Kyslá polievka z červenej šošovice

Kyslá polievka z červenej šošovice
  • 20.02.2015
  • Janka Pačeková

Polievka z červenej šošovice sa na stránke už raz objavila, no v trochu inej podobe ako teraz. Polievku som obohatila o mrkvu a zemiaky, pretože mám rada sýte a husté polievky, bohaté na množstvo surovín. Prvý recept na polievku bol kyslejší, takéto upozornenie o kyslej chuti polievky som dostala aj na portály varecha, dotyčná pridala do polievky trochu cukru. Pridala som aj ja a chuť je stále kyslá, no nijako neprekáža a nie je nepríjemná.

Dúfam, že vám novšia podoba polievky z červenej šošovice zachutí. Červená šošovica je výborná a zdravá potravina, preto by ste ju do svojho jedálnička mali rozhodne zaradiť. Navyše, polievka zasýti a počas jesenných dní zaručene zahreje.

Odporúčame vyskúšať:  Recept na Homemade bounty tyčinky

Suroviny na prípravu: 

  • ¾ H červenej šošovice (lúpaná, polená)
  • 5 ks zemiaky
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks cibuľa (červená alebo biela)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného)
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 1,5 kocky zeleninového bujónu
  • 1 l vody
  • 1 PL trstinového cukru
  • ½ ČL soli

Postup prípravy: 

1. Najprv si očistíme zeleninu, očistíme si cibuľu a cesnak, mrkvu a zemiaky ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nakrájame na kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Zázvor si očistíme. Pripravíme si zeleninový vývar z jedného litra vody a jeden a pol kocky zeleninového bujónu.


2. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný zázvor. Ak nemáte čerstvý zázvor, použite sušený, no s čerstvým je polievka lepšia.

Odporúčame vyskúšať: Recept na chutný domáci burger

recept - Kyslá polievka z červenej šošovice

Zdroj: Janka Pačeková

3. K cibuľke, cesnaku a zázvoru pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a krátko osmažíme. Pridáme paradajkový pretlak, lyžicu cukru a pol lyžičky soli. Všetko premiešame, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.


4. Keď sú zemiaky skoro úplne mäkké, pridáme ¾ H červenej šošovice a varíme približne 20 minút. Šošovica zväčší svoj objem a polievka bude krásne hustá. Po 20 minútach odstavíme polievku z ohňa a môžeme podávať.

Kyslá polievka z červenej šošovice

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:  Slané talianske tyčinky - Grissini

Prajeme dobrú chuť  smiley

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

recpet na kyslú šošovicovú polievku

Zdroj: Janka Pačeková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 20.02.15 13:39

MZ
karma
92.00

polievka vyzerá dobre a aj by som si dala :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 20.02.15 18:41

MT
karma
86.00

Červenú šošovicu, mám doma, vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 21.02.15 17:04

MS
karma
73.00

takto pripravenú šošovicu som ešte nejedla ale recept vyzerá fajn -samé dobré ingrediencie - určite sa oplatí vyskúšať, väčšinou varím klasickú mliečnu šošovicovú polievku alebo použijem šošovicu do šalátu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní