Leto praje zblíženiam – na čo si dať pozor?

Leto praje zblíženiam – na čo si dať pozor?

Pri hrejivých lúčoch slnka, keď oblečenie viac odhaľuje, než zakrýva a keď je príležitostí na zoznámenie sa viac ako inokedy, je sexepílom a vzájomnou príťažlivosťou doslova nabitý vzduch. Na letných festivaloch, počas dovolenky alebo len tak na večernej terase možno aj na vás čaká ten pravý. Na čo by ste však mali myslieť pred a po tom, ako sa mu vrhnete do náručia?

Milovanie je úžasné, môže však mať svoje „dôsledky“

V okamihoch vášne vám to iste nenapadne, veď kto by na to myslel, keď sa práve vznáša do nebeských sfér?! Prečítajte si však otázky, ktoré by vám iste položila aj iná žena – kamarátka, sestra či mama, keby bola v tom okamihu po vašom boku.

Po prvé: Ak túžite po trvalom a pevnom vzťahu – je On skutočne ten pravý? Dokáže vám komplimenty a pozornosť venovať aj po prvej spoločnej noci? Má o vás vážny záujem, alebo sa z neho vykľuje lovec a zberateľ trofejí?

Po druhé: Počuli ste už o všetkých prenosných pohlavných chorobách a zdravotných komplikáciách? Nehovoriac o tom, že žene dokáže „krásne zavariť“ aj „obyčajná“ ureaplazma. Ste teda pripravená chrániť sa?

Po tretie: Čo keď máte práve vtedy svoje plodné dni? Rátate aj s možnosťou, že otehotniete?

S odpoveďou na prvú otázku vám veľmi nepomôžeme. Asi by mala zafungovať vaša prirodzená ženská intuícia či pozorovací talent – to vám môže čas, kým prídete na to, aký váš Vyvolený vlastne je, výrazne skrátiť. Odpoveďou na druhú otázku je jednoznačne odpoveď: Chráňte sa! Vždy a za každých okolností. Riziko prenosu pohlavných chorôb výrazne znižuje používanie prezervatívu. Ten by mal znižovať aj riziko, že po horúcich okamihoch spaľujúcej vášne vás ako ľadová sprcha schladí obava z nežiaduceho otehotnenia. Čo však, ak prezervatív praskol, alebo zlyhala iná pravidelná antikoncepcia, ktorú používate?

ellaOne diagram

Zdroj: Shutterstock®

Viete, čo je núdzová antikoncepcia?

To, že existuje antikoncepcia „pred“, vie už aj malé dieťa. Počuli ste však aj o antikoncepcii „po“, inak nazývanej aj núdzová antikoncepcia? „Použitie núdzovej antikoncepcie považujem v prípade núdze za „menšie zlo“ než potrat, ktorý by musela žena podstúpiť po nechránenom sexe alebo zlyhaní bežnej antikoncepčnej metódy,“ hovorí MUDr. Peter Krajkovič zo Sanatória Helios v Martine. „Ženám v núdzi hrá do karát aj legislatíva – predaj núdzovej antikoncepcie v lekárni sa totiž už ani na Slovensku neviaže na lekársky predpis a nutnosť navštíviť gynekológa. Za posledné roky u nás klesla preskripcia antikoncepcie „pred“ – a, prekvapujúco, aj počet potratov má na Slovensku klesajúcu tendenciu. Určite k tomu okrem iného prispela aj núdzová antikoncepcia. Nie je však určená na užívanie „ako lentilky“ po každom pohlavnom styku, ale naozaj len výnimočne, v čase núdze,“ dodáva MUDr. Krajkovič.

Keď zlyhá ochrana

Zdroj: Shutterstock®

Tabletka „do piatich dní“

Na trhu sú z núdzovej antikoncepcie dostupné dva preparáty – jeden s účinnou látkou levonorgestrel (LNG), druhý s účinnou látkou ulipristal acetát (UPA). Odlišujú sa napríklad použitou účinnou látkou a časom, dokedy najneskôr treba liek po nechránenom pohlavnom styku alebo zlyhaní antikoncepcie užiť. Preparát s ulipristal acetátom (UPA), nazývaný aj „tabletka do 5 dní“, je voľnopredajný liek ellaOne® 30 mg tableta (ulipristal acetát 30 mg), ktorý sa užíva ústami čo najskôr, ale najneskôr 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku alebo po zlyhaní pravidelnej antikoncepčnej metódy, a to kedykoľvek počas menštruačného cyklu. To dáva žene väčšiu časovú slobodu rozhodnúť sa oproti preparátu s LNG, ktorý je potrebné užiť ústami čo najskôr, pokiaľ možno do 12 hodín, ale nie neskôr ako 72 hodín (3 dní) po nechránenom pohlavnom styku alebo zlyhaní antikoncepcie. Účinná látka ulipristal acetát dokáže zabrániť nežiaducemu otehotneniu tým, že oneskoruje uvoľnenie vajíčka z maternice počas ovulácie, takže ovuláciu  posúva a k stretnutiu vajíčka a spermie nemusí vôbec dôjsť. Zo Súhrnu charakteristických vlastností lieku vyplýva vyššia účinnosť (menej nežiaducich tehotenstiev) preparátu ellaOne® 30 mg tableta oproti preparátu s LNG. Liek ellaOne® 3 mg tableta nie je určený na prerušenie tehotenstva a nemožno ho tak chápať ako „potratovú tabletku“. Nenahrádza však bežnú formu antikoncepcie, ide o jednu z posledných možností, teda núdzové riešenie, ako sa slobodne rozhodnúť aj „po“.

ellaOne

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotnícke informácie zverejnené v tomto článku sa poskytujú len na informatívne a reklamné účely a nie sú určené ako náhrada návštevy u lekára, lekárnika alebo iného zdravotníckeho pracovníka. Liek  ellaOne® 30 mg tableta (30 mg ulipristal acetát) je určený na núdzovú antikoncepciu, má sa užiť čo najskôr, ale najneskôr 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku alebo po zlyhaní antikoncepcie. ellaOne® 30 mg tableta (30 mg ulipristal acetát) je liek na vnútorné užitie. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa lieku, ktorá je pribalená k lieku.

www.nudzovaantikoncepcia.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lucia Stupková 25.09.17 12:44

LS
karma
100.00

Myslim ze hlavne o neziaducich ucinkoch tychto tabletiek by mal byt publikovany samostatny clanok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní