme dostatočne dlhého a kvalitného spánku, ako aj relaxu počas dňa. Zabúdať nemožno na veľký význam pobytu na čerstvom vzduchu, ako aj eliminácie nadmerného stresu na zdravie človeka – fyzického i mentálneho.

Jedným z najvýznamnejších faktorov vplývajúcich na naše zdravie je však i spôsob stravovania. Kým zdravá strava nám môže dopomôcť k pevnejšiemu zdraviu, tá nezdravá môže na ňom naopak napáchať nemalé škody. 

Ktoré potraviny áno a ktoré nie?

Pojem zdravá strava toho môže zahŕňať mnoho. Pre niekoho je to spôsob stravovania, ktorý zahŕňa len konzumáciu zdravých potravín. No vhodná strava by mala byť v prvom rade pestrá a vyvážená, len tak môže telu poskytnúť všetky potrebné živiny. Samozrejme, platí, že jej najväčší podiel by mali tvoriť základné zdravé potraviny, ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby či olejnaté semená. Ak si však aj z času na čas dopraje človek niečo menej zdravé, nemusí to byť predsa na škodu. Dôležitá je rovnováha.

Do akej miery sa vo svete zdravej výživy a zdravých či nezdravých potravín vyznáte vy? Ktoré živiny získame z ktorých potravín? Aké účinky majú niektoré zdravé potraviny? Alebo na ktoré potraviny v jedálničku je potrebné si dávať pozor? Overte si svoje vedomosti v našom kvíze!

Ďalší kvíz: Ako dobre poznáte vitamíny dôležité pre zdravie človeka?

  • Kvíz: Zdravé potraviny

  • 1 / 10

Medzi takzvané superpotraviny bohaté na mnohé živiny patria i goji bobule. O plodoch ktorej rastliny je reč?

Medzi takzvané superpotraviny bohaté na mnohé živiny patria i goji bobule. O plodoch ktorej rastliny je reč?

  • jujuba holá
  • mučenka jedlá
  • kustovnica čínska
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní